Máte
otázku?

Skryté závady pri kúpe nehnuteľnosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Skryté závady pri kúpe nehnuteľnosti

Dobrý deň. Rád by som Vás požiadal o radu. Mám v úmysle kúpiť nehnuteľnosť, ktorá sa nachádza tesne pred kolaudáciou. Pri obhliadke som zistil, že na jednej stene boli stopy zatekania. Konkrétne ide o stenu v pivnici. Predávajúci mi tvrdí, že k zatečeniu došlo v dôsledku pretrhnutia ventilu na umývadlo, kvôli čomu sa miestnosť zatopila. Chcem sa však opýtať, či v prípade, že mi predávajúci zatajil napríklad špatne spravenú izoláciu danej steny, môžem ho po kúpe domu požiadať o jej opravu, keďže o tejto skutočnosti ma neinformoval pri obhliadke. Ďakujem pekne.

Odpoveď: Skryté závady pri kúpe nehnuteľnosti

Dobrý deň

podľa § 500 ods. 1 zák. č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník: “Ak ide o zjavné vady alebo o vady, ktoré možno zistiť z príslušnej evidencie nehnuteľností, nemožno uplatňovať nárok zo zodpovednosti za vady, ibaže scudziteľ výslovne ubezpečil, že vec je bez akýchkoľvek vád.“

Pri tomto ustanovení sa vychádza z predpokladu, že kupujúci (nadobúdateľ) po bežnej prehliadke môže na predmet zistiť zjavné vady. Ide o vady na ktoré nie sú potrebné žiadne odborné znalosti a ktoré sú viditeľné a zistiteľné. Z takýchto dôvodov nemožno uplatniť nárok zo zodpovednosti za vady. Výnimka je, že predávajúci (scudziteľ) výslovne ubezpečí, že vec je bez akýchkoľvej vád. Toto však musí preukázať nadobúdateľ, teda kupujúci. Bolo by dobre túto vadu a ubezpečenie predávajúceho (teda že nejde o zlú izoláciu a pod.) zakomponovať do kúpnej zmluvy. 

 

 

Trápi vás "Skryté závady pri kúpe nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Skryté závady pri kúpe nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.