POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Ako žiadať náhradu škody po nehode?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Ako žiadať náhradu škody po nehode?

Dobrý deň. Bol som účastníkom nehody, keď ma na priechode pre chodcov zrazil vodič. Chcel by som sa opýtať, či mám nárok na uplatnenie škody a bolestného po ukončení liečenia, zdokumentovaní od lekára a ohodnotení úrazu z povinného zmluvného poistenia vodiča, alebo sa musí bolestné vymáhať osobitne. Mám si tiež vyžiadať tlačivo z poisťovne vinníka nehody, aby mi to môj ošetrujúci lekár vypísal ako potvrdenie o zraneniach, ktoré som utrpel? Ďakujem.

Odpoveď: Ako žiadať náhradu škody po nehode?

Dobrý deň, akúkoľvek náhradu škodu, či už na zdraví alebo na veciach, uplatňujte o osoby, ktorá Vám ju spôsobila. Na uplatnenie nepotrebujete žiadne osobitné tlačivo, postačuje písomný list, v ktorom dostatočne určito a jasne špecifikujete škody, ktoré Vám pri dopravnej nehode vznikli. Prílohou listu by mali byť dokumenty, ktoré Vami uvádzanú škodu potvrdzujú, napr. doklady o nákladoch liečenia, liekov, návštev lekára, lekársky posudok o určení bolestného a sťaženia spoločenského uplatnenia, potvrdenie o práceneschopnosti, doklad potvrdzujúci ušlú mzdu v dôsledku práceneschopnosti alebo aj doklady o nákupe oblečenia alebo iných vecí, ktoré boli pri nehode poškodené alebo zničené. 

Trápi vás "Ako žiadať náhradu škody po nehode?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako žiadať náhradu škody po nehode? (Občianske právo)

Dobrý deň, môj syn bol zrazený autom a vodič odišiel z miesta nehody. Teraz je hospitalizovaný. Vodiča neskôr zadržala polícia. Mohli by ste mi prosím poradiť, ako postupovať v súvislosti s náhradou za stratenú mzdu a kompenzáciou za bolesť a utrpenie? Ďakujem.

Odpoveď: Ako žiadať náhradu škody po nehode?

(odpoveď odoslaná: 02.07.2023)

Dobrý deň. Podľa slovenského práva máte nárok na náhradu škody v prípade dopravnej nehody, kde bol zodpovedný vodič, ktorý ušiel z miesta činu. Nárok môžete mať na tzv. bolestné, ktoré sa určuje podľa zranení na základe tabuliek. Nárok však môžete mať aj na ušlú mzdu, liečebné náklady, sťaženie spoločenského uplatnenia, stratu príjmu a podobne . Odškodnenie si môžete uplatniť u poisťovne PZP škodu. Polícia bude vodiča trestne stíhať a budú sa policajti Vášho syna pýtať, akú škodu si uplatňuje. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako žiadať náhradu škody po nehode? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať na niečo v súvislosti s autonehodou, v ktorej som bol účastník. Pán do mňa narazil na diaľnici zo zadu, keď som šoféroval firemné auto. Vinníkom nehody bol označený pán, ktorý do mňa vrazil. Momentálne som hospitalizovaný v nemocnici s pomliaždenými pľúcami. V aute som mal aj svoje súkromné veci, ktoré sa pri nehode znehodnotili. Chcem vedieť, čo všetko si môžem nárokovať a žiadať od tohto vinníka a ako by som to mal robiť. Je možné si nárokovať aj náhradu za zničenie súkromných vecí, ktoré boli v kufri auta? Mám právo nárokovať napríklad ušlú mzdu alebo bolestné od vinníka nehody, alebo tieto náklady preplatí moja firma?

Odpoveď: Ako žiadať náhradu škody po nehode?

(odpoveď odoslaná: 09.09.2018)

Dobrý deň,

ak išlo o firemné auto, škodu na vozidle by si mala uplatniť v poisťovni firma. Firma by mala nehodu nahlásiť do svojej poisťovne a rovnako ju môže ohlásiť aj bez súčinnosti vinníka do jeho poisťovne (kde má PZP). Následne sa začne riešenie škodovej udalosti. Ak ste mali v aute aj súkromné veci, ktoré sa znehodnotili, ich škodu si budete môcť nárokovať priamo od vinníka. Odporúčam Vám dohodnúť postup vo Vašej firme, teda kto z Vás uplatní akú škodu a podľa toho ďalej postupovať.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako žiadať náhradu škody po nehode?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.