Máte
otázku?

Osvojenie a jeho zrušenie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Osvojenie a jeho zrušenie

Dobrý deň, prosím o radu. Pred pár rokmi som si vzal manželku, ktorá mala dieťa. Nejde o moje biologické dieťa. Po svadbe som si dieťa osvojil. Avšak po čase medzi nami začali vznikať nezhody, ktoré viedli k úplnému odlúčeniu. Už dlhšiu dobu s manželkou nesúžijeme a ani nepredpokladám, že by sa ešte niekedy niečo zmenilo. S dcérou, ktorú som si osvojil, som sa nevidel už niekoľko mesiacov. V najbližšom čase by som chcel podať žiadosť o rozvod. Chcem sa opýtať, akým spôsobom je možné sa zriecť rodičovských práv a povinností voči osvojenej dcére. Alebo sa chcem informovať, či je možné sa zriecť otcovstva voči osvojenej dcére. Ďakujem. G.

Odpoveď: Osvojenie a jeho zrušenie

Dobrý deň, vo vami uvedenom prípade platí ust. § 107 ods. 1 zákona o rodine /citujeme/ :

"Osvojenie môže súd zrušiť z vážnych dôvodov, ktoré sú v záujme maloletého dieťaťa, do šiestich mesiacov odo dňa právoplatnosti rozhodnutia o osvojení na návrh osvojenca alebo osvojiteľa alebo aj bez návrhu. "

Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že zrušiť osvojenie môže iba súd a to v lehote do 6  mesiacov od právoplatnosti rozhodnutia o osvojení. Predpokladáme z otázky, že od osvojenia dcéry vašej manželky už uplynula doba 6 mesiacov. Samotné uplynutie lehoty však nemá vplyv na to, že dcéru by si nemohol osvojiť ďalší manžel vašej terajšej manželky. Treba sa z vašej strany pripraviť aj na to, že v prípade rozvodu budete musieť platiť výživné na maloletú.

Trápi vás "Osvojenie a jeho zrušenie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Osvojenie a jeho zrušenie (Rodinné právo)

Dobrý deň, pán advokát, môžem sa spýtať? Osvojili si moje dieťa z detského domova a nechcú mi povedať, kde je, ani mi poskytnúť jeho fotografiu bez jeho vedomia a súhlasu.

Odpoveď: Osvojenie a jeho zrušenie

(odpoveď odoslaná: 10.04.2024)

Dobrý deň,
podľa ust. § 106 Zákona o rodine platí :

"(1) Osvojením zanikajú vzájomné práva a povinnosti medzi osvojencom a pôvodnou rodinou, ako aj medzi osvojencom a poručníkom alebo opatrovníkom, ktorý mu bol ustanovený súdom.

(2) Ak je osvojiteľ manželom jedného z rodičov osvojenca, príbuzenské vzťahy medzi  osvojencom, rodičom a jeho príbuznými zostávajú zachované.

(3) Ak je to v záujme osvojenca, osvojitelia mu môžu sprostredkovať prístup k informáciám o jeho rodičoch alebo poskytnúť informácie, ktorými disponujú, ak osobitný predpis neustanovuje inak."

Z uvedeného zákonného ustanovenia vyplýva, že osvojením zanikajú všetky práva a povinnosti medzi osvojencom a jeho pôvodnou rodinou. Osvojitelia  však môžu dieťaťu sprostredkovať s vami kontakt, ak je to v záujme dieťaťa, ale iniciatíva by musela byť na strane dieťaťa a jeho osvojiteľov.

Odporúčam vo veci kontaktovať Centrum právnej pomoci vo vašom okrese, prípadne advokáta.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Osvojenie a jeho zrušenie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Zrušenie osvojenia, ako postupovať?

    Odpoveď: Zrušenie osvojenia, ako postupovať? Dobrý deň,. podľa § 107 ods.1 Zákona o rodine Osvojenie môže súd zrušiť z vážnych dôvodov, ktoré sú v záujme ...

  • Zrušenie nezrušiteľného osvojenia

    v prípade Vašej dcery nie je možné zrušiť osvojenie. V zákone o rodine sa uvádza v paragrafe 107 o zrušení osvojenia toto: Osvojenie môže súd zrušiť z vážnych ...

  • Osvojenie (adopcia) - procesné súvislosti

    incidenčné konanie), v ustanoveniach §§ 181 až 184 je upravené konanie o osvojenie a v ustanovení § 185 je upravené konanie o zrušenie osvojenia. Všetky tri ...

  • Osvojenie (adopcia) všetko o osvojení

    (3) Zánik alebo zrušenie osvojenia nemá vplyv na meno osvojenca. ... (1) Osvojenie môže súd zrušiť z vážnych dôvodov, ktoré sú v záujme maloletého dieťaťa, ...

  • Konania vo veciach osvojenia

    Ide o samotné konanie o osvojenie, konanie o osvojiteľnosti, konanie o zverenie do predosvojiteľskej starostlivosti a konanie o zrušenie osvojenia.

  • Podmienky adopcie dieťaťa

    Dobrý deň, aké sú podmienky osvojenia (adopcie dieťaťa). ... (1) Osvojenie môže súd zrušiť z vážnych dôvodov, ktoré sú v záujme maloletého dieťaťa, ...

  • Postup pri osvojení dieťaťa

    Osvojenie môže súd zrušiť z vážnych dôvodov, ktoré sú v záujme maloletého dieťaťa, do šiestich mesiacov odo dňa právoplatnosti rozhodnutia o osvojení na ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.