Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Druh a družka majetkové jednanie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Druh a družka majetkové jednanie

Dobrý deň, prajem mám na vás jednu otázku. S priateľom žijeme v jednej domácnosti ako druh a družka cca 3 roky. Máme spoločného dvojročného syna, takže momentálne som na rodičovskej dovolenke. Hypotéka je na mňa, byt je tiež písaný na mňa. Čo sa týka bytu, všetko platíme na polovicu. Avšak rozmýšľam o rozchode, pričom nemám problém mu nechať byt, keďže si ho sám prerobil a viem, že on by odtiaľto neodišiel a robil by problémy, o čo ja nestojím. Chápem, že právne ako druh a družka sa majetky nedelia, ale čo by som mu mohla navrhnúť, aby som neodišla naprázdno? Predsa len som do toho bytu vrazila aj ja niečo, bločky už nemáme ani nevieme presne, kto koľko do toho bytu dal. Byt nás stál 75 000 € plus cca 25 000 € prerábka. Ak ho raz rozhodneme predať, bude mať samozrejme oveľa vyššiu hodnotu. Napadla ma polovica z pôvodnej kúpnej ceny bytu? Budem rada, ak mi poradíte, ako postupovať v takomto prípade. Ďakujem.

Odpoveď: Druh a družka majetkové jednanie

Dobrý deň,

keďže nežijete v manželstve, nevzniká medzi vami bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. Dôležité je tiež, že Váš byt, hoci ho spolu užívate a spolu prispievate na jeho údržbu, patrí výlučne vám podľa katastra nehnuteľností.

Ak chcete odísť z bytu a zároveň si zabezpečiť kompenzáciu za investície, ktoré ste do neho vložili, môžete s partnerom uzavrieť dohodu o finančnej kompenzáciu. V tomto prípade ale ste to vy, kto určuje podmienky, pretože máte zapísaný byt na svoje meno. 

Poviem Vám ako to vidím ja, ako spravodlivé riešenie, ak si chce nechať byt on. Tu je postup určenia spravodlivej sumy:

1/ určí sa suma znaleckým posudkom (nie je dôvod vychádzať zo sumy, za akú ste byť kúpili). 

2/ určí sa hodnota hypotéky a to nielen istina, ale aj budúci úrok. 

3/ on musí byť schopný prevziať na seba v banke úver, tak aby ste boli vymazaná ako dlžníčka. Ak to nedokáže urobiť, tak potom je pre Vás veľmi riskantné to, aby sa stal vlastníkom bytu pred tým ako Vás náhradí na úvere. Ak je toho schopný môžete pokračovať k ďalšiemu kroku. 

4/ Určí sa suma, ktorú každý z vás investoval do bytu. Sadnete si a spočítate to. Ak by vznikli rozpory v tom, aké sú sumy za stavebné práce, tak je dobre prizvať nejakú tretiu stranu, ktorá objektívne určí, koľko by to stalo. Niekedy to ľudia robia tak, ze si na internete nájdu cenník prác a podľa toho určia sumy. Napríklad, ak on robil pokladanie podlahy do bytu, a bude hovoriť, ze také pokladanie stojí 20 eur za m2 ale vy nájdete na internete cenu 6 eur, tak započítate tú z internetu. 

5/ Potom bude výpočet nasledovný - od hodnoty bytu podľa znaleckého posudku odpočítate sumu v bode 2, potom sumu v bode 4 odpočítate od výsledku a potom zvyšok Vám má vyplatiť. 

Najskor sa skúste s priateľom dohodnúť na spôsobe ako sa určí suma a až keď si to odsúhlasíte, tak prístupte k týmto bodom. 

Ak by ste potrebovali poradiť aj telefonicky, dajte mi vedieť. Vysvetlím Vám podrobnejšie postup. 

Dôležité je potom si správne nastaviť zmluvu. 

Prajem vám veľa šťastia pri riešení tejto situácie.

