Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Prosím o pomoc


Online právna poradňa
Oblasť práva: Žilina

Otázka: Prosím o pomoc

Dobrý deň, poprosila by som vás o radu. S manželom sme sa zosobášili pred dvoma rokmi. V roku 2016 mu bol darovaný rodinný dom jeho rodičmi, ktorý si svojpomocne prerábal. Svokor minulý rok zomrel a manželova mama sa vyhráža, že si dom zoberie späť, aj keď si myslím, že na to nemá dôvod, lebo sa o ňu staráme. Staráme sa vlastne o celý chod chalupy, drevo na zimu, záhradu, nákupy pre ňu. Otázka znie, či má stále nárok na obývanie polovice rodinného domu, ak by odišla bývať do bytu. Celý dom patrí môjmu manželovi.

Odpoveď: Prosím o pomoc

Dobrý deň,

rozumiem Vašej situácii a obavám. Dom, ktorý bol darovaný Vášmu manželovi od jeho rodičov, je v jeho výlučnom vlastníctve a tým pádom nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). Manželova matka tiež nemá právny nárok na tento dom, pokiaľ ho neprevádzala s rezerváciou určitých práv, ako napríklad vecného bremena na doživotné užívanie.

Z Vašich informácií vyplýva, že ste sa o matku starali a tá Vám teraz hrozí, že si zoberie dom späť. Pokiaľ nie je vecné bremeno zaznamenané na liste vlastníctva, nie je možné bez ďalšieho legálneho zásahu dom vrátiť, pokiaľ sa na tom nedohodne s manželom alebo nepodá súdny návrh na zrušenie darovacej zmluvy, čo je však zložité dokázať.

K otázke, či bude mať nárok obývať časť rodinného domu aj po prípadnom presťahovaní sa, pokiaľ to nie je ustanovené vo vecnom bremene, nemôže si nárokovať priestor len na základe vzťahu darca-obdarovaný. 

Trápi vás "Prosím o pomoc " a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Prosím o pomoc " a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.