POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Právo na dedenie po tete


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Bratislava

Otázka: Právo na dedenie po tete

Moja teta, ktorá žila sama, nedávno zomrela. Má brata, ktorý ešte stále žije, a moja mama, jej sestra, už nežije. Ako jej synovec sa chcem spýtať, či mám nárok na nejakú časť z jej dedičstva.

Odpoveď: Právo na dedenie po tete

Dobrý deň, pokiaľ zomrela Vaša teta, pričom nezostali po nej manžel, deti, rodičia, spolužijúce osoby, potom budete dediť v tretej dedičskej skupine spolu so svojim strýkom, bratom poručiteľke.

Trápi vás "Právo na dedenie po tete" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Právo na dedenie po tete (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, akým spôsobom by sa dedilo podľa zákona po mojej sedemdesiatročnej tete, ktorá nikdy nebola vydatá a nemá deti. Teta má jednu žijúcu sestru, ktorá má jednu dospelú dcéru. Teta mala tiež dvoch bratov, ktorí sú už nebohí, a každý z nich má dve dospelé deti. Keby teta napísala závet a v ňom zanechala celý svoj majetok ľubovoľnej osobe, bolo by dedenie riadené podľa tohto závetu? Existuje niekto, kto by mohol tento závet napadnúť alebo spochybniť? Teta nechce, aby po nej dedili deti jej bratov. Ako by si mohla zabezpečiť, že jej posledná vôľa bude splnená? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Mária

Odpoveď: Právo na dedenie po tete

(odpoveď odoslaná: 12.01.2024)

Dobrý deň, vo vašom prípade platí, že bezdetná a nikdy nevydatá teta ak nechce, aby v prípade jej úmrtia dedili súrodenci, prípadne ich deti, potom závetom môže odkázať svoj majetok komukoľvek, napr. aj susedke.

Súrodenci vašej tety a ani ich deti nemôžu závet napadnúť z dôvodu, že ich neurčila ako závetných dedičov, lebo súrodenci a ani ich deti nie sú neopomenuteľnými dedičmi. Neopomenuteľnými dedičmi sú výlučne v zmysle ust. Občianskeho zákonníka len vlastné prípadne osvojené deti poručiteľa.

Na spísanie závetu odporúčam tete kontaktovať notára, závet bude právne perfektný a bude registrovaný v centrálnom registry závetov.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Právo na dedenie po tete (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Moja teta zomrela a mala nevysporiadané dedičstvo po svojich rodičoch. Bola bezdetná a jej manžel zomrel po nej, pričom dedičstvo je stále nevysporiadané. Kto bude teraz dediť? Jej rodina alebo rodina jej manžela? Ďakujem.

Odpoveď: Právo na dedenie po tete

(odpoveď odoslaná: 03.02.2022)

Dobrý deň,
pokiaľ Vaša teta nezanechala žiaden závet, bude sa dediť podľa zákona. 

V rámci dedičského konania po Vašej tete dôjde najprv k vyporiadaniu bezpodielového spoluvlastníctva manželov, nakoľko podľa toho čo uvádzate, teta zomrela ako prvá (pred svojím manželom). Teda po vyporiadaní BSM, podiel pripadajúci na Vašu tetu bude predmetom dedičstva po nej a tento budú dediť jej príbuzní. Pokiaľ Vaša teta už nemala ani rodičov bude sa dediť podľa tretej dedičskej skupiny.  Podľa tejto platí, že ak nededí manžel, ani rodičia poručiteľa, dedia rovnakým dielom poručiteľovi súrodenci a tí, ktorí žili s poručiteľom v spoločnej domácnosti najmenej po dobu jedného roka pred smrťou. Súčasne platí, že ak nededí niektorý zo súrodencov poručiteľa, zdedia jeho podiel rovnakým dielom všetky jeho deti. Z uvedeného vyplýva, že po Vašej tete teda bude dediť výlučne jej rodina, a nie rodina jej manžela. Z predmetného teda je zrejmé, že ak nebude dediť niektorý z Vašich rodičov, ktorý bol tetin súrodenec, budete dedičkou aj Vy. 


Podotázka: Právo na dedenie po tete (Dedičské právo)

Dobrý deň, rád by som sa s vami poradil, ako postupovať v nasledujúcej situácii. Moja teta zomrela v Česku v roku 1986 a zdá sa, že dedičské konanie neprebehlo tak, ako uvádzajú dediči českej národnosti. Teta bola Slovenka a žila tam so svojou rodinou. Ich nehnuteľnosti sú na Slovensku a zatiaľ neboli vysporiadané. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, ako by som mal v takomto prípade postupovať?

Odpoveď: Právo na dedenie po tete

(odpoveď odoslaná: 12.10.2020)

Dobrý deň,
vzhľadom na okolnosť, že teta bola št. príslušníkom SR, ktorá zomrela v roku 1986 v Česku, vzťahuje sa na dedičské konanie ust. § 44 zákona o medzinárodnom práve súkromnom a procesnom :

"Právomoc v dedičských veciach
§ 44
Právomoc slovenského súdu na prejednanie dedičstva je daná vždy, ak poručiteľ v čase svojej smrti bol slovenským občanom. Ak však ide o majetok, ktorý je v cudzine, slovenský súd prejedná dedičstvo len vtedy, ak sa takýto majetok vydáva slovenským orgánom alebo ak cudzí štát priznáva takýmto rozhodnutiam slovenských justičných orgánov právne následky."

Miesta príslušnosť okresného súdu sa bude spravovať miestom, kde sa nehnuteľnosť nachádza - § 158 Civil. mimospor. poriadku/ :

"Na konanie o dedičstve je miestne príslušný súd, v ktorého obvode
a) mal poručiteľ v čase smrti adresu trvalého pobytu,
b) sa nachádza majetok poručiteľa, ak nie je daná príslušnosť podľa písmena a),
c) poručiteľ zomrel, ak nie je daná príslušnosť podľa písmena a) alebo písmena b)."

T.j. : Treba podať návrh na súd o prejednanie dedičstvaa to na okresný súd, kde sa nehnuteľnosť nachádza. Zoznam súdov nájdete na stránke justice.sk.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Právo na dedenie po tete" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.