Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Ako sa brániť proti tieneniu stromov zo strany suseda?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Ako sa brániť proti tieneniu stromov zo strany suseda?

Prosím, poraďte mi. Naša suseda si vysadila tuje po celej dĺžke nášho domu, ktoré vysoko tienia severnú stranu nášho domu; sú vysoké približne 2 metre. Od hranice pozemku sú vysadené vo vzdialenosti asi 0,8 metra. Najzávažnejšie je, že nám začínajú plesnivieť steny domu v interiéri na severnej strane. Sťažovali sme sa na ňu na obecný úrad, ktorý jej nariadil orezať tuje. Úrad jej poslal oficiálny dokument s týmto príkazom, no nič sa nedeje. Na to, aby sme na ňu podali súdnu žalobu, bohužiaľ nemáme dostatok financií. Prosím, poraďte nám, ako máme ďalej postupovať. Za Vašu radu Vám vopred ďakujem a ostávam s pozdravom.

Odpoveď: Ako sa brániť proti tieneniu stromov zo strany suseda?

Dobrý deň, susedské vzťahy upravuje predovšetkým ustanovenie § 127 Občianskeho zákonníka (OZ), podľa ktorého vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok. Pokiaľ Vám tienenie spôsobuje neodvratné škody na budove a tieto susedské nezhody nie ste schopná vyriešiť vzájomnou dohodou, neostáva Vám nič iné ako sa obrátiť na súd so žalobou. Ak ste v nepriaznivej finančnej situácii, máte právo obrátiť sa na Centrum právnej pomoci, ktoré Vám po splnení zákonných podmienok zabezpečí na ochranu Vašich práv právneho zástupcu. 

Trápi vás "Ako sa brániť proti tieneniu stromov zo strany suseda?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako sa brániť proti tieneniu stromov zo strany suseda? (Občianske právo)

Dobrý deň, ako mnohí majú problémy so susedovými tujami, aj ja mám obdobnú skúsenosť. Avšak môj problém nie je len s tuja - sused mi tiež poškodil dvor, keď zbúral stavbu, ktorá oddeľovala naše pozemky. Namiesto nej postavil plot s otvormi, cez ktoré sa dá ľahko dostať na môj pozemok, a navyše vybudoval kôlnu na hranici pozemku smerom k streche, takže dažďová voda steká na moju stranu. Chcel by som sa preto opýtať, na ktorom oddelení mestského úradu sa riešia takéto problémy, pretože doteraz ma každý posielal z kancelárie do kancelárie. Za odpoveď vopred ďakujem a prajem vám veľa úspechov!

Odpoveď: Ako sa brániť proti tieneniu stromov zo strany suseda?

(odpoveď odoslaná: 08.04.2024)

Dobrý deň, vaše obavy sú pochopiteľné a v prvom rade je dôležité riešiť takéto otázky cez zodpovedajúce orgány. V prípade sporov týkajúcich sa pozemkov, ako sú napríklad vaše problémy s plotom, otvormi v plote umožňujúcimi prechod na váš pozemok, či kôlničkou so spádom strechy na váš pozemok, sa tieto záležitosti bežne riešia na stavebnom úrade príslušnej obce alebo mestskom úrade. Stavebný úrad má kompetencie overiť dodržiavanie stavebných predpisov a územného plánovania. Je dôležité, aby ste mali k dispozícii všetky potrebné dokumenty, ako sú katastrálne mapy, a ak je to možné, doložky o vlastníckych právach k pozemkom. V prípade, že sa situáciu nepodarí vyriešiť prostredníctvom stavebného úradu, môžete sa obrátiť aj súd. 

Vy nemusíte skúmať, kto to má na starosti, pošlete to na obecný /mestský úrad a oni to priradia správnym dverám. 

Toto co popisujete však skôr vidím na súdnu cestu, lebo ak si toto dovolil, tak obec Vám veľmi nepomôže. 

Odporúčam vám konzultovať vaše možnosti s advokátom špecializujúcim sa na majetkové právo, aby ste získali odbornú radu a podporu pri riešení vášho problému.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako sa brániť proti tieneniu stromov zo strany suseda? (Občianske právo)

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Môj sused má blízko nášho plotu vysadené túje, ktoré sú vysoké asi 5 metrov. Spôsobujú nám to tien vo dvore a tiež neporiadok, keď fúka silný vietor. Už som ho niekoľkokrát prosila, aby túje zastrihol, pretože máme stály tieň a neporiadok. Síce mi sľúbil, že to urobí, ale nič sa nedeje. Ako by sme mali postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Ako sa brániť proti tieneniu stromov zo strany suseda?

