Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Pomoc s problematickým spolumajiteľom bytu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Pomoc s problematickým spolumajiteľom bytu

Dobrý deň, chcem vás poprosiť o radu, ako riešiť alebo na koho sa obrátiť s takýmto problémom. Sme štyria bratia a každý z nás vlastní 1/4 bytu, v ktorom spoločne býva naša mama a najmladší brat. Brat už dlhšie obdobie nepracuje a prestal komunikovať ako s mamou, tak aj s nami. Mama ho dobrovoľne živí zo svojho dôchodku, hlavne zo strachu pred ním. V minulosti ju aj fyzicky týral. Zistili sme, že mu narástol dlh na zdravotnej poisťovni do výšky cca 4000 eur doteraz. Otázka znie, ako zastaviť ďalšie kumulovanie jeho dlhu, keď odmieta komunikovať, nemá mobil ani internet, skrátka s nikým sa nebaví, a prípadne ako ho dostať z dosahu mamy či ho vydediť? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Pomoc s problematickým spolumajiteľom bytu

Dobrý deň,

v prvom rade, pokiaľ ide o zastavenie ďalšieho nárastu dlhu zdravotného poistenia Vášho brata, nie je to jednoduché. V prípade, že je nezamestnaný a nemá príjem, môže poisťovňa poskytnúť určitú formu riešenia alebo dohody o splácaní dlhu. On však musí spolupracovať. 

Ohľadne podielového spoluvlastníctva bytu, ak brat odmieta komunikovať a situáciu riešiť, máte možnosť podať návrh na súd o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva súdnou cestou. To by sme určite odporúčali kvôli tomu, ze ak sa dlh zväčší, tak to môže zablokovať exekúcia a to bude väčší problém.

Brata bude ale potrebné vyplatiť. Môžete tu urobiť tak, že zostanete na nehnuteľnosti traja. 

Pri myšlienke vydedenia, zákon v SR umožňuje vydedenie potomka za štyroch rôznych okolností, ako napríklad ak vedie trvalo neusporiadaný život alebo neposkytuje potrebnú pomoc v chorobe či starobe a iné. 

Proces vysporiadania nie je vôbec komplikovaný, brat ale bude mať nárok na vyplatenie z jeho štvrtiny. Ak by ste s tým chceli pomôcť, dajte mi vedieť. 

Trápi vás "Pomoc s problematickým spolumajiteľom bytu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Pomoc s problematickým spolumajiteľom bytu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.