Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Ako je možné postupovať, ak sa 1/2 majiteľ.


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trnava

Otázka: Ako je možné postupovať, ak sa 1/2 majiteľ.

Dobrý deň, rada by som sa informovala, ako pokračovať, keď vlastníte 1/2 domu s pozemkom, ale už v ňom nebývate vyše 20 rokov a na žiadne opravy ani iné finančné veci neprispievate. Chodievala ste na návštevy, ale aj tie vyše 5 rokov už neabsolvujete. Chcela by som odkúpiť vašu čiastku. Dohoda o odkúpení čiastky bola uzavretá pred 25 rokmi len ústne. Odvtedy rodičia dom prerobili a investovali doň veľké peniaze. Neviem, či je možné právnou cestou dohodnúť sa na odkúpení vašej čiastky, ktorá teraz patrí mne a môjmu manželovi (bezpodielové vlastníctvo 1/2, rovnako ako má moja teta s manželom).

Odpoveď: Ako je možné postupovať, ak sa 1/2 majiteľ.

Dobrý deň, 
podľa Občianskeho zákonníka, ak chce jeden zo spoluvlastníkov predať svoj podiel, ostatní spoluvlastníci majú predkupné právo. Je povinnosťou spoluvlastníka, ktorý chce podiel predať, ponúknuť ho najprv ostatným spoluvlastníkom za rovnakých podmienok, ako by ho ponúkol tretej osobe. Ak ponuka nie je prijatá do dvoch mesiacov od jej doručenia, môže spoluvlastník predať podiel tretej osobe.

Ak nedôjde k dohode o predaji podielu, máte možnosť podať návrh na súd na zrušenie a vysporiadanie spoluvlastníctva. Súd môže rozhodnúť o zrušení spoluvlastníctva a prikázaní podielu vám (resp. vám a manželovi), pričom budete povinní vyplatiť primeranú náhradu. Súd pri rozhodovaní berie do úvahy rôzne okolnosti, vrátane veľkosti spoluvlastníckych podielov, hospodárskosti využitia veci a ďalších relevantných skutočností.

Ak vy alebo vaši rodičia investovali do opráv a zhodnotenia nehnuteľnosti, je dôležité mať tieto investície dokumentované. Pri vysporiadaní spoluvlastníctva môže byť tými investíciami zohľadnená hodnota nehnuteľnosti navýšená a môže to mať vplyv na výšku náhrady, ktorú budete povinní vyplatiť druhej strane. Súdy berú do úvahy aj investície spoluvlastníkov pri rozhodovaní o zrušení a vysporiadaní spoluvlastníctva, ak si ich správne uplatnia. 

Najlepší spôsob, ako vyriešiť váš problém, je dohoda so spoluvlastníkom. Táto dohoda musí byť písomná a mala by zahŕňať dohodu o zrušení spoluvlastníctva a vzájomnom vysporiadaní.

Keďže situácia zahŕňa právne zložité otázky, odporúčam konzultovať s právnikom, ktorý sa špecializuje na občianske právo, aby ste mali istotu, že všetky kroky podnikáte v súlade so zákonom a aby ste predišli budúcim právnym sporom.

Trápi vás "Ako je možné postupovať, ak sa 1/2 majiteľ." a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako je možné postupovať, ak sa 1/2 majiteľ." a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.