Máte
otázku?

Prihlasenie sa na urade prace


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Bratislava

Otázka: Prihlasenie sa na urade prace

Rada by som sa spýtala, či sa musím prihlásiť na úrade práce, keď som na PN. Výpovedná lehota mi v práci končí posledný júlový deň a to z dôvodu zrušenia predajne. Alebo mám tam ísť až po ukončení maródovania? Ďakujem.

Odpoveď: Prihlasenie sa na urade prace

Dobrý deň, v zmysle príslušných právnych predpisov upravujúcich povinnosti pri hlásení sa na úrade práce si Vám dovoľujem uviesť, že ak sa na úrade práce prihlásite do 7 kalendárnych dní po ukončení pracovného pomeru, budete na úrade zaevidovaná odo dňa nasledujúceho po dni, kedy Vám skončil pracovný pomer. Ak sa na úrade práce prihlásite neskôr, budete na úrade práce vedená až odo dňa podania osobitnej žiadosti o zaradenie o evidencie uchádzačov o zamestnanie. Tzn. že ak sa neprihlásite v lehote 7 kalendárnych dní po ukončení pracovného pomeru, môže vzniknúť medziobdobie, kedy budete vedená ako "dobrovoľne" nezamestnaná. V takom prípade si budete musieť odvody platiť sama (tzv. samoplatiteľ). Na základe toho Vám odporúčam prihlásiť sa na úrade práce v lehote 7 kalendárnych dní po uplynutí výpovednej lehoty, aby ste hneď od nasledujúceho dňa boli vedená na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie.

Trápi vás "Prihlasenie sa na urade prace" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Prihlasenie sa na urade prace (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, dostala som výpoveď dohodou. Mám otázku: Musím v posledný deň práce vykonávať svoje pracovné povinnosti a na konci pracovnej doby (dňa) mi budú vydané všetky dokumenty súvisiace s ukončením pracovného pomeru? Abo mám nárok na to, aby som si v posledný pracovný deň mohla vybavovať odchod z práce počas celého dňa? Ďakujem.

Odpoveď: Prihlasenie sa na urade prace

(odpoveď odoslaná: 17.12.2023)

Dobrý deň,
v posledný deň práce by ste mali vykonávať celý pracovný čas Vašu prácu. Je to normálny pracovný deň ako každý iný. Zákonník práce neumožňuje nárok zamestnanca na vybavenie si výstupu z práce. Po skončení pracovnej doby alebo v jej priebehu, Vám dajú výstupné papiere. 

Podľa § 60 Zákonníka práce, "Ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom. Dohodu o skončení pracovného pomeru zamestnávateľ a zamestnanec uzatvárajú písomne. V dohode musia byť uvedené dôvody skončenia pracovného pomeru, ak to zamestnanec požaduje alebo ak sa pracovný pomer skončil dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) až c)a f). Jedno vyhotovenie dohody o skončení pracovného pomeru vydá zamestnávateľ zamestnancovi."

Váš zamestnávateľ je povinný Vám dať všetky potrebné doklady, ktoré budete potrebovať pri skončení Vášho pracovného pomeru ako do nového zamestnania a zároveň by Vás mal aj odhlásiť so sociálnej a zdravotnej poisťovne. 

Až nasledujúci deň po skončení Vášho pracovného pomeru sa môžete nahlásiť na úrade práce, kde predložíte dohodu o skončení Vášho pracovného pomeru. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Prihlasenie sa na urade prace" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.