Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Prava uzivania spolocneho bytu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Zahraničie

Otázka: Prava uzivania spolocneho bytu

Dobrý deň, aké práva má spoluvlastník nehnuteľnosti (50%) získanej dedičským konaním v prípade užívania bytu druhým spoluvlastníkom? Napríklad prenájom, vstup do nehnuteľnosti, kľúče od nehnuteľnosti? Vopred ďakujem.

Odpoveď: Prava uzivania spolocneho bytu

Dobrý deň,

Spoluvlastník nehnuteľnosti má práva vyplývajúce zo svojho spoluvlastníckeho podielu, a teda môže nehnuteľnosť užívať, rozhodovať o nej a pod. Ak ide o užívanie nehnuteľnosti, spoluvlastníci sa musia navzájom rešpektovať a dohody o užívaní by mali byť zachované. Spoluvlastník má právo vstupu do nehnuteľnosti a mať kľúče. Pozor však na právo obydlia. 

V prípade prenájmu nehnuteľnosti je nutné, aby s týmto úkonom súhlasili všetci spoluvlastníci. Ak spoluvlastníci nedosiahnu dohodu, možno sa obrátiť na súd, ktorý rozhodne o spôsobe užívania nehnuteľnosti.

Pokiaľ jeden spoluvlastník užíva byt nad rámec svojho podielu, ostatní spoluvlastníci majú právo požadovať kompenzáciu alebo sa môžu domáhať súdneho rozhodnutia. V zásade, ani jeden spoluvlastník nemôže druhého svojvoľne vylúčiť z užívania spoločnej veci. Ak to urobí, musí platiť za nadužívanie svojho podielu. 

Dôležité je tiež spomenúť, že hospodárenie so spoločnou vecou sa riadi podľa veľkosti podielov spoluvlastníkov a väčšina môže rozhodovať o jej užívaní. Vždy však treba dbať na to, aby výkon práva bol v súlade s dobrými mravmi a nedochádzalo k šikanóznym praktikám. Ak by ste chceli od neho požadovať náhradu, tak musíte preukázať, že Vám bránil v užívaní. Výška náhrady sa určuje podľa výšky bežného nájomného. 

Trápi vás "Prava uzivania spolocneho bytu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Prava uzivania spolocneho bytu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.