Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Ako Právne zrušiť menšinové spoluvlastníctvo?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Ako Právne zrušiť menšinové spoluvlastníctvo?

Dobrý deň, som väčšinový spoluvlastník bytu 11/12. Po manželkinej smrti si 1/12 v spoluvlastníctve ponechal jej syn. Chcel by som tento byt predať ako celok bez ťarchy. Ako by som mal postupovať, ak by som chcel spoluvlastníkovi právne zrušiť jeho 1/12 spoluvlastníctva? Chcel som sa s ním dohodnúť, ale od dedičského konania mi nedvíha mobil a ignoruje správy SMS (cca 4 mesiace). Ja chcem byt predať a ísť do sociálnej starostlivosti pre seniorov. Ostal som sám a ak by sa môj zdravotný stav zhoršil, nemal by mi kto pomôcť. Ďakujem za flexibilnú odpoveď. S pozdravom, Milan Klinčák Email: milanko55@gmail.com

Odpoveď: Ako Právne zrušiť menšinové spoluvlastníctvo?

Dobrý deň,

vo Vašej situácii, keď spoluvlastník ignoruje komunikáciu, odporúčam nasledovať tento postup:

1/ najskôr ho vyzvite písomne. Ak chcete rýchlejšie riešenie, tak cez advokáta. Ten to môže dotiahnuť až do dohody o predaji nehnuteľnosti. 

2/ Ak nebude reagovať, advokát Vám spracuje žalobu a stále keď sa aj stretne s ním na súde, ešte ho môže donútiť vyriešiť to mimosúdne. Aj keď je to už na súde. 

Ak by sa úplne zablokoval a nechodil by ani na súd, tak to prebehne aj bez neho. Súdnežkonanie sa začína žalobou na zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva podľa § 142 ods. 1 Občianskeho zákonníka. Súd v prvom rade skúma, či je nehnuteľnosť reálne deliteľná. Vzhľadom na to, že ide o byt, je pravdepodobné, že súd dospeje k záveru, že deliteľnosť nie je reálna. V takom prípade môže súd prikázať nehnuteľnosť do výlučného vlastníctva jedného zo spoluvlastníkov za primeranú náhradu alebo nariadiť jej predaj a výťažok rozdeliť medzi spoluvlastníkov podľa veľkosti ich podielov.

Zo skúsenosti s takýmito prípadmi viem, že len malé percento sporov skončí rozsudkom. Ak sa zatlačí správnym spôsobom na spoluvlastníka, tak to môže prebehnúť rýchlo.

Trápi vás "Ako Právne zrušiť menšinové spoluvlastníctvo?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako Právne zrušiť menšinové spoluvlastníctvo?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.