Máte
otázku?

Rozhodnutie súdu o striedavej starostlivosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Rozhodnutie súdu o striedavej starostlivosti

Dobrý deň, prosím vás, môže súd nariadiť striedavú starostlivosť na návrh matky, ktorá má 7-ročné dieťa v osobnej starostlivosti, a otec sa s dieťaťom pravidelne stretáva a platí riadne výživné? Súd rozhodol o rodičovskej dohode, ktorá sa týka styku otca s dieťaťom. Problém je v tom, že otec by nevedel zabezpečiť dieťaťu, ktoré chodí do 1. triedy základnej školy, riadnu školskú dochádzku, nakoľko už roky pracuje od pondelka do soboty od 6:00 h. a nesúhlasí so striedavou starostlivosťou. Môže súd schváliť striedavú starostlivosť aj napriek nesúhlasu otca a proti jeho vôli? Ďakujem za odpoveď. Štefan

Odpoveď: Rozhodnutie súdu o striedavej starostlivosti

Dobrý deň,
vo Vami uvedenom prípade platí ust. § 24 ods. 2 zákona o rodine :

"Ak sú obidvaja rodičia spôsobilí dieťa vychovávať a ak majú o osobnú starostlivosť o dieťa obidvaja rodičia záujem, tak súd môže zveriť dieťa do striedavej osobnej starostlivosti obidvoch rodičov, ak je to v záujme dieťaťa a ak budú takto lepšie zaistené potreby dieťaťa. Ak so striedavou osobnou starostlivosťou súhlasí aspoň jeden z rodičov dieťaťa, tak súd musí skúmať, či bude striedavá osobná starostlivosť v záujme dieťaťa."

Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva to, že ak jeden z rodičov podá návrh na súd na nariadenie striedavej starostlivosti, súd sa musí skúmať, či je striedavá starostlivosť v záujme dieťaťa. V otázke uvádzate, že z Vašej strany to nie je možné, ktoré dôvody treba pri vyjadrení k návrhu na súd uviesť.

Ďalej uvádzame, že v zmysle ust. §  43 zákona o rodine platí, že "maloleté dieťa má právo vyjadriť samostatne a slobodne svoj názor vo všetkých veciach, ktoré sa ho týkajú. V konaniach, v ktorých sa rozhoduje o veciach týkajúcich sa maloletého dieťaťa, má maloleté dieťa právo byť vypočuté. Názoru maloletého dieťaťa musí byť venovaná náležitá pozornosť zodpovedajúca jeho veku a rozumovej vyspelosti."

Uvádzame aj ust. § 164 ods. 2 Zákonníka práce, podľa ktorého platí, že "ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný ich žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody." Uvedené zák. ustanovenie sa vzťahuje aj na prípady striedavej starostlivosti v zmysle ust. § 40 ods. 11 Zákonníka práce.

Vek 7 rokov je už vekom /v čase pojednávania zrejme aj viac rokov/ vie vyjadriť svoj názor, a preto v tomto smere treba žiadať aj jeho vypočutie v konaní.

Ďalšou otázkou je, či na strane matky sa nejedná o to, aby uprednostnila svoje záujmy a preto podala návrh na striedavú starostlivosť na súd.

Ak Vám bude doručený návrh vo veci kontaktujte našu advokátsku kanceláriu s pomocou pri vyjadrení k návrhu.

Trápi vás "Rozhodnutie súdu o striedavej starostlivosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozhodnutie súdu o striedavej starostlivosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.