Máte
otázku?

Predaj havarovaného auta ako nehavarované


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Predaj havarovaného auta ako nehavarované

Dobrý den, veľmi pekne vás chcem poprosiť o vaše stanovisko. S manželom sme kúpili jazdené auto /3ročné/ za 7750 eur. Na 3 den od kúpy sme kontaktovali predávajúcu, že isto je auto búrané a my sme kupovali auto nebúrané /podarilo sa nám aj získať inzerát z archívu na internetovej stránke, kde ho uverejnovala/. Na aute do nejakých 10 dní preblikávala občas kontrolka airbagu na prístrojovej doske počas jazdy. V autorizovanom servise sa zistilo/okrem toho že je fakt búrané/ že sú na oboch stranách zavedené odpory v pásoch na strane vodiča a spolujazdca, aby nevykazovalo na prístrojovke, že je problém s airbagmi /všetko smeruje k tomu, že airbagy tam ani nie sú/ + problém s ABS/ESP. S manželom sme pátrali dalej až sme sa včera dopracovali k 1 majiteľovi auta. Správa nás zaskočila - on osobne narazil v 120 km/h do zvodidiel, auto predával ako vrak za nejakých 1000 euro nejakému pánovi. Podľa jeho slov bolo všetko v aute posunuté, iba strecha bola zachovalá /je nám ochotný poskytnúť zmluvu v ktorej auto predáva ako vrak/. Vieme, že plechy sú plechy, ale auto z hľadiska tej druhej stránky je auto nespôsobilé z hľadiska bezpečnosti. Nám majiteľka tvrdila, že je 2. majiteľom, že auto kupovala od prvého majiteľa. Ja viem, že je to len tvrdenie. Pred včerajším zistením, že auto bolo predané ako vrak sme sa snažili znížiť cenu na všetky opravy, ktoré je potrebné. Samozrejme, že bezvýsledne. Teraz však chceme auto vrátiť. Mám k dispozícii celú mailovú komunikáciu s predávajúcou od 5 teho dna kúpy auta /dnes je to nejakých 6 týždnov/. Predávajúca si stojí za svojim - ona s autom nemala žiaden problém, ani ho nebúrala. Čo máme robiť? Ak ho ona nenabúrala a už ho také kúpila nemáme šancu sa s ňou súdiť? Kde je potom spravodlivosť? Máme malé 2-ročné dieťa, kvôli ktorému sme chceli rodinné bezpečné auto, o ktorom sa to absolutne nedá povedať. Budem vdačná za odpoved.

Odpoveď: Predaj havarovaného auta ako nehavarované

Dobrý deň, podľa môjho názoru prichádzajú do úvahy 3 možné riešenia Vašej situácie.

1/ v zmysle ustanovení o kúpnej zmluve v Občianskom zákonníku Vás musí predávajúci upozorniť na vady, o ktorých vie. Čo však predávajúca neurobila. Na základe toho máte právo na primeranú zľavu z kúpnej ceny, ktorá musí zodpovedať povahe a rozsahu vád. Ak je vec neupotrebiteľná máte dokonca právo odstúpiť od zmluvy.

2/ ďalej je to možné žalovať ako omyl. Do omylu Vás uviedla predávajúca, s tým, že Vám tvrdila, že auto nie je havarované, čo však podľa Vašich tvrdení vedieť musela (nakoľko Vám blikali od začiatku kontrolky, museli blikať i jej). V takom prípade sa podáva na súd žaloba o určenie neplatnosti právneho úkonu od počiatku, na základe ktorého Vám vznikne povinnosť vrátiť vozidlo predávajúcej a jej vznikne povinnosť vrátiť Vám kúpnu cenu vozidla.

3/ prichádza do úvahy i trestnoprávna rovina veci. Na predávajúcu môžete podať trestné oznámenie za spáchanie  trestného činu podvodu. Vy si následne musíte v tzv. adhéznom konaní uplatniť škodu, ktorú Vám predávajúca spôsobila.

Trápi vás "Predaj havarovaného auta ako nehavarované" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Predaj havarovaného auta ako nehavarované" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.