Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

1/3 podiel vs 2/3


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: 1/3 podiel vs 2/3

Dobrý deň, mám možnosť odkúpiť podiel cesty (parkoviska), ktorá má asi 100 m² a sú na nej 5 osobitne v katastri zapísaných parkovacích miest. 3 parkovacie miesta a 2/3 zvyšnej cesty má jeden majiteľ. 2 parkovacie miesta má osoba, ktorá nemá podiel na parkovacej ploche, a ja by som chcel odkúpiť 1/3 tej parcely. Ide mi o parkovanie na voľnom mieste tej plochy mimo vyhradených parkovacích miest. Zaujímalo by ma, či mi môže ten majiteľ 2/3 brániť alebo iným spôsobom znemožniť parkovanie na tej parcele mimo vyhradených parkovacích miest. Či môže bez môjho súhlasu dať do užívania (parkovanie) cudzej osobe, ktorá nemá podiel na ceste, alebo potrebuje aj môj súhlas. Je to dosť komplikované a neviem, či sa to oplatí kupovať a aké by som vlastne mal právomoci pri 1/3 podielu. Vopred ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: 1/3 podiel vs 2/3

Dobrý deň,

Pri podielovom spoluvlastníctve každej nehnuteľnosti, vrátane cesty alebo parkoviska, platí, že vlastníci sa podieľajú na právach aj povinnostiach voči celej nehnuteľnosti podľa veľkosti svojho podielu. To znamená, že ani jeden spoluvlastník nemá výhradné právo na konkrétnu časť nehnuteľnosti.

Ak odkúpite 1/3 podielu daného parkoviska, budete mať právo užívať nehnuteľnosť, ale iba v rámci podielu. Hospodárenie so spoločnou vecou vrátane jej užívania musí byť možné na základe rozhodnutia všetkých spoluvlastníkov podľa veľkosti ich podielov. Ak by ste teda chceli parkovať mimo vyhradených miest, musíte sa dohodnúť s vlastníkom 2/3 podielu.

Majiteľ 2/3 podielu môže rozhodovať o užívaní celej nehnuteľnosti, ak má väčšinový podiel. Bez vášho súhlasu môže dať do užívania časť alebo celú nehnuteľnosť iným osobám, ale tieto rozhodnutia môžu byť napadnuté na súde, ak by ste ich považovali za nevýhodné alebo škodlivé.

Ak by to bol intravilán a dalo by sa teda efektívne rozdeliť pozemok, tak sa to oplatí kúpiť. Potrvá to nejaký čas, ale je to riešiteľné. Pre bližšie hodnotenie odporúčam krátku konzultáciu s naším advokátom, ktorý to zhodnotí aj podľa mapy. 

Trápi vás "1/3 podiel vs 2/3" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "1/3 podiel vs 2/3" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.