Máte
otázku?

Prenesenie daňovej povinnosti - samozdanenie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Správne právo, Bratislava

Otázka: Prenesenie daňovej povinnosti - samozdanenie

Dobrý deň, som podnikateľ a prvýkrát som prišiel do kontaktu s faktúrou od slovenského dodávateľa, na ktorej je uvedené "prenesenie daňovej povinnosti". Nie som si istý, čo to znamená, ale predpokladám, že to súvisí s tým, že ide o faktúru za služby - konkrétne stavebné práce. Mohli by ste mi, prosím, vysvetliť, čo to presne znamená? Zároveň by som sa chcel spýtať, či sa môžem stretnúť s niečím podobným aj u dodávateľa zo zahraničia? Ďakujem.

Odpoveď: Prenesenie daňovej povinnosti - samozdanenie

Dobrý deň,
prenesenie daňovej povinnosti je vlastne samozdanenie, ktoré je upravené v ustanoveniach zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty (ďalej len "zákon"). Dodávateľ určitého plnenia prenesie daňovú povinnosť na príjemcu tohto plnenia, čo je kompenzované tým, že dodávateľ vystaví FA bez DPH.

 

Ide o situáciu, ku ktorej môže dôjsť tak, ako pri vzťahu s dodávateľom z tuzemska, a rovnako aj s dodávateľom zo zahraničia (ak je miesto dodania služby na SR), pričom sa počíta s tým, že obaja sú platiteľmi DPH.    Využitie samozdanenia je premietnuté do daňového priznania, pričom sa posudzuje miesto dodania služby a dátum dodania služby.    Podľa § 16 ods. 1 zákona, "Miestom dodania služby vzťahujúcej sa na nehnuteľnosť vrátane realitnej činnosti a činnosti znalcov, ubytovacích služieb, poskytnutia práva na užívanie nehnuteľnosti, služieb zameraných na prípravu a koordináciu stavebných prác, ako sú služby poskytované architektmi a osobami zabezpečujúcimi stavebný dozor, je miesto, kde sa nehnuteľnosť nachádza."  

Vo Vašej otázke správne píšete, že je to tým, že ide o služby - stavebné práce. Tento druh služby je totiž zahrnutý do prípadov, taxatívne vymenovaných v ustanovení § 69 ods. 12 zákona o DPH.  

 

Vo Vašom prípade ide o tuzemské samozdanenie, ktoré znamená, že dodávateľ Vám vystavil faktúru bez DPH s poznámkou - prenesenie daňovej povinnosti, čo pre Vás znamená, že Vy ako príjemca musíte túto daň priznať a odviesť. Napríklad pri faktúre od dodávateľa stavebných prác na sumu 3.000 Eur, odvediete 20%, čo je 600 Eur na vstupe ako aj na výstupe, čo bude mať neutrálny dopad.   

 

Podľa § 69 ods. 12 zákon Platiteľ, ktorý je príjemcom plnenia od iného platiteľa, je povinný platiť daň vzťahujúcu sa na  a) dodanie kovového odpadu a kovového šrotu v tuzemsku; kovovým odpadom a kovovým šrotom sa rozumie kovový odpad a kovový šrot z výroby alebo z mechanického opracovania kovov a kovové predmety ďalej už nepoužiteľné vzhľadom na ich zlomenie, rozrezanie, opotrebenie alebo z podobných dôvodov,  b) prevod emisných kvót skleníkových plynov podľa osobitného predpisu28b) v tuzemsku,  c) dodanie nehnuteľnosti alebo jej časti v tuzemsku, ktorú sa dodávateľ rozhodol zdaniť podľa § 38 ods. 8 d) dodanie nehnuteľnosti alebo jej časti v tuzemsku, ktorá bola predaná dlžnou osobou uznanou súdom alebo iným štátnym orgánom v konaní o nútenom predaji,28c) e) dodanie tovaru, ktorý je predmetom záruky zabezpečujúcej pohľadávku veriteľa, pri výkone práva z tejto záruky;28d) pri zabezpečovacom prevode práva je príjemcom plnenia platiteľ, ktorého pohľadávka bola zabezpečená, a platiteľ, ktorý nadobudol predmet záruky,  f) dodanie tovarov patriacich do kapitol 10 a 12 Spoločného colného sadzobníka,28da) ktoré nie sú bežne určené v nezmenenom stave na konečnú spotrebu okrem dodania tovarov, pri ktorom je vyhotovená zjednodušená faktúra podľa § 74 ods. 3 písm. a) alebo písm. b) g) dodanie tovarov patriacich do kapitoly 72 Spoločného colného sadzobníka28da) a do položiek 7301, 7308 a 7314 Spoločného colného sadzobníka,28da) iných ako uvedených v písmene a) okrem dodania tovarov, pri ktorom je vyhotovená zjednodušená faktúra podľa § 74 ods. 3 písm. a) alebo písm. b) h) dodanie mobilných telefónov, ktoré sú vyrobené alebo prispôsobené na použitie v spojení s licencovanou sieťou a fungujú na stanovených frekvenciách bez ohľadu na to, či majú alebo nemajú iné využitie, ak základ dane vo faktúre za dodanie mobilných telefónov je 5 000 eur a viac,  i) dodanie integrovaných obvodov, ako sú mikroprocesory a centrálne spracovateľské jednotky, v stave pred zabudovaním do výrobkov pre konečného spotrebiteľa, ak základ dane vo faktúre za dodanie integrovaných obvodov je 5 000 eur a viac, 

j)        dodanie stavebných prác vrátane dodania stavby alebo jej časti podľa § 8 ods. 1 písm. b), ktoré patria do sekcie F osobitného predpisu,28db) a dodanie tovaru s inštaláciou alebo montážou, ak inštalácia alebo montáž patrí do sekcie F osobitného predpisu.28db)   Rovnaký postup sa uplatňuje aj pri zahraničnom dodávateľovi, ak je platiteľom DPH a ak miesto dodania služby je v SR podľa § 16 zákona o DPH.

Trápi vás "Prenesenie daňovej povinnosti - samozdanenie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Prenesenie daňovej povinnosti - samozdanenie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.