Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Susedov vysoký strom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Susedov vysoký strom

Dobrý deň, náš sused má veľmi vysoký ihličnatý strom (cca 40 m, možno aj viac), ktorý ohrozuje nielen jeho dom, ale aj susediace domy. Už pri slabšom vetre to vyzerá strašidelne. Jeho susedia z druhej strany to už riešili, boli sa už aj pozrieť, ale povedali, že ten strom je zdravý a bolo to uzavreté. Chcela by som vedieť, ako by sme to mohli riešiť? Padá z toho bordel, autá sú každé ráno špinavé a lepkavé, dvor tiež, a šišky padajú z výšky na náš dvor. Po poslednej väčšej búrke strom zostal vykrivený na našu stranu a bojíme sa, že spadne na strechu, keď spí naša dcéra. Už z toho máme veľké obavy a on to riešiť nechce. Ďalšia vec je, že pri stene nášho domu, v tesnej blízkosti, má bazu, ktorá už prerastá našu strechu, a tiež ju nechce odstrániť. Má aj ďalšie stromy, ktoré nám už prerastajú cez plot. Hlavný problém však je ten veľký strom, ktorý môže spôsobiť nielen poškodenie majetku, ale aj zranenie. Ďakujem.

Odpoveď: Susedov vysoký strom

Dobrý deň,

vaša situácia sa dá riešiť podľa ustanovení Občianskeho zákonníka (OZ), ktorý upravuje susedské vzťahy.

Podľa § 127 ods. 1 OZ sa vlastník veci musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Do tejto kategórie spadá aj ohrozenie susedovej stavby alebo pozemku úpravami pozemku alebo stavby na ňom zriadenej, prípadne nadmerné obťažovanie hlukom, prachom, lístím a podobne.

Nad mieru primeranú pomerom môže byť aj situácia, kde padanie šišiek, lístia a lepkavých výlučkov spôsobuje neprimeranú záťaž na prostredie vášho dvora a domu. Práve takéto obťažovanie je potrebné objektívne posúdiť, pričom súd vezme do úvahy miestne pomery a jednotlivé okolnosti prípadu.

Je možné začať mimosúdne riešenie sporov tým, že formálne požiadate vlastníka stromu o prijatie opatrení na zníženie rizika (napr. orezať strom alebo vetvy). Ak sa však nepodarí dosiahnuť dohodu, môžete sa obrátiť na súd so žalobou na odstránenie neprimeraného obťažovania alebo ohrozenia.

Pokiaľ ide o vážne ohrozenie vašej stavby alebo dokonca zdravia osôb, môžete sa domáhať, aby súd nariadil odstránenie konkrétneho stromu alebo kríkov, ktoré spôsobujú toto ohrozenie, podľa § 417 ods. 2 OZ. Tento paragraf umožňuje súdu nariadiť prijatie vhodných a primeraných opatrení na odvrátenie hroziacej škody, ak je preukázané vážne ohrozenie.

Na posúdenie konkrétneho stavu je často potrebné pripožiť odborný posudok znalca, ktorý môže objektívne hodnotiť, či strom predstavuje vážne riziko pre váš majetok alebo zdravie. V prípade, že súd uzná, že ide o obťažovanie alebo ohrozenie nad mieru primeranú pomerom, môže nariadiť odstránenie stromu, prípadne prijatie iných opatrení.

Trápi vás "Susedov vysoký strom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Susedov vysoký strom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Susedské spory - konáre stromu na cudzom pozemku.

    Suseda sme na tento strom upozornili, kým bol ešte malý, a vyzvali sme ... V otázke uvádzate, že sused vysadil vysoké stromy, ktorých konáre zasahujú ...

  • Susedské spory - strecha, stromy, plot ?

    Prosím o informáciu. Náš sused má okno z kuchyne vedúce do nášho dvora. Pod týmto oknom sme mali vysadené tuje vysoké 3-5 metrov. Minulý rok sused robil.

  • Konáre prevísajúce na susedov pozemok

    Výška škody sa môže určiť aj v trestnom konaní. Pôjde o trestný čin ... Pokiaľ daný strom sused odmieta odstrániť a Vy chcete vo veci zjednať ...

  • Ako sa brániť proti tieneniu stromov zo strany suseda?

    ... stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok. Pokiaľ ... Môj sused má blízko nášho plotu vysadené túje, ktoré sú vysoké asi 5 metrov.

  • Susedské spory- 4. časť

    neprevísali nad jeho pozemok, či neohrozovali dom alebo plot. Čo ak susedov strom ohrozuje majetok inej osoby? Zdroj: http://2presspapers.northcoastnow.com.

  • Susedov živý plot

    Dobrý deň, sused má živý plot vysoký 8 metrov, ktorý sa nachádza pol metra od plota. ... stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok.

  • Stavba oplotenia od susedov

    Aký vysoký môže byť uvedený plot a treba to niekde nahlásiť? Taktiež, keby ... Susedské spory - strecha, stromy, plot ? najpravo.sk | epravo.sk ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.