Trápi vás "Druh a družka majetkové jednanie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Druh a družka majetkové jednanie

Dobrý deň, chcem sa vás spýtať na situáciu môjho priateľa. Chce sa rozísť so svojou partnerkou. Žijú spolu 12 rokov v dome, ktorého je vlastníkom. Na tejto adrese má aj trvalý pobyt. Na chod domácnosti po celú dobu finančne neprispievala. Ona však nesúhlasí s rozchodom. Má nárok na to, aby jej našiel náhradné ubytovanie?

Odpoveď: Druh a družka majetkové jednanie

(odpoveď odoslaná: 14.10.2024)

Dobrý deň,
vo veci Vami uvedneej otázky uvádzame, že okolnosť, že priateľka V8šho priateľa nesúhlasí s rozchodom, nie je z hľadiska práva podstatné.

Ak má pritaeľka zriadneý trvaký pobyt na adrese priateľa, priateľ jej môže zrušiť trvalý pobyt aj bez jej súhlasu. Ona následne ak sa neprihlási na iný trvalý pobyt na inom mieste, podľa zákona o hlásení pobyz občanov bude miestom jej trvalého pobytu obec, kde bol trvalý pobyt zrušený.

Odporúčame, aby priateľmpostal priateľke výzvu k vysťahovaniu s tým, že ak sa z domu nevysťahuje v nám stanovenom teríne, bude musieť podať žalobu na súd o vypratanie nehnuteľnosti, s čím sú spojené trovy súdneho konania /súdny poplatok, trovy právneho zastupovania advokátom/, vrátane prípadných trov exekučného konania podľa exekučného poriadku.

Nárok na náhradný byt priateľka nemá, lebo neboli manželmi a nerieši sa vyporiadanie BSM, a v konečnom dôsledku priateľka nemá žiadne právo k nehnuteľnosti. Trvalý pobyt nie je v tomto prípade podstatný, lebo v zmysle zákona o hlásení pobytu občanov SR má prihlásenie na trvalý pobyt len evidenčný chartakter a nezakladá žiadne právo k nehnuteľnosti.

 

 

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Druh a družka majetkové jednanie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Nárok na majetok ako družka?

    Druh a družka sú v podstate dve osoby a právny vzťah medzi nimi je rovnaký ... majetkové práva. Podľa § 146 ods. 2 Občianskeho zákonníka , ak sa z ...

  • Nárok na majetok ako druh/družka?

    Ake mam pravo na majetok po 6 rokoch spoluzitia ako druzka, ked sa byt, auto kupovali pocas tohto vztahu, ja som financovala chod celej domacnosti a ... Dedenie ...

  • Dedenie druha alebo družky

    Rovnako nemožno vylúčiť ani dedenie zo závetu v prípade, ak by druh alebo družka zriadili závet v prospech toho druhého. ... Profesionálne jednanie má veľmi ...

  • Vysporiadanie majetku po rozchode

    vo vašom prípade je dôležité uvedomiť si, že slovenský právny poriadok nepozná pojem "druh - družka" pre účely dedenia alebo majetkových nárokov v prípade ...

  • Druh, družka a ich práva

    Rodinné právo Majetkové vysporiadanie Právo nehnuteľností Dedičské právo ... Profesionálne jednanie má veľmi vysokú úroveň. Rada vás budem odporúčať.

  • Potvrdenie pre návštevu partnera vo výkone trestu odňatia…

    Konkrétny dôkaz, listina, ktorým by ste vedeli preukázať existenciu vzťahu druh a družka ... Profesionálne jednanie má veľmi vysokú úroveň. Rada vás budem ...

  • Pracovné voľno z dôvodu sprevádzania rodinného ...

    druh - družka, teda nie v prípade rodiča, detí, súrodenca zamestnanca. ... Profesionálne jednanie má veľmi vysokú úroveň. Rada vás budem odporúčať. recenzie.




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.