Najčastejšie otázky
Zodpovedá zamestnanec za škodu spôsobenú neúmyselne pri vedení firemného vozidla?
vo veci Vami položenej otázky uvádzame, že pri škode vzniknutej pri výkone práce zodpovedáte podľa § 179 ods. 1 Zákonníka práce len vtedy, ak zamestnávateľ preukáže porušenie Vašej pracovnej povinnosti, vznik skutočnej škody, príčinnú súvislosť a Vaše zavinenie.
celá odpoveď ›Ako bezpečne požičať peniaze na opravu škody po požiari, aby dlžník peniaze použil účelovo a vrátil?
vo veci uvádzame, že v prvom rade mal vlastník nehnuteľnosti riešiť škodovú udalosť /požiar bytu/ so svojou pois%tovňou, v ktorej je uzatvorené poistenie domácnosti, a nehnuteľnosti. O tomto sa v otázke nezmieňujete.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň. Dňa 7.7.2015 mi bola spôsobená škoda na mojom vozidle, konkrétne rozbitie čelného skla vymrštením väčšej skaly spod kolies protiídúceho nákladného vozidla GA2...D. Po zastavení a otočení som dobehol vozidlo, zastavil ho a spoločne s vodičom sme spísali záznam o nehode. Keďže poškodenie čelného skla môjho vozidla bolo tak rozsiahle, bola nutná výmena v firme H...t autosklo, kde robili aj obhliadku pre poisťovňu. Cena opravy a výmeny bola 425,57€. Náhradu škody som si uplatňoval z PZP vozidla, ktoré mi škodu spôsobilo.
Komunálna poisťovňa mi však samozrejme škodu hneď zamietla. Po odvolaní mi škodu zamietla z ďalšieho dôvodu, vraj mali nejaké písomnosti z firmy, ktorej vozidlo škodu spôsobilo, a tie neoceňovali škodovú udalosť.
Firma mi však po vypočutí vodiča, ktorý viedol dané vozidlo v daný deň, škodovú udalosť aj po telefonickom rozhovore aj mailom potvrdila a zaslala do poisťovne list o oprávneni nároku na náhradu škody, čo som uviedol aj v druhom odvolaní, ktoré som dňa 13.10.2015 doručil do poisťovne.
Na to mi poisťovňa dňa 4.12.2015, teda po 50 dňoch, zaslala dopis, že škodu na základe dôkladného posúdenia všetkých relevantných dokumentov neuznáva kvôli rozdielom v opisoch škodovej udalosti poisteným a poškodeným. Každé zamietnutie od poisťovne bolo z dôvodu niečoho iného. Poisťovňa sa všemožne bráni náhrade škody a pri poslednom odvolaní dokonca nedodržala stanovenú lehotu 30 dní na vyriešenie škodovej udalosti.
Preto sa obraciam na Vás o radu, či poisťovňa postupovala v zmysle platných zákonov. Ďakujem a s pozdravom, P..
Odpoveď advokáta
Dobrý deň, nie ste jediný, kto rieši takýto problém s Komunálnou poisťovňou. Už som sa stretol s tým, že keď nemali žiadny iný argument, tak tvrdili, že ste si mali namontovať do auta kameru.
Ak sú splnené všetky zákonné povinnosti, potom máte nárok na náhradu škody z PZP. Komunálnu poisťovňu bude potrebné zažalovať a domáhať sa svojho nárku súdnou cestou.
Predpokladám, že v poisťovni majú vnútorné nariadenie tieto škody neuznávať.
Zodpovedá zamestnanec za škodu spôsobenú neúmyselne pri vedení firemného vozidla?
Dobrý deň, obraciam sa na vás so žiadosťou o právne posúdenie škodovej udalosti, ku ktorej došlo počas výkonu môjho zamestnania vodiča nákladného vozidla. Zároveň vás žiadam o odporúčanie ďalšieho postupu na ochranu mojich práv ako zamestnanca.
V čase vzniku udalosti som bol u zamestnávateľa zamestnaný približne jeden týždeň. Počas výkonu pracovných povinností som pri cúvaní s firemným nákladným vozidlom neúmyselne poškodil cudzie motorové vozidlo. Na cudzom vozidle sa odtrhlo spätné zrkadlo. Na firemnom nákladnom vozidle zároveň vzniklo drobné poškriabanie laku.
Uvedomujem si, že k poškodeniu došlo mojím pričinením. Išlo však o neúmyselné konanie pri výkone pracovnej činnosti, nie o úmyselné poškodenie majetku.
