Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Hipotéka


Online právna poradňa
Oblasť práva: Nitra

Otázka: Hipotéka

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či musí syn platiť hypotéku. Žil 5 rokov s partnerkou a kúpili si dom za 120 000 €. Rozišiel sa s partnerkou, on sa vrátil k rodičom a ona zostala v tom dome bývať. Hypotéku spláca syn, ona nemá trvalé zamestnanie. Čo má robiť ďalej?

Odpoveď: Hipotéka

Dobrý deň,

rozchodom sa povinnosť vášho syna splácať hypotéku nepotláča len preto, že prestal bývať v spoločnom dome. Ak je hypotekárny úver na jeho meno, musí v splácaní hypotéky pokračovať, inak by mohlo dôjsť k vymáhaniu pohľadávky bankou či dokonca dražbe nehnuteľnosti. Dohodou medzi vaším synom a jeho bývalou partnerkou môže byť určené, kto bude hypotéku splácať, ale túto dohodu musí akceptovať aj banka.

Ak sa bývalí partneri nedohodnú, váš syn má nárok požadovať od nej náhradu za zaplatené splátky v prípade, že úver spláca len on. Je možné požadovať pomoc advokáta na formuláciu takejto dohody a jej predloženie banke na schválenie.

Dôležitým krokom by mohla byť aj konzultácia s bankou o možnostiach prevzatia celého úveru jednou osobou alebo o refinancovaní hypotéky a zároveň vysporiadanie spoluvlastníctva. Tento krok zabezpečí, že v prípade nesplácania neostane váš syn jediným zaviazaným voči banke výslednej pohľadávky spláca hypotéku.

Sny by mal konať, ak sa s ňou nechce ešte dať dohromady. Pretože mu plynú premlčacie lehoty. 

Trápi vás "Hipotéka" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Hipotéka" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.