Máte
otázku?

Vysporiadanie po rozvode


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Vysporiadanie po rozvode

Dobrý deň. Pred uzavretím manželstva som nadobudla byt, na ktorý mám hypotéku. Teraz sa chcem rozviesť so svojím manželom. Som osoba so zdravotným postihnutím (ZŤP) a žijeme spolu v tomto byte už 10 rokov. Musím ho vyplatiť? Ďakujem.

Odpoveď: Vysporiadanie po rozvode

Dobrý deň, z Vami uvedenej otázky vyplýva, že byt ste nadobudli pred uzatvorením manželstva a teda byt nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. V prípade že dôjde k rozvodu manželstva a následnému vyporiadaniu bezpodielového spoluvlastníctva manželov, predmetný byt ako nehnuteľnosť nebude predmetom vyporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov a to z jednoduchého dôvodu, že doň nepatrí. ust. §

Váš potom už bývalý manžel v súlade s ust. § 150 Obč. zákonníka bude mať nárok, aby ste mu uhradili jednu polovicu uhradených splátok úveru, ktoré boli uhradené počas trvania manželstva, lebo išlo o investíciu do majetku vo Vašom výlučnom vlastníctve /citujeme/ :

"Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti."

Vy nie ste povinná sa z bytu vysťahovať, lebo je vo Vašom vlastníctve.

Trápi vás "Vysporiadanie po rozvode " a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vysporiadanie po rozvode

Dobrý deň, s manželkou nežijeme v spoločnej domácnosti už 9 rokov a finančne sme sa od seba oddelili. Za posledných 8 rokov som si kúpil pozemok a na ňom mám rozostavanú stavbu z 90 % dokončenú. Moja sestra mi darovala 40 000 eur, na čo nemám písomný doklad, ale je ochotná to potvrdiť čestným vyhlásením. Bude toto zohľadnené pri delení majetku po rozvode, ak sa nedohodneme? Ďakujem.

Odpoveď: Vysporiadanie po rozvode

(odpoveď odoslaná: 26.02.2024)

Dobrý deň, hlavný problém vo vami uvedenej veci, na ktorý sa v podstate pýtate, je to, či finančný dar, ktorý ste dostali od vašej sestry, viete aj riadne preukázať /vy uvádzate čestné prehlásenie/, napr. výpisom z účtu a dôvod platby vo váš prospech. V prípade, že žiadny doklad nemáte, treba počítať s tým, že manželka bude žiadať o vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov v zmysle ust. § 150 Obč. zákonníka, a teda v podiele1/2 z celku. Manželka bude môcť predmetné čestné prehlásenie spochybniť a súd naň v konečnom dôsledku nebude musieť prihliadať prihliadať /viď napr. rozs. OS Bratislava Okresný súd Bratislava II, sp. zn. : 67C/30/2015, kde súd nebral do úvahy čestné prehlásenia, ktoré boli spísané po mnohých rokoch od úkonu, ktorý sa mal nimi preukázať /"Predložené čestné prehlásenie nie je relevantným dôkazom, ide o fiktívne prehlásenie, ktoré potvrdzuje nepravdivé  skutočnosti. Tvrdenia žalobcu sú v tomto smere nepravdivé, čo vyplýva z obsahu kúpnej zmluvy,..."/.

Odporúčam vo veci vyporiadania bezpodielového spoluvlastníctva  manželov následne po rozvode kontatkovať advokáta.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vysporiadanie po rozvode " a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.