Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Najomne


Online právna poradňa
Oblasť práva: Žilina

Otázka: Najomne

Dobrý deň, som majiteľka pozemku, na ktorom je cudzia stavba. Keď sa dožadujem nájmu, majiteľ sa bráni tým, že stavbu prenajal, samozrejme, nevieme komu, a nik mi teda nájom neplatí. Chcem sa opýtať, či existuje nejaký zákon, ktorý mňa ako majiteľku pozemku chráni a nájomcovi ukladá povinnosť platiť mi nájom podľa znaleckého posudku. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Najomne

Dobrý deň,

Váš problém ohľadom nezaplateného nájmu za pozemok pod cudzou stavbou možno riešiť právnymi nárokmi vyplývajúcimi z bezdôvodného obohatenia. Podľa § 451 a nasl. Občianskeho zákonníka máte nárok na náhradu za užívanie vášho pozemku, aj keď neexistuje nájomná zmluva. Výška nároku na nájomné má zodpovedať obvyklej cene nájmu v danej lokalite a čase.

Súdna judikatúra uznala, že ak medzi vlastníkom pozemku a vlastníkom stavby neexistuje nájomná zmluva, možno nárok na nájomné riešiť prostredníctvom aplikovania nárokov bezdôvodného obohatenia, čím sa zároveň chránia práva vlastníka pozemku.

Napriek tomu že Vám nájomca neplatí nájom a tvrdí, že stavbu prenajal, máte možnosť sa domáhať svojich práv súdnou cestou. Mohli by ste zvážiť podanie žaloby a žiadať určenie výšky nájomného na základe znaleckého posudku. Odporúčam vám prekonzultovať vašu situáciu s právnym odborníkom, ktorý vám pomôže s prípravou a podaním žaloby.

Pokojne sa opýtajte na ďalšie otázky v prípade nejasností.

Trápi vás "Najomne" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Najomne" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.