POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Oprava právoplatného rozhodnutia


Online právna poradňa
Oblasť práva: Správne právo, Košice

Otázka: Oprava právoplatného rozhodnutia

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či úrad môže opraviť právoplatne rozhodnutie, v ktorom nariadil klientovi vrátiť neoprávnene prijatú pomoc v hmotnej núdzi. Úrad nesprávne vyčíslil dlh (vo vyššej sume, ako mal byť) z dôvodu, že bola chybne zaznamenaná vrátená suma (neprevzatá pomoc v hmotnej núdzi od klienta) v záznamoch finančného oddelenia úradu. Ďakujem.

Odpoveď: Oprava právoplatného rozhodnutia

Dobrý deň,

na Vašu otázku uvádzame nasledovné :

1./ Podľa ust. §  22  zákona o pomoci v hmotnej núdzi : Na konanie podľa tohto zákona sa vzťahuje všeobecný predpis o správnom konaní okrem § 18 ods. 3, § 33 ods. 2, § 60, § 62 až 68 všeobecného predpisu o správnom konaní, ak v odseku 3, § 19 ods. 1 a v § 28 ods. 2 písm. a) nie je ustanovené inak.

2./ Podľa správneho poriadku /§ 45 a nasl./ platí, že "rozhodnutie musí byť v súlade so zákonmi a ostatnými právnymi predpismi, musí ho vydať orgán na to príslušný, musí vychádzať zo spoľahlivo zisteného stavu veci a musí obsahovať predpísané náležitosti. V odôvodnení rozhodnutia správny orgán uvedie, ktoré skutočnosti boli podkladom na rozhodnutie, akými úvahami bol vedený pri hodnotení dôkazov, ako použil správnu úvahu pri použití právnych predpisov, na základe ktorých rozhodoval, a ako sa vyrovnal s návrhmi a námietkami účastníkov konania a s ich vyjadreniami k podkladom rozhodnutia. Podľa § 47 odst. 6 správ. por. : Chyby v písaní, v počtoch a iné zrejmé nesprávnosti v písomnom vyhotovení rozhodnutia správny orgán kedykoľvek aj bez návrhu opraví a upovedomí o tom účastníkov konania." Otázkou je či  uvedené možno podriadiť pod uvedené pojmy, myslíme si, že nie.

3./ Ak správny orgán vydal nové rozhodnutie, ktorým pôvodné rozhodnutie zrušil a zmenil  tak, že znížil povinnosť vrátiť príspevok, postupoval správne. V prípade, že by prijal celú sumu podľa pôvodného rozhodnutia, potom by sa jednalo o bezdôvodné obohatenie  na strane úradu práce.

Trápi vás "Oprava právoplatného rozhodnutia" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Oprava právoplatného rozhodnutia" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.