Máte
otázku?

Vyporiadanie zrušeného BSM po smrti exmanžela


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Košice

Otázka: Vyporiadanie zrušeného BSM po smrti exmanžela

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa mojej právnej situácie. V auguste 2006, kedy už nadobudlo právoplatnosť, došlo k zrušeniu bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM) medzi mnou a mojím manželom. Avšak ani v priebehu nasledujúcich troch rokov nedošlo k žiadnemu vyporiadaniu. V apríli 2013 sme sa s manželom rozviedli, pričom opäť nedošlo k žiadnemu majetkovému vyrovnaní. V júli 2015 môj exmanžel zomrel a za sebou zanechal tri firmy. Prvá firma vznikla v decembri 2005, druhá v februári 2005 a tretia v októbri 2009. Rada by som vedela, či ako jeho bývalá manželka mám nárok na podiel v týchto firmách, keďže sme sa nikdy majetkovo nevypočítali. Najmä ma zaujíma firma, ktorá vznikla v októbri 2009. Mám nárok na polovicu aj tejto firmy? Môj exmanžel bol v týchto firmách jediným spoločníkom. Pokiaľ by bola odpoveď na túto otázku spoplatnená, bola by som vďačná, keby ste uviedli o akú čiastku by sa jednalo. Ďakujem.

Odpoveď: Vyporiadanie zrušeného BSM po smrti exmanžela

Dobrý deň,

 

ospravedlňujeme sa za neskoršiu reakciu, niekedy odpovedáme na otázky, ktoré zostali nezodpovedané. Tu je odpoveď: ak ste sa nevysporiadali dohodou do 3 rokov od rozvodu manželstva a ani nebol podaný návrh na súd, potom sa uplatní zákonná domnienka, podľa ktorej pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerane o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné.

 

Nevysporiadané podiely v sro-čkách prejdú teda do podielového spoluvlastníctva. Na SRO založenú po zrušení BSM nemáte nárok, ak ste boli navyše rozvedené ku dňu smrti manžela.

Trápi vás "Vyporiadanie zrušeného BSM po smrti exmanžela" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyporiadanie zrušeného BSM po smrti exmanžela" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.