O udalosti som bezodkladne informoval zamestnávateľa. So zúčastnenou stranou sme spísali správu o nehode. V deň udalosti mi bolo ústne oznámené, že škoda na cudzom vozidle bude riešená prostredníctvom povinného zmluvného poistenia firemného nákladného vozidla a že sa odo mňa nebude požadovať jej priama úhrada. Táto informácia mi bola oznámená iba ústne a v súčasnosti nemám jej písomné potvrdenie.
Počas prvého týždňa zamestnania som zamestnávateľa každý deň žiadal o uzatvorenie poistenia zodpovednosti zamestnanca za škodu spôsobenú zamestnávateľovi. Napriek mojim opakovaným žiadostiam nebolo toto poistenie uzatvorené. V čase vzniku škodovej udalosti som preto nemal vlastné poistenie zodpovednosti zamestnanca.
Keďže som v tomto zamestnaní iba krátko a nemám finančné prostriedky na prípadnú úhradu škody, obávam sa, že zamestnávateľ alebo iná strana by odo mňa mohli dodatočne požadovať finančnú náhradu.
Žiadam vás o právne posúdenie týchto otázok:
1. Za akých podmienok môžem podľa Zákonníka práce zodpovedať za škodu spôsobenú neúmyselne pri cúvaní s firemným nákladným vozidlom?
2. Môže odo mňa zamestnávateľ požadovať náhradu škody na firemnom nákladnom vozidle, ak ide iba o drobné poškriabanie laku? Ak áno, za akých podmienok a v akom rozsahu?
3. Môže odo mňa niekto požadovať náhradu škody na cudzom vozidle, ak má byť táto škoda uhradená z povinného zmluvného poistenia firemného nákladného vozidla?
4. Aké právne dôsledky môže mať skutočnosť, že som zamestnávateľa opakovane žiadal o uzatvorenie poistenia zodpovednosti zamestnanca, ale toto poistenie nebolo uzatvorené?
5. Aké práva mám v prípade, že by zamestnávateľ požadoval náhradu škody, chcel mi ju zraziť zo mzdy alebo by odo mňa žiadal podpísanie uznania dlhu či dohody o splátkach?
6. Aký konkrétny postup odporúčate, aby som chránil svoje práva a neplatil náhrady, ktoré odo mňa nemožno zákonne požadovať?
Mojím cieľom je, aby bola škoda riadne uhradená z príslušného poistenia a aby sa odo mňa nepožadovala náhrada škody na cudzom ani na firemnom vozidle, ak na to neexistuje zákonný dôvod.
Prosím o posúdenie môjho prípadu podľa aktuálne platných právnych predpisov Slovenskej republiky a o odporúčanie konkrétnych krokov, ktoré mám vykonať na svoju ochranu. V prípade potreby môžem predložiť pracovnú zmluvu, správu o nehode a ďalšie dostupné podklady.
Ďakujem za vašu pomoc a odborné stanovisko.
S pozdravom
Odpoveď advokáta
Dobrý deň, vo veci Vami položenej otázky uvádzame, že pri škode vzniknutej pri výkone práce zodpovedáte podľa § 179 ods. 1 Zákonníka práce len vtedy, ak zamestnávateľ preukáže porušenie Vašej pracovnej povinnosti, vznik skutočnej škody, príčinnú súvislosť a Vaše zavinenie.
Samotný vznik nehody ani Vaše vecné priznanie, že ste pri cúvaní vozidlo poškodili, automaticky neurčuje výšku ani právny základ náhrady. Pri nedbanlivosti nesie dôkazné bremeno zamestnávateľ. Za poškriabanie firemného kamióna môže zamestnávateľ požadovať len preukázanú skutočnú škodu, napríklad primerané a doložené náklady opravy.
Pri neúmyselnej škode náhrada nesmie presiahnuť štvornásobok Vášho priemerného mesačného zárobku pred porušením povinnosti; pri takomto krátkom pracovnom pomere sa spravidla určí pravdepodobný zárobok. Limit by neplatil pri úmysle, alkohole, omamných látkach alebo osobitnej zodpovednosti za zverené predmety, čo podľa Vášho opisu neprichádza do úvahy.
Škodu na cudzom vozidle má poškodený uplatniť z PZP nákladného vozidla. Vaše priame platenie poškodenému preto bez ďalšieho nedáva zmysel. PZP však nekryje poškodenie vlastného kamióna. Ak by zamestnávateľ po poistnom plnení uplatnil voči Vám pracovnoprávny regres, stále musí splniť uvedené podmienky zodpovednosti a nemôže dostať náhradu dvakrát za tú istú škodu.
