Máte
otázku?

Dĺžka reklamácie a návod na použitie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Dĺžka reklamácie a návod na použitie

Dobrý deň, reklamovaný tovar - kuchynský robot, som poslala predajcovi poštou dňa 02.09.2015. Oni zaevidovali môj prípad ako reklamáciu až 22.09.2015. K tomuto kroku došlo iba preto, že som sa informovala o stavu vybavovania mojej reklamácie. Tovar mi vrátili dňa 12.10.2015, pričom ma o tejto skutočnosti informovali až 10.10.2015. Chcela by som sa opýtať, či nemám nárok na odstúpenie od kúpy/zmluvy. Moju reklamáciu neuznali a odkázali na návod, ktorý mi bol však poslaný v češtine. Mám aj ja právo sa odvolať na skutočnosť, že som nenadobudla návod v slovenskom jazyku? Nehovoriac o tom, že na obrázkoch v návode nie sú viditeľne označené časti stroja, pravdepodobne v dôsledku mnohonásobného kopírovania. Ďakujem.

Odpoveď: Dĺžka reklamácie a návod na použitie

Dobrý deň

podľa § 597 zák. č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník: “1) Ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, má kupujúci právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady; ak ide o vadu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, má tiež právo od zmluvy odstúpiť. 2) Právo odstúpiť od zmluvy má kupujúci aj vtedy, ak ho predávajúci ubezpečil, že vec má určité vlastnosti, najmä vlastnosti vymienené kupujúcim, alebo že nemá žiadne vady, a toto ubezpečenie sa ukáže nepravdivým.”

Podľa § 622 zák. č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník: “1) Ak ide o vadu, ktorú možno odstrániť, má kupujúci právo, aby bola bezplatne, včas a riadne odstránená. Predávajúci je povinný vadu bez zbytočného odkladu odstrániť. 2) Kupujúci môže namiesto odstránenia vady požadovať výmenu veci, alebo ak sa vada týka len súčasti veci, výmenu súčasti, ak tým predávajúcemu nevzniknú neprimerané náklady vzhľadom na cenu tovaru alebo závažnosť vady. 3) Predávajúci môže vždy namiesto odstránenia vady vymeniť vadnú vec za bezvadnú, ak to kupujúcemu nespôsobí závažné ťažkosti.”

Čo sa týka slovenského návodu to upravuje zák. č. § 11 ods. 1 zák. č. 250/2005 Z. z. o ochrane spotrebiteľa: “1) Predávajúci je povinný pri predaji informovať spotrebiteľa o vlastnostiach predávaného výrobku alebo charaktere poskytovanej služby, o spôsobe použitia, montáže a údržby výrobku a o nebezpečenstve, ktoré vyplýva z jeho nesprávneho použitia, montáže alebo údržby, o podmienkach uchovávania a skladovania, ako aj o riziku súvisiacom s poskytovanou službou. Ak je to potrebné s ohľadom na povahu výrobku, spôsob a dobu jeho používania, je predávajúci povinný zabezpečiť, aby tieto informácie zrozumiteľne obsahoval aj priložený písomný návod.”

Vybavenie reklamácie nesmie trvať dlhšie ako 30 dní.

Teda pokiaľ Vám reklamáciu neuznali a ste si istá tým, že uplatnenie reklamácie bolo odôvodnené, pokúste sa s nimi ešte raz dohodnúť. Pokiaľ k dohode nedôjde, je možné dať vypracovať znalecký posudok a opäť uplatniť reklamáciu. Pokiaľ túto ani tak neuznajú, môžete podať návrh na súd.

 

Trápi vás "Dĺžka reklamácie a návod na použitie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dĺžka reklamácie a návod na použitie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.