Máte
otázku?

Zloženie časti kúpnej ceny do notárskej úschovy


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Žilina

Otázka: Zloženie časti kúpnej ceny do notárskej úschovy

Dobrý deň, predal som pozemok s podmienkou, že mi kupujúci zaplatil vopred zálohu na môj účet (15-tisíc). Zároveň sme u notára zaevidovali zmluvu o zábezpeke na zvyšnú časť predajnej sumy za pozemok (60-tisíc), ktorá mi bude vyplatená na účet v deň dostupnosti originálu listu vlastníctva. Prevod pozemku prebehol úradne a v liste vlastníctva je už uvádza sa názov kupujúceho. Notár mi dnes volal s tým, že do jeho kancelárie dorazil list, podľa ktorého niekomu dlžím peniaze. Nevedel, ako má postupovať, a nevedel sa rozhodnúť, či mi má peniaze vyplatiť alebo nie. Je toto normálny postup? Notár nedostal žiaden súdny príkaz ani oznámenie z polície, len list od určitej osoby. Neviem, ako mám teraz postupovať. Pozemok je už prepísaný na kupujúceho a peniaze, ktoré by mi mali byť vyplatené, zatiaľ nemám. Aké právne a zákonné opatrenia môžem podniknúť voči notárovi? Ďakujem.

Odpoveď: Zloženie časti kúpnej ceny do notárskej úschovy

Dobrý deň. 

Vo Vašom prípade ide úschovu peňazí zriadenú v zmysle § 68 Notárskeho poriadku, na základe ktorého je notár povinný pri nakladaní s peniazmi postupovať podľa dohody uzavretej medzi Vami ako príjemcom a predávajúcim ako zložiteľom. V zmysle tohto ustanovenia "Notár vydá peniaze z úschovy príjemcovi bezodkladne po splnení podmienok na vydanie peňazí príjemcovi uvedených v zápisnici o úschove. O splnení podmienok a vydaní peňazí z úschovy spíše notár do spisu úradný záznam. Na požiadanie notár vydá príjemcovi alebo zložiteľovi potvrdenie, ktoré musí obsahovať údaj o tom, že boli splnené podmienky na vydanie peňazí príjemcovi a že notár peniaze príjemcovi vydal, údaj o výške peňažnej sumy a menovej jednotke, ktorá bola vydaná z úschovy, označenie banky alebo pobočky zahraničnej banky, názov účtu a číslo účtu príjemcu, na ktorý boli peniaze z úschovy vydané."

Z uvedeného dôvodu je notár na Vašu žiadosť povinný Vám peniaze vydať, ak ste splnili všetky podmienky dohodnuté v kúpnej zmluve a to bez ohľadu na to, či mu bol doručený list o tom, že ste niekomu niečo dlžný. Preto choďte za notárom, požiadajte ho o vydanie peňazí a predložte mu všetko, čo ste sa v kúpnej zmluve zaviazali predložiť notárovi, aby Vám ich vydal. Ak Vám ich nebude chcieť vydať, žiadajte písomne odôvodnenie a následne sa obráťte na advokáta, ktorý zhodnotí tento jeho krok a poskytne Vám právnu pomoc.

Iný prípad je však úschova na účely splnenia záväzku zriadená v zmysle § 68a Notárskeho poriadku, podľa ktorej sa úschova zriaďuje preto, že zložiteľ nemohol splniť svoj záväzok pre neprítomnosť veriteľa alebo pre jeho omeškanie. V tomto prípade by sa mohol list, ktorý bol notárovi doručený, považovať za námietky proti vydaniu predmetu úschovy a vtedy by musel notár postupovať v súlade s § 335 a nasl. CMP.

Pre doplnenie ešte uvediem, že notár nie je oprávnený z predmetu úschovy uspokojiť nároky tretích osôb vyplývajúce z osobitných predpisov (napr. exekučný poriadok, zákon o konkurze a reštrukturalizácii a pod.)

Trápi vás "Zloženie časti kúpnej ceny do notárskej úschovy" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zloženie časti kúpnej ceny do notárskej úschovy (Iné oblasti práva)

