Máte
otázku?

Dá sa zapísať do katastra stará listina o dedení?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Žilina

Otázka: Dá sa zapísať do katastra stará listina o dedení?

Dobrý deň, v dedičstve po mojej mame - dom a záhrada - je nevysporiadané vlastníctvo k parcelám. V dedičskom konaní po mojej starej mame z roku 1957 je uvedené, že manžel zosnulej, ako aj deti, dedia rovnakými dielmi. V dedičskom konaní po mojom starom otcovi z roku 1967 sa uvádza: "Poberateľkou do dedičstva patriaceho domu je dcéra zosnulého. Ostatní odstupujúci spoludediči si dedičné výplatky nežiadajú." Podľa záznamov bolo rozhodnutie zaslané aj úradu geodézie. Na liste vlastníctva sa však nachádzajú aj súrodenci mojej mamy a dokonca jej otec s uvedením, že majetok nadobudli z dedičstva po mojej mame a manželke z roku 1957. Na liste vlastníctva sa dokonca nachádza aj náš sused, ktorý je s nami vo veľmi vzdialenom príbuzenskom vzťahu, čo nechápem. Ja interpretujem konanie z roku 1967 tak, že moja mama sa stala vlastníčkou toho domu, keďže dediči z roku 1957 a 1967 sú (okrem môjho zosnulého deda) tí istí. Alebo to možno chápať inak? Dedičstvo z roku 1967 rieši len podiel môjho deda, ale ak je uvedené, že dom dedí moja mama, je to len podiel môjho deda a nie celý dom? Ak je v katastri vedený aj môj dedo, znamená to, že zápis na základe dedičstva z roku 1967 neprebehol? Môže sa to dodatočne na základe tak starého dokumentu v katastri zapísať? Aký by mal byť postup pri vysporiadaní, ak súrodenci mojej mamy sú už zosnulí?

Odpoveď: Dá sa zapísať do katastra stará listina o dedení?

Dobrý deň. 

V prípade, že máte pochybnosť o správnosti zapísania osvedčení o dedičstva po Vašej starej mame a Vášmu starému otcovi, je potrebné v tejto veci kontaktovať príslušný kataster nehnuteľnosti, ktorý na Vašu žiadosť preverí zápisy v katastri a v prípade zistenia chyby ju môžu opravou chyby opraviť. Osvedčenie o dedičstve je verejná listina, ktorá sa dá zapísať do katastra aj v súčasnosti, ak údaje v nej sú zhodné s terajšími údajmi evidovanými na katastri. Rovnako na katastri zistite aj dôvod zapísania suseda do listu vlastníctva.

Ak je na liste vlastníctva evidované vlastnícke právo Vašej nebohej mamy, tak je potrebné podať na súd návrh na dodatočné konanie o dedičstve, v ktorom uvediete novoobjavený majetok, ktorý sa následne v dedičskom konaní prededí. Rovnako je potrebné postupovať aj pri dodatočnom prejednaní tohto majetku jej súrodencov, pretože aj po nich sa musí vykonať dodatočné dedičské konanie. 

V dedičskom konaní sa dedí len majetok patriaci poručiteľovi, pričom sa v ňom musí najskôr vyporiadať BSM a do dedičstva sa zahrnie len tá časť majetku, ktorá patrí poručiteľovi. Preto v dedičskom konaní po Vašom starom otcovi sa dedila len časť domu, ktorá patrila jemu. Z Vami uvedených informácií vyplýva, že po Vašej starej mame časť domu zdedili starý otec a jej deti rovnakým dielom a po Vašom starom otcovi jeho časť domu dedila už len Vaša matka. Preto musí byť na liste vlastníctva evidované aj vlastnícke právo súrodencov Vašej matky, ktorí sa stali dedičmi po svojej mame.  

Trápi vás "Dá sa zapísať do katastra stará listina o dedení?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dá sa zapísať do katastra stará listina o dedení? (Dedičské právo)

Dobrý deň, vlastním osvedčenie o dedičstve po svojom otcovi. Niektoré listy vlastníctva však neboli správne zapísané katastrom a v katastri sú stále zapísané na meno môjho zosnulého otca. Mohli by ste mi prosím poradiť, ako mám postupovať? Čo všetko musím doložiť, aby došlo k náprave? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Dá sa zapísať do katastra stará listina o dedení?

(odpoveď odoslaná: 06.09.2022)

Dobrý deň,
je rozdiel v tých prípadoch, kedy je list vlastníctva uvedený v uznesení, ale kataster nesprávne prepísal uznesenie a niektoré listy vlastníctva vynechal. V takom prípade konanie o oprave chyby na katastri.

Ak je situácia taká, že ste po dedičskom konaní našli listy vlastníctva, ktoré vôbec neboli uvedené v dedičskom konaní (nie sú teda ani na uznesení notára), treba podať na okresný súd návrh na dodatočné prejednanie dedičstva.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dá sa zapísať do katastra stará listina o dedení?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.