Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Právny nárok na byt


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Právny nárok na byt

Dobrý deň, idem si k vám po radu. S ex-manželom máme spoločnú hypotéku a on tento mesiac neposlal polovicu splátky. Zaniká mu právny nárok na byt? Ak nie, za akých podmienok mu zaniká nárok na byt?

Odpoveď: Právny nárok na byt

Dobrý deň,

Váš ex-manžel nestráca automaticky právny nárok na byt, ak neplatí polovicu splátky hypotéky. Splátky hypotéky a vlastnícke právo sú dve odlišné záležitosti. Vlastnícke právo k nehnuteľnosti je zvyčajne založené na stave v katastri nehnuteľností. Ak hypotéka je spoločná a niektorý zo spoludlžníkov neplatí svoju časť, druhý má právo požadovať úhradu jeho podielu. Dôležitou otázkou je tiež, ako je byt evidovaný v katastri a či ide o bezpodielové alebo podielové spoluvlastníctvo.

V prípade, že tento stav pretrváva a nebudete sa vedieť dohodnúť na riešení, môžete podať návrh na súd na vyporiadanie, resp. vám vznikne nárok na bezdôvodné obohatenie. Zaniknutie nároku na byt by mohlo nastať napríklad pri súdnom rozhodnutí alebo dohode o prevode vlastníckeho práva za určitých podmienok, ale to je komplikovanejší právny proces.

Vzhľadom na vysvetlené skutočnosti, odporúčam kontaktovať advokáta a prejednať podrobnosti vášho prípadu pre stanovenie ďalšieho postupu.

Trápi vás "Právny nárok na byt " a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Právny nárok na byt " a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.