Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Majetkové vyrozumenie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Banská Bystrica

Otázka: Majetkové vyrozumenie

Dobrý deň, chcela by som sa informovať. Po rozvode sme sa dohodli, čo ďalej s naším majetkom, konkrétne s domom. Dom ostáva jemu, vybral si refinančnú hypotéku, z ktorej ma vyplatí. Dom ohodnotili na 140 000, dáva mi 43 000 a nemôžem si z domu zobrať nič okrem práčky a sušičky prádla. Pričom všetko zariadenie sme kupovali spoločne. Má na to právo? Ohradzuje sa tým, že bude mať veľké výdavky kvôli hypotéke. Zároveň podal na súd návrh na zrušenie výživného na deti. Deti máme v striedavej starostlivosti. Môžem voči nemu podniknúť nejaké kroky? Nemal by finančne kompenzovať hnuteľný majetok, keďže mu ostáva kompletne zariadený 5-izbový dom? Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Majetkové vyrozumenie

Dobrý deň,

máte určité práva, ktoré môžete uplatniť voči vášmu manželovi v rámci vyporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). Počas manželstva všetok majetok nadobudnutý spoločne patrí do BSM, čo zahŕňa aj hnuteľný majetok ako je nábytok a zariadenie domácnosti. Teda, aj hnuteľný majetok by mal byť spravodlivo rozdelený alebo finančne vyrovnaný.

V prípade, že dohoda nie je možná, môžete požiadať súd o spravodlivé vyporiadanie majetku, vrátane hnuteľných vecí. Pokiaľ sa týka zrušenia výživného na deti, súd bude posudzovať najlepší záujem detí. V prípade striedavej starostlivosti môžu byť okolnosti, ktoré oprávňujú zrušenie alebo úpravu výživného, ale primárne sa sleduje blaho detí.

Pre konkrétne kroky odporúčam konzultáciu s právnikom, ktorý vám môže poskytnúť detailnejšie poradenstvo na vašu situáciu. 

Trápi vás "Majetkové vyrozumenie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Majetkové vyrozumenie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.