Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Pohľadávka


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Pohľadávka

Dobrý deň, predával som dom cez realitnú kanceláriu, ale nakoniec som sa rozhodol si dom ponechať. Keď som im to oznámil, vyžadujú odo mňa 200 €. Nič som nepodpisoval, jediné čo urobili, bolo, že zohnali kupca a vytvorili zmluvu o zmluve. Mám sa tejto pohľadávke vyhnúť? Ďakujem

Odpoveď: Pohľadávka

Dobrý deň,

vo Vašom prípade je dôležité určiť, či vôbec existuje právny základ pre požiadavku realitnej kancelárie. Keďže ste neuviedli, že by existovala podpísaná sprostredkovateľská zmluva medzi Vami a realitnou kanceláriou, nárok na úhradu poplatku je sporný. Zmluva o sprostredkovaní musí byť písomná a explicitne stanoviť podmienky, za ktorých máte platiť poplatok.

Ak realitná kancelária zohnala kupca a vytvorila zmluvu o budúcej zmluve (zmluva o zmluve budúcej), ale Vy ste sa rozhodli nehnuteľnosť nepredať, muselo by byť v zmluve jasne uvedené, že aj v takom prípade ste povinný zaplatiť poplatok. Bez takejto dohody nie je daný ich nárok. Odporúčam im oznámiť, že bez podpísanej sprostredkovateľskej zmluvy nemajú právny nárok na úhradu poplatku.

Ak by došlo k súdnemu konaniu, realitná kancelária by musela doložiť dôkaz o tom, že ste sa zaviazali na úhradu poplatku.

V každom prípade odporúčam preštudovať si detailne všetku komunikáciu a dokumenty, ktoré medzi Vami a realitnou kanceláriou prebehli.

Realitná kancelária by mohla jedine tvrdiť, ze im vznikla škoda. Napríklad, ak si dali vypracovať zmluvu advokátom a tomu advokátovi museli zaplatiť. To by bola ich škoda, na ktorú by mali nárok. Ak však zmluvu urobili sami, potom za zmluvu nemôžu pýtať peniaze. Vypracovanie zmluvy je službou právnej pomoci a za to realitná kancelária nemôže pýtať peniaze, pretože právne služby za peniaze môžu robiť len advokáti.

Takze tu vidím priestor na obranu. Ak je mailová komunikácia medzi vami chabá, tak nepreukážu, že sa s Vami dohodli na uzatvorení obchodu. 

Trápi vás "Pohľadávka " a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Pohľadávka " a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.