Máte
otázku?

Odstúpenie od kúpnej zmluvy z dôvodu omylu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Odstúpenie od kúpnej zmluvy z dôvodu omylu

Prosím o radu. Moji rodičia, ktorí ešte žijú, previedli vlastníctvo rodinného domu na môjho brata prostredníctvom kúpno-predajnej zmluvy. Rodičia chceli prepísať dom aj na mňa, ale keďže sú starí a všetko vybavoval brat, presvedčil ich, že by to bol problém, keby prepísali vlastníctvo aj na mňa, pretože žijem v zahraničí. To bola jeho metóda, ako oklamať rodičov a učiniť dom len svojim. Brat u právnika dojednal zmluvu a potom zobral rodičov na overenie podpisu na matriku. Je možné v tomto prípade niečo robiť? Keďže sa zdá, že keď rodičia zomrú, bude to vyzerať, ako by ma vydedili. Ešte mám otázku týkajúcu sa dedičského práva. Moji rodičia nemajú peniaze v banke. Držia ich doma, čo znamená, že brat si môže vziať všetky peniaze a nemusí nikomu nič dať. Predpokladám, že to tak aj bude, keďže viem, že majú doma dosť peňazí. Nebude preto potrebné dedičské konanie?

Odpoveď: Odstúpenie od kúpnej zmluvy z dôvodu omylu

Dobrý deň. 

Vaši rodičia by sa mohli súdnou cestou dovolávať neplatnosti kúpnej zmluvy, pretože boli zo strany Vášho brata uvedení do omylu, tento omyl by musel v súdnom konaní preukázať. V zmysle § 49a Občianskeho zákonníka platí, že "Právny úkon je neplatný, ak ho konajúca osoba urobila v omyle vychádzajúcom zo skutočnosti, ktorá je pre jeho uskutočnenie rozhodujúca, a osoba, ktorej bol právny úkon určený, tento omyl vyvolala alebo o ňom musela vedieť. Právny úkon je takisto neplatný, ak omyl táto osoba vyvolala úmyselne. Omyl v pohnútke nerobí právny úkon neplatným."

Dávam do pozornosti ešte ustanovenie o relatívnej neplatnosti právneho úkonu, ak kúpna cena nebola stanovená v súlade so zákonom. Ak by kúpna cena nebola zo strany Vášho brata Vašim rodičom vyplatená, mohli by od zmluvy odstúpiť. Ak by bola nižšia ako je trhová cena, tak by sa mohli dovolávať relatívnej neplatnosti kúpnej zmluvy. 

V prípade dedičského konania, ak by Váš brat nepriznal hotovosť, ktorú majú Vaši rodičia doma a Vy by ste to žiadnym spôsobom nevedeli dokázať, tak potom by tieto peniaze neboli predmetom dedičstva. 

Trápi vás "Odstúpenie od kúpnej zmluvy z dôvodu omylu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odstúpenie od kúpnej zmluvy z dôvodu omylu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.