Máte
otázku?

Pojednávanie bez rozhodnutia


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Trenčín

Otázka: Pojednávanie bez rozhodnutia

Dobrý deň. Na internete som na základe spisovej značky našiel termín nášho pojednávania ohľadne rozvodu manželstva, avšak ešte som nedostal predvolanie, hoci do termínu pojednávania zostáva sedem kalendárnych dní. Pojednávanie je tam označené ako "Pojednávanie bez rozhodnutia". Prosím o vysvetlenie, čo tento pojem znamená. Ďakujem.

Odpoveď: Pojednávanie bez rozhodnutia

Dobrý deň, podľa Civilného sporového poriadku je potrebné doručiť predvolanie na pojednávanie spravidla najmenej 5 dní predo dňom, keď sa má pojednávanie konať. § 178 ods. 2 CSP: "Predvolanie sa doručuje strane alebo jej zástupcovi tak, aby mali dostatok času na prípravu, spravidla najmenej päť dní predo dňom, keď sa má pojednávanie konať.". Pojednávanie bez rozhodnutia znamená, že súd nepredpokladá, že na tomto pojednávaní rozhodne vo veci samej. Súd chce pravdepodobne vykonať napríklad dokazovanie. Nie je však vylúčené, aby na takomto pojednávaní došlo k dohode strán a teda aj rozhodnutiu súdu.

Trápi vás "Pojednávanie bez rozhodnutia" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Pojednávanie bez rozhodnutia (Rozvod)

Dobrý deň, na internete som našla termín súvisiaci s trestným činom podvodu voči skupine osôb. Tento termín som objavila podľa spisovej značky. Patrím medzi poškodené osoby, ale nebola som na pojednávanie predvolaná, rovnako ako aj iná poškodená osoba, s ktorou som v kontakte. Pojednávanie sa uskutočnilo už takmer pred mesiacom. Nemám žiadne vedomosti o jeho priebehu a zistila som, že bola použitá forma "Hlavné pojednávanie bez rozhodnutia". Môžete mi vysvetliť, čo to znamená?

Odpoveď: Pojednávanie bez rozhodnutia

(odpoveď odoslaná: 16.03.2022)

Dobrý deň,
takmer vždy sa hlavné pojednávanie označuje týmto spôsobom. Iné označenie hlavného pojednávania by tam bolo napríklad v tom prípade, ak by sa jednalo o verejné vyhlásenie rozhodnutia.

Odporúčam Vám objednať sa do súdneho spisu, nahliadnite a zistite, či Vás vôbec predvolávali na termín hlavného pojednávania. Zistite možno, že pochybila pošta, ktorá nesprávne doručovala zásielku, nedali Vám žltý lístok... Prípadne zistite, že Vás vôbec nepredvolali. Po zisteniach zo súdneho spisu Vám odporúčam kontaktovať advokáta. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Pojednávanie bez rozhodnutia (Rozvod)

Dobrý deň, 13. decembra 2021 sme podali návrh na náhradu škody a doposiaľ sme nedostali žiadnu odpoveď. Na internete sme zistili, že pojednávanie je ešte stále otvorené, no žiadne informácie ani predvolania nám neboli doručené. Je možné, že riešenie tohto prípadu trvá tak dlho, alebo existuje nejaký dôvod, prečo nám nič nedošlo? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Pojednávanie bez rozhodnutia

(odpoveď odoslaná: 18.02.2022)

Dobrý deň,
ak ste žalobu o náhradu škody podali dňa 13.12.2021, teda pred 2 mesiacmi, je veľmi málo pravdepodobné, aby súd vo veci nariadil termín pojednávania. Prvým úkonom súdu bude výzva na zaplatenie súdneho poplatku. Po zaplatení súdneho poplatku pošle súd žalobu žalovanému na vyjadrenie. K jeho vyjadreniu budete môcť zaujať stanovisko a rovnako on bude mať právo reagovať na Vaše druhé podanie. Tento zákonom predpísaný proces často trvá aj 4-6 mesiacov. Prvé pojednávanie (v závislosti od prístupu žalovaného) je možné čakať niekedy pred letnými prázdninami (v závislosti od konkrétneho súdu). Mám niekoľko vecí, kde ani po 8-10 mesiacoch nebolo napriek urgenciám nariadené prvé pojednávanie.


Podotázka: Pojednávanie bez rozhodnutia (Rozvod)

Dobrý deň, Chcem sa opýtať: môj synovec platil falošnými peniazmi v obchode, avšak nevedel, že sú falošné. Jeho kamaráti všetko zvalili na neho a odišli. Teraz ho čaká pojednávanie a zaujíma ma, či je možné, že skončí vo výkone trestu. Ďakujem.

Odpoveď: Pojednávanie bez rozhodnutia

(odpoveď odoslaná: 15.02.2021)

Dobrý deň,
na takéto otázky je veľmi ťažké odpovedať. Súd bude vykonávať jednotlivé dôkazy, ktoré bude posudzovať samostatne a všetky vzájomne. Až na základe toho dospeje k tomu, či ho uzná za vinného alebo nie. Je veľmi ťažké prejudikovať ako rozhodne súd.

Rovnako neviem ako presne orgány činné v trestnom konaní právne kvalifikovali tento skutok. Vo všeobecnosti sú však veľmi prísne sadzby za tento trestný čin. Preto ak ho uznajú vinným, hrozí mu reálne výkon nepodmienečného trestu odňatia slobody.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Pojednávanie bez rozhodnutia" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.