Máte
otázku?

Ústavná sťažnosť a správne súdnictvo


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Nitra

Otázka: Ústavná sťažnosť a správne súdnictvo

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či je možné podať ústavnú sťažnosť v prípade, kedy Najvyšší súd ako odvolací súd v správnom súdnictve potvrdil rozhodnutie krajského súdu, ktorý preskúmaval zákonnosť rozhodnutia o vylúčení z bakalárskeho štúdia na právnickej fakulte a ktorý žalobu zamietol. V krátkosti išlo o to, že vylúčeniu predchádzal nezákonný postup - zo strany fakulty bol porušený Študijný poriadok počas štátnej skúšky a narušený priebeh štátnej skúšky, na čo som podala sťažnosť. Pri opravnom termíne som odmietla odpovedať a trvala som na prešetrení sťažnosti a tým som si podpísala "ortieľ smrti" a neurobila som štátne skúšky. Škola tvrdí, že hodnotenie FX na štátnych skúškach je výsledkom mojich nevedomostí (pričom na druhom termíne štátnej skúšky som ani neodpovedala, ale do ich spisov nevidím, oni sami najskôr nevedeli na štátnici konať, čo v takom prípade robiť a nakoniec mi povedali, že mi musia dať FX a ja som povedala, že nech mi dajú FX a že trvám na prešetrení sťažnosti), Ja tvrdím, že hodnotenie je to dôsledok podanej nie jednej sťažnosti (čím bol zároveň porušený zákon o sťažnostiach o nevyvodzovaní priamych a nepriamych dôsledkov...) Je toho viac a je to zložitejšie. Predpokladám, že v tomto prípade nie je možné mimoriadne dovolanie a zostáva mi už len ústavná sťažnosť. Sťažnosťou sa napadá rozhodnutie krajského súdu v spojení s rozhodnutím Ústavného súdu? Chcela by som sa odvolávať na Právo na spravodlivý súdny proces, ktoré je základným právom účastníka súdneho konania a je garantované tak Ústavou Slovenskej republiky (čl. 46 a nasl.), Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd (čl. 6 ods. 1), ako i zákonmi Slovenskej republiky. Podľa judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva (napr. Ruiz Torija c/a Španielsko z 9. decembra 1994), Komisie (napr. stanovisko vo veci E.R.T. c/a Španielsko z roku 1993, sťažnosť č. 18390/91) i Ústavného súdu Slovenskej republiky (nález z 12. mája 2004, sp. zn. I. ÚS 226/2003, z 27. júla 2011, sp.zn. III. ÚS 198/2011) sa za porušenie práva na spravodlivé súdne konanie považuje i nedostatok riadneho a vyčerpávajúceho odôvodnenia súdneho rozhodnutia. Najvyšší súd nebral do úvahy moje tvrdenie ani zákon, na ktorý som sa odvolávala, vôbec to nie je v rozsudku spomenuté, je to vynechané, je tam len časť toho najdôležitejšieho - akoby vytrhnuté z kontextu a akoby jednostranne zamerané na to, čo tvrdí žalovaná strana. Ďakujem.

Odpoveď: Ústavná sťažnosť a správne súdnictvo

Dobrý deň, v správnom súdnictve nie je možné podať proti rozhodnutiam Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (NS SR) žiadny opravný prostriedok. Napriek tomu, ak došlo k porušeniu Vášho základného ľudského práva ustanoveného v Ústave Slovenskej republiky, je možné podať ústavnú sťažnosť. V ústavnej sťažnosti bude ako porušiteľ uvedený NS SR. Je však potrebné dobre si zvážiť všetky skutočnosti, či naozaj došlo k porušeniu Vášho základného ľudského práva v zmysle Ústavy SR. Posúdenie či podať alebo nepodať ústavnú sťažnosť je právne zložitá a zdĺhavejšia záležitosť a nie je možné ju zodpovedať na základe skutočností uvedených vo Vašej otázke.

Trápi vás "Ústavná sťažnosť a správne súdnictvo" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ústavná sťažnosť a správne súdnictvo (Iné oblasti práva)

Kto môže podľa článku 127 Ústavy podať ústavnú sťažnosť v mene maloletého dieťaťa v prípade nečinnosti orgánu verejnej moci, ak tento orgán nezačal administratívne konanie z úradnej povinnosti, hoci mu to zákon prikazuje?

Odpoveď: Ústavná sťažnosť a správne súdnictvo

(odpoveď odoslaná: 30.12.2018)

Dobrý deň, 

v zmysle ust. Obč. zákonníka a zákona o rodine maloletého zastupuje jeho rodičia ako zákonní zástupcovia.

Podľa ustanovenia § 20 zákona o organizácii Ústavného súdu Slovenskej republiky  platí, že "k návrhu na začatie konania sa musí pripojiť splnomocnenie na zastupovanie navrhovateľa advokátom alebo komerčným právnikom, ak tento zákon neustanovuje inak. V splnomocnení sa musí výslovne uviesť, že sa udeľuje na zastupovanie pred Ústavným súdom."

V otázke neuvádzate o akú vec maloletého sa jedná a aké konkrétne kroky mali byť vykonaní resp. aké právne kroky vo veci ste urobili Vy ako zákonný zástupca maloletého.

Ústavný súd SR nemá vo vzťahu k ostatným súdom postavenie nadriadeného súdu, jeho poslaním je výlučne ochrana ústavou zaručených práv a slobôd.

Poznamenávame, že podľa  § 53 cit. zákona sťažnosť nie je prípustná, ak sťažovateľ nevyčerpal opravné prostriedky alebo iné právne prostriedky, ktoré mu zákon na ochranu jeho základných práv alebo slobôd účinne poskytuje a na ktorých použitie je sťažovateľ oprávnený podľa osobitných predpisov. Ústavný súd neodmietne prijatie sťažnosti, aj keď sa nesplnila podmienka podľa odseku 1, ak sťažovateľ preukáže, že túto podmienku nesplnil z dôvodov hodných osobitného zreteľa.

Sťažnosť možno podať v lehote dvoch mesiacov od právoplatnosti rozhodnutia, oznámenia opatrenia alebo upovedomenia o inom zásahu. Táto lehota sa pri opatrení alebo inom zásahu počíta odo dňa, keď sa sťažovateľ mohol o opatrení alebo inom zásahu dozvedieť.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ústavná sťažnosť a správne súdnictvo" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.