Poistenie zodpovednosti zamestnanca nie je zákonnou povinnosťou zamestnávateľa ani zamestnanca, na toto Vás mohol zamestnávateľ upozorniť, resp. ste mali možnosť uzatvoriť poistenie v komerčnej poisťovni.
Uschovajte si však e-maily, SMS alebo svedkov týchto žiadostí, ako aj ústneho prísľubu riešiť škodu z PZP; môžu mať význam pri rokovaní o okolnostiach prípadu.
Zamestnávateľ musí náhradu s Vami prerokovať a oznámiť Vám jej výšku. Dohodu o uznaní záväzku či o splátkach podpisujte iba po kontrole všetkých podkladov o oprave kamiónu; písomné uznanie môže zásadne zhoršiť Vaše postavenie a predĺžiť premlčaciu dobu. Náhradu škody Vám nemôže jednostranne zraziť zo mzdy; na takú zrážku potrebuje Vašu písomnú dohodu, inak musí nárok uplatniť na súde.
Bezodkladne si vyžiadajte kópiu Správy o nehode, fotodokumentáciu, potvrdenie o nahlásení PZP a písomné stanovisko, či zamestnávateľ voči Vám niečo uplatňuje. Ak Vám doručí výzvu, písomne žiadajte presné označenie porušenej povinnosti, kalkuláciu škody a doklady o oprave či poistnom plnení. Nič neplaťte ani nepodpisujte, kým tieto dokumenty neposúdi advokát.
Môžete nás v uvedenej veci kontaktovať.
Ako bezpečne požičať peniaze na opravu škody po požiari, aby dlžník peniaze použil účelovo a vrátil?
Dobrý deň,
chcela by som vás veľmi pekne poprosiť o radu. Môj syn má v prenájme byt a mal na návšteve kamaráta. Syn odišiel domov ku mne, a kamarát ostal na byte sám viac dní. Kamarát tiež odišiel von z bytu, ale asi na niečo zabudol a vznikol požiar. Vyšetrovaním sa zistilo, že vinník bol kamarát, aj keď nechtiac, lebo na niečo zabudol. Zhoreli okná, podlaha a iné veci. Ten kamarát chce všetko dať do poriadku, má záujem pokúpiť potrebné veci na výmenu a opravu zariadenia, ale chýbajú mu peniaze, nemôže vraj dostať úver ani pôžičku. Pracoval v zahraničí. Teraz ostal kvôli oprave bytu doma, a keď sa byt opraví, pôjde zas do zahraničia zarobiť peniaze.
Nemôžeme si však dovoliť čakať, kedy zarobí a kedy bude mať tie peniaze, tak zvažujem požičať mu potrebnú sumu na rekonštrukciu, na základe spísania uznania dlhu - pred notárom podpísaného - a uviesť tam čo všetko by mal za tie peniaze pokúpiť. Uviesť zoznam materiálu a vecí potrebných na rekonštrukciu bytu. Neviem, ako by som to mala urobiť, aby peniaze náhodou neminul - chcela by som sa vyhnúť tomu, aby peniaze nespreneveril na iné veci, trebárs osobné, a zaručiť nejakým spôsobom, aby mi ich, keď zarobí, vrátil. Inak by to mal byť trestný čin.
Za radu vám vopred ďakujem,
Švábiková Olga
Odpoveď advokáta
Dobrý deň, vo veci uvádzame, že v prvom rade mal vlastník nehnuteľnosti riešiť škodovú udalosť /požiar bytu/ so svojou pois%tovňou, v ktorej je uzatvorené poistenie domácnosti, a nehnuteľnosti. O tomto sa v otázke nezmieňujete.
Ak kamarát vášho syna spôsobil sám požiar svojou neopatrnosťou a vlastník nehnuteľnosti - bytu, žiada, aby byt bol uvedneý do stavu pred požiarom, predovšetkým je potrebné túto vzniklpú škodu riešiť s ním. Priateľ vášho syna i keď je zodpovedný za škodu, ktorú chce odstrániť, teda odstrániť jej následky, v tomto smere neodporúčam uzatvoriť žiadnu zmluvu o pôžičke, lebo neviete kde peniaze skončia. Nie je teda vôbec isté, či peniaze budú použité na odstránenie škôd.
Odporúčam vášmu synovi, aby vec riešil s vlastníkom bytu a následne, aby kamarát vášho syna podpísal uznanie dlhu. Vec odporúčam riešiť za súčinnosti advokáta.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, ktorý so svojím tímom pokrýva celé spektrum práva - rodinné, občianske, obchodné, pracovné aj trestné právo, vrátane zastupovania pred súdmi a orgánmi verejnej správy na celom území Slovenska. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.