Máte
otázku?

Úhrada za poškodenie auta


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Úhrada za poškodenie auta

Pred tromi mesiacmi mi poškodil bočné zrkadlo na mojom súkromnom vozidle šofér, ktorý rozvážal zmrzlinu. Cena za nové zrkadlo s prácou v servise by bola niečo cez 300€. Šofér mi dal svoje telefónne číslo a sľúbil, že mi škodu uhradí. Keďže išlo o menšiu škodu, nespísala som s ním tlačivo o nehode. Oprava ma stála menej peňazí, ako by som vyniesla v autorizovanom servise, preto som sa s dotyčným dohodla na sume 75€. Tú sumu som mu stanovila bez započítania 20€, ktoré som utratila na cestu do servisu. Nasledovali telefonáty a sľuby zo strany šoféra, že mi škodu uhradí. Neskôr už svoj telefón nebral na vedomie, a tak som mu občas napísala správu, na ktorú obvykle reagoval tým, že mi peniaze pošle. Posledne mi sľúbil, že mi do týždňa pošle peniaze na účet, čo sa však nestalo. Navyše už nereaguje na žiadnu komunikáciu. Domnievam sa, že v spoločnosti, pre ktorú pracoval, už nepracuje a majitelia firmy nemajú na webstránke uvedený žiaden kontakt. Povedala som dotyčnému, že sa obrátim na právnika. Nezodpovedným šoférom došlo k poškodeniu cudzej veci a chcem, aby mi uhradil spôsobenú škodu. To všetko mi vzalo významnú mieru času a energie. Aby nevznikol precedens v prospech nečestných ľudí, rozhodla som sa presadiť svoje nároky. Ďakujem za vašu odpoveď.

Odpoveď: Úhrada za poškodenie auta

Dobrý deň, na to, aby ste mohli požadovať úhradu za poškodenie auta, bude potrebné, aby ste mali údaje škodcu. Dlžník to asi dobrovoľne sám nezaplatí. Ak by sa suma vymáhala v súdnom konaní museli by ste preukázať: 1/ výšku škody 2/ konanie dotyčného človeka, 3/ príčinnú súvislosť medzi vznikom škody a konaním škodcu, 4/ zavinenie.

 

Nie je to jednoduché, ak nemáte spísanú žiadnu dohodu alebo ani správu o nehode. Pokiaľ vyššie uvedené skutočnosti viete preukázať, nebude to problém vymôcť.

 

 

Trápi vás "Úhrada za poškodenie auta" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Úhrada za poškodenie auta" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.