(odpoveď odoslaná: 29.03.2024)

Dobrý deň, z Vašej otázky vyplýva, že ste sa dostali do situácie, ktorá má riešenie v rámci susedských práv. Podľa platnej právnej úpravy na Slovensku, sused nemá právo nad mieru primeranú pomerom obťažovať iného suseda napríklad hlukom, prachom, ale aj svetlom alebo tienením. Príslušná právna úprava poskytuje ochranu nielen vlastníkom nehnuteľností, ale aj osobám, ktoré vykonávajú niektoré z vlastníckych práv, napríklad nájomcom. Podstatné je, že každý prípad je potrebné posudzovať individuálne, pričom sa musí zohľadniť aj lokalita .

Ak došlo k porušeniu susedských práv, môžete sa obrátiť na súd s žalobou, aby susedovi uložil, aby sa zdržal určitého konania, v tomto prípade napríklad nadmerného tienenia Vašej záhrady. Z toho vyplýva, že možným krokom pre Vás je podanie žaloby na súd s cieľom zabezpečiť efektívnu ochranu Vašich práv. Je dôležité mať na pamäti, že v praxi bude treba dôkladne preukázať, že dochádza k nadmieru obťažujúcemu konaniu zo strany Vášho suseda a že toto konanie má priamy vplyv na Vaše užívanie nehnuteľnosti.

Pokiaľ ide o neporiadok z tují, tak ten musí odstrániť sused. Ak to neurobí, môžete náklady na odstránenie neporiadku vyžadovať od neho. Napríklad ak by ste si objednali firmu, ktorá to urobí. Vopred ho ale na to upozornite. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako sa brániť proti tieneniu stromov zo strany suseda?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Ako mám vyriešiť susedský spor ?

    Susedia vlastnia psa, ktorý nie len cez deň, ale aj v skorých ranných 5.00 6.00 hod. či ... Žiaľ, susedia to zobrali ako útok z mojej strany na ich milovaného psíka a ... parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, ... zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na  ...

  • Susedské spory - strecha, stromy, plot ?

    "Vlastník má právo na ochranu proti tomu, kto do jeho vlastníckeho práva ... parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, ... Zrejmým zásahom je možné u Vás považovať obťažovanie zo strany suseda cez ... Majú právo mi dať to okno po 50 rokoch odstrániť alebo nie ako sa môžem brániť.

  • Problémy so susedom

    Dobrý deň, potrebujem poradiť ako poriešiť suseda, ktorý nám neustále ... plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, ... zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na ... už nejde o preventívnu, ale o represívnu ochranu, a to proti už jestvujúcemu (nie  ...

  • Ako sa brániť proti problémovému susedovi?

    Ak došlo len výmene strešnej krytiny, Váš sused nebol povinný ohlásiť opravu ... dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, ... zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok. ... Ako sa brániť proti týraniu zo strany bývalého…

  • Susedské spory - konáre stromu na cudzom pozemku.

    Suseda sme na to upozornili, kým bol ešte malý orech, aby ho odstránil, ... A korene stromov zasahujú už asi aj do základov, dokonca aj sused z vedľajšej strany ma ... rokov a následkom toho došlo k tieneniu Vášho pozemku a domu a zrejme aj k ... priestupku proti občianskemu spolunažívaniu, alebo podať žalobu na súd.

  • Stavba oplotenia od susedov

    Chcela by som si postaviť murovaný plot od susedov (máme s nimi zlé vzťahy). ... na základe písomného oznámenia stavebného úradu, že proti ich uskutočneniu ... je teraz vybudovaná prístupová cesta a z druhej strany sused pozemok dedil. ... budú tieniť pozemok Vás oboch, má svoje úskalia a Vy by ste sa mohli brániť, ...

  • Môžem si dať okno do susedov bez ich súhlasu?

    Dobrý večer, mám otázku, či si môžem dať okno do susedov bez ich súhlasu. ... či môžem susedovi zakázať stavbu strešného okna na stranu do mojej záhrady z dôvodu ... Ak budete mať námietky proti umiestneniu okien, budete musieť zdôvodniť, že ich ... Týmto sa môžete brániť. ... Susedské spory - strecha, stromy, plot ?




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.