Máte
otázku?

Zadržanie a schovanie občianskeho preukazu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Trenčín

Otázka: Zadržanie a schovanie občianskeho preukazu

Dobrý deň, obraciam sa na Vás so zložitým prípadom. Sestra mojej priateľky sa dopustila rôznych intríg voči nej. Jedna z nich bola, že zadržala a schovala občiansky preukaz ich otca, ktorý po operácii nádoru hrubého čreva ležal v nemocnici. Následne odišla do Anglicka a svojej sestre neberie telefón. Otec sa rozhodol urobiť testament, v ktorom chcel svoj rodinný dom darovať mojej priateľke, ktorá sa oňho postarala v jeho chorobe. Spolu sme sa oňho starali sedem mesiacov až do jeho smrti. Kvôli tomu, že sme nemali jeho občiansky preukaz, odmietli prísť odborníci z matriky overiť jeho podpis na testamente. Podobne postupoval notár, ktorého bol otec klientom; povedal, že príde, len ak dá primár oddelenia potvrdenie o tom, že je svojprávny. Po prepustení otca domov nechcela prísť ani starostka obce overiť podpis na testamente z rovnakého dôvodu. Polícia v Bánovciach nad Bebravou nevidí v konaní sestry mojej priateľky nič protizákonné. Odmietli moje podanie - trestné oznámenie na podozrenie z prečinov podvodu, obmedzovania osobnej slobody a poškodzovania cudzích práv. Rád by som poznal Váš názor na celú situáciu. Vie sa niečo v tejto veci urobiť? Ak áno, som ochotný zaplatiť za Vaše služby. S pozdravom.

Odpoveď: Zadržanie a schovanie občianskeho preukazu

Dobrý deň, z Vašej otázky nie je zrejme, čoho sa vlastne chcete domáhať. Testament nebol podpísaný, a preto nemôže byt platnýk. Keď došlo k ukrytiu občianskeho preukazu, mohli ste mu vybaviť na polícii nový na počkanie. Je úplne samozrejme, že notár neoverí podpis, pokiaľ nemá doklad totožnosti.

Konanie sestry, ktorým ukryla občiansky preukaz sa ťažko preukazuje. Orgány činné v trestnom konaní sa na to pozerajú inak, ak to nebol poškodený, ktorý podal trestné oznámenie.

Trápi vás "Zadržanie a schovanie občianskeho preukazu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zadržanie a schovanie občianskeho preukazu (Trestné právo)

Môj známy stratil občiansky preukaz pred ôsmimi rokmi. Žije v Českej republike. Následne chcel urýchliť vydanie nového občianskeho preukazu. Navštívil políciu v Bratislave, kde ponúkol 5000 českých korún na urýchlenie procesu. Po určitom čase sa však dozvedel, že bol oklamaný. Nakoniec sa ukázalo, že nebol jediný, kto sa toto rozhodol urobiť. Vyšetrovanie sa začalo a on bol obvinený z podplácania. Tento prípad je stále vo vyšetrovaní a môj známy je stále bez občianskeho preukazu. Je to správne, že mu v Bratislave odmietajú vydať občiansky preukaz?

Odpoveď: Zadržanie a schovanie občianskeho preukazu

(odpoveď odoslaná: 11.03.2017)

Dobrý deň, vydanie vlastného občianskeho preukazu nemôže byt zamietnuté z dôvodu vyšetrovania trestného činu podvoduk. Každý občan má právo na to, aby mu bol vydaný občiansky preukaz. Pokiaľ mu takýto preukaz nevydali ama doklad o tom, že oň žiadal, má právo podať sťažnosť.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zadržanie a schovanie občianskeho preukazu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.