Dobrý deň,
vedeli by ste mi prosím poradiť, či nasledovne články v zmluve sú v poriadku?
Mne sa tam nezdá doba termínu úschovy 4 mesiace, skôr by som bol za znenie, že úschova trvá až do doby, kedy budú splnené podmienky na jej uvoľnenie.
Asi ide o preklep, kde sa píše o podmienkach uvoľnenia zálohy, že strany predložia verejné listiny, kde výlučným vlastníkom Predmetu prevodu budú budúci predávajúci. Snáď kupujúci, nie?
Ešte sa mi zdá absurdné, že ak nepríde k pripísaniu zálohy na účet predávajúceho z notárskej úschovy ani do 7 dni napriek splneniu podmienok pre jej uvoľnenie, zaplatí kupujúci pokutu 10 000 e. Znenie článku v Zmluve.
Zmluvne strany sa dohodli, že budúci predávajúci uzatvoria s budúcimi kupujúcimi Kúpnu zmluvu výlučne v prípade, ak budúci kupujúci uhradia zálohu vo výške 10. 000 EUR (slovom: desaťtisíc euro), a to nasledovne:
Budúci kupujúci zložia zálohu vo výške 10. 000 EUR do notárskej úschovy v deň podpisu tejto Zmluvy po do dobu trvania úschovy 4 mesiacov. Poplatok za úschovu hradia v plnej výške budúci kupujúci. V lehote do troch (3) pracovných dni na základe výpisu listu vlastníctva predloženého ktoroukoľvek zmluvnou stranou notárovi vo forme verejnej listiny, použiteľnej na právne úkony, vydanej KO podľa ktorej výlučným vlastníkom Predmetu prevodu budú budúci predávajúci
v celosti. Notár uvoľní zálohu na účet budúcich predávajúcich, vedený v banke. V prípade, ak budúci kupujúci nepreukážu zloženie zálohy u notára v súlade s týmto odsekom Zmluvy, a to ani do 3 dni odo dňa jej podpisu, Zmluva sa v celom rozsahu zrušuje.
V prípade, ak nedôjde k pripísaniu zálohy v prospech účtu budúcich predávajúcich, napriek splnenia
podmienky na uvoľnenie zálohy z notárskej úschovy ani do 7 pracovných dni od jej splnenia, sú budúci predávajúci oprávnení odstúpiť od tejto Zmluvy a zároveň majú právo na zaplatenie zmluvnej pokuty vo výške 10.000 EUR (slovom: desaťtisíc euro), za porušenie povinnosti zaplatiť zálohu riadne a včas. Budúci kupujúci považujú zmluvnú pokutu za primeranú a zaväzujú sa zmluvnú pokutu budúcim predávajúcim zaplatiť.
Veľmi pekne Vás chcem porosiť o reakciu, lebo zmluvu by som mal v priebehu pár dni podpísať a som v časovom strese. Ďakujem, s pozdravom Števo

Odpoveď: Zloženie časti kúpnej ceny do notárskej úschovy

(odpoveď odoslaná: 06.10.2020)

Dobrý deň,
v otázke neuvádzate, kto spisoval návrh zmluvy, nemyslíme tým meno konkrétnej osoby.

Zo znenia otázky usudzujeme, že zmluva bude obsahovať viacero nejasností, vrátane, a pritom podstatnej tej, ktorú uvádzate v otázke - nesprávne uvedenie predávajúceho a kupujúceho. Podľa ust. § 43 Obč. zákonníka platí, že "účastníci sú povinní dbať, aby sa pri úprave zmluvných vzťahov odstránilo všetko, čo by mohlo viesť k vzniku rozporov."

V otázke ďalej uvádzate, že podľa zmluvy budúci kupujúci má zaplatiť zmluvnú pokutu vo výške uhradenej zálohy 10000 €, aj v prípade, ak zložená záloha nebude zo staryn notára uvoľnená do 7  dní  od splnenia podmienky uhradenia zálohy. Vy ako budúci kupujúci nemôžete niesť zodpovednosť za to, že nedôjde k uhradeniu zálohy zo strany notára. Toto znenie zmluvy považujeme za znenie v rozpore s ust. § 39 Obč. zákonníka a teda za neplatné :

"Neplatný je právny úkon, ktorý svojím obsahom alebo účelom odporuje zákonu alebo ho obchádza alebo sa prieči dobrým mravom."

Len poznamenávame, že zmluvnú pokutu je možné dojednať v zmysle ust. Obč. zákonníka, pričom pokuta pri jej neprimeranosti môže byť v súdnom konaní znížená (§ 545a/ Obč. zák.). Avšak účelom samotnej zmluvy nemá byť to, aby dohodnutá záloha prepadla na účel uhradenia zmluvnej pokuty a pritom zmluva obsahovala prehlásenie o primeranosti zmluvnej pokuty, čo v danom prípade splnené nie je.

Odporúčame zmluvu nepodpisovať a konzultovať jej znenie s advokátom. Advokát zodpovedá za obsah zmluvy.

Môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu podľa inštrukcií na úvodnej stránke /časť kontakty/.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zloženie časti kúpnej ceny do notárskej úschovy" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.