Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Vrátenie depozitu po skončení najmu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Žilina

Otázka: Vrátenie depozitu po skončení najmu

Dobrý deň, sťahoval som sa z podnájmu, s tým, že majiteľka predáva byt, ktorý som mal v prenájme. Depozit som zaplatil 900 €. Po odovzdaní bytu sme spísali škody, ktoré som nestihol opraviť - poškodené dvere do kúpeľne, chýbajúca podlahová lišta, omaľovanie obývačky. Po požiadaní o vyúčtovanie depozitu majiteľka najprv odmietla s tým, že ona mi nemusí nič vyúčtovať. Po zaslaní písomnej žiadosti s poukázaním na to, že v nájomnej zmluve bol bod, v ktorom sa píše, že prenajímateľ je povinný vyúčtovať všetky služby spojené s nájmom, mi poslala fotku z internetu s cenníkom jednej upratovacej služby a bankový výpis s tým, že byt dala pred predajom upratať za 300 € a 600 € poslala ako kompenzáciu novému majiteľovi. Žiadna faktúra za služby ani bloček. Chcel by som vedieť, či je toto právne v poriadku a ako by som mal postupovať. Ďakujem.

Odpoveď: Vrátenie depozitu po skončení najmu

Dobrý deň,
v súvislosti s vyúčtovaním depozitu, prenajímateľ je oprávnený vyúčtovať všetky škody a náklady spojené s nájmom v súlade s Občianskym zákonníkom. Prenajímateľ je povinný predložiť dôkazy o reálnych nákladoch, ako sú faktúry alebo bločky za vykonané opravy a služby. Fotka z internetu alebo bankový výpis bez uvedenia konkrétnych detailov nie sú dostatočné dôkazy.

Odporúčam zaslať prenajímateľke písomné upozornenie s výzvou na predloženie relevantných dokladov o vynaložených nákladoch. Vo výzve by ste mali uviesť konkrétnu lehotu na predloženie dokladov, napríklad 14 dní.

Ak nebudú doklady predložené alebo bude vyúčtovanie neodôvodnené, máte právo obrátiť sa na súd a požadovať vrátenie neoprávnene zadržaného depozitu. Účelom požiadavky na predloženie dokladov je zabezpečiť transparentnosť a preukázateľnosť nákladov, ktoré majú byť hradené depozitom.

V prípade potreby je možné obrátiť sa na právneho zástupcu, ktorý vám môže pomôcť s formuláciou písomnej výzvy a prípadným súdnym konaním.

Trápi vás "Vrátenie depozitu po skončení najmu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vrátenie depozitu po skončení najmu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.