Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Najomne pocas trvania BSM


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Najomne pocas trvania BSM

Dobrý deň, pred pár mesiacmi sme sa rozviedli. Nehnuteľnosť sme nadobudli počas manželstva a je ešte stále v BSM. Zatiaľ sa nevieme dohodnúť na sume, akú vyplatím exmanželovi. V nehnuteľnosti bývam ja s dieťaťom, on sa odsťahoval. Hypotéku platíme na polovicu a energie aj náklady platím ja. Manžel chce, aby som mu platila ešte navyše nájomné a tvrdí, že to môže vymáhať súdom. Je to pravda, keď nehnuteľnosť je v BSM? Ďakujem.

Odpoveď: Najomne pocas trvania BSM

Dobrý deň,

Vaša otázka sa týka zložitých aspektov majetkových vzťahov po rozvode, najmä keď je nehnuteľnosť vo vlastníctve v rámci bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). Keďže nehnuteľnosť je stále v BSM, obaja máte rovnaké vlastnícke práva na nehnuteľnosť, aj keď v nej bývate len vy s dieťaťom.

Platíte hypotéku na polovicu, čo indikuje, že finančné záväzky týkajúce sa nehnuteľnosti sú rozdelené spravodlivo. Vaša otázka ohľadom nájmu závisí od toho, aké zásady budú aplikované. Teoreticky by váš exmanžel mohol argumentovať, že používanie celej nehnuteľnosti vám prináša prospech, čo by mohlo viesť k úvahám o kompenzácii. Avšak, keďže ste stále vo fáze rozdeľovania majetku, je dôležité mať na pamäti, že ak ste v BSM, práva a povinnosti sú voči nehnuteľnosti rovnaké na oboch stranách a vy de iure vlastníte celú nehnuteľnosť. 

Pri vysporiadaní si môžete nechať hypotéku (nielen istinu ale aj úroky) a tým si znížiť celkovú sumu na vyplatenie exmanžela. Neráta sa totiž len suma zostatku hypotéky pri vysporiadaní.

Trápi vás "Najomne pocas trvania BSM" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Najomne pocas trvania BSM" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.