Máte
otázku?

Odvolanie v trestnom konaní


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Trenčín

Otázka: Odvolanie v trestnom konaní

Dobrý deň. Je možné sa odvolať proti uzneseniu krajského súdu, ak bol môj odvolací podnet zamietnutý pre jeho oneskorenie? Napriek tomu, že som sa na hlavnom pojednávaní okresného súdu vyjadrila, že sa odvolám až po doručení rozsudku, nie po jeho vyhlásení, čo pravdepodobne nebude ani zapísané v zápisnici.

Odpoveď: Odvolanie v trestnom konaní

Dobrý deň. V zmysle ustanovenia § 306 ods. 1 Trestného poriadku: „Opravným prostriedkom proti rozsudku súdu prvého stupňa je odvolanie.“ Proti uzneseniu súdu o zamietnutí odvolania z dôvodu, že bolo podané oneskorene preto nemožno podať odvolanie (riadnym opravným prostriedkom proti uzneseniu je totiž sťažnosť). Pokiaľ ide o počítanie lehoty na podanie odvolania, pre jej začiatok je rozhodujúce oznámenie rozsudku. Podľa ustanovenia § 309 ods. 1 Trestného poriadku: „Odvolanie sa podáva na súde, proti ktorého rozsudku smeruje, a to do 15 dní od oznámenia rozsudku. Oznámením rozsudku je jeho vyhlásenie v prítomnosti toho, komu treba rozsudok doručiť. Ak sa rozsudok vyhlásil v neprítomnosti takejto osoby, oznámením je až doručenie rozsudku.“ Ak ste teda bola prítomná pri vyhlásení rozsudku, začala plynúť lehota na podanie odvolania nasledujúcim dňom po vyhlásení rozsudku. V praxi sa preto používa tzv. blanketové odvolanie, teda také, ktoré podáte v zákonnej lehote na odvolanie, avšak jeho bližšie odôvodnenie zašlete súdu až po tom, čo obdržíte písomné vyhotovenie rozsudku. Jediným prípadom, kedy súd akceptuje oneskorene podané odvolanie (tzn. kedy súd nemôže zamietnuť ani oneskorené odvolanie) je ten, keď ho oprávnená osoba podala oneskorene iba preto, že sa riadila nesprávnym poučením súdu (viď. ustanovenie § 316 ods. 2 Trestného poriadku).

Trápi vás "Odvolanie v trestnom konaní" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Odvolanie v trestnom konaní (Trestné právo)

Dobrý deň. Som zúfalá a prosím Vás o radu. Ide o to, že môj priateľ dostal podmienku v novembri 2016 a tá trvá 4 roky. Bojuje so závislosťou od hracích automatov, kvôli ktorej sa dostal do problémov. Na jednom mieste, kde pracoval ako čašník, pri hre prehral tržbu vo výške 290 eur. K tomuto problému sa priznal, podpísal dohodu o tom, že peniaze vráti do mesiaca, no potom ostal bez práce. Majitelia reštaurácie ho nahlásili na políciu, avšak peniaze vrátil ešte predtým, ako policajt prípad posunul na súd. Majitelia sa pokúsili trestné oznámenie stiahnuť, no policajt to odmietol s tvrdením, že to nie je možné. Teraz mu prišlo rozhodnutie zo súdu, kde určili trest 12 mesiacov. Na súde nebol osobne prítomný. Mohli by ste mi prosím poradiť, či je možné dosiahnuť zmenu v rozsudku, pokiaľ by začal liečbu svojej závislosti? Peniaze, o ktoré išlo, boli vrátené ešte pred tým, ako bola podaná žaloba na súd. Vopred ďakujem za vašu radu.

Odpoveď: Odvolanie v trestnom konaní

(odpoveď odoslaná: 05.11.2017)

Dobrý deň, v tomto prípade nie je dôležité, či boli peniaze uhradené ešte pred tým ako to šlo na súd.

Teraz bude predvolaný na konanie, v ktorom sa bude rozhodovať o premene prvej podmienky. Za určitých okolností je možné ponechať podmienku v platnosti ale pri takomto trestnom čine je to málo pravdepodobné.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Odvolanie v trestnom konaní (Trestné právo)

Dobrý deň, mal by som jednu otázku. Dňa 5.11.2015 som mal pojednávanie na základe môjho odvolania voči rozsudku Okresného súdu BA V. na Krajskom súde v Bratislave. Na tomto pojednávaní sa sudca Krajského súdu stotožnil s výrokom Okresného súdu vo môj neprospech. Uviedol, že podrobnosti budú uvedené v písomnom vyhotovení, ktoré mi však do dnešnej doby ešte neprišло. Chcem sa opýtať, akú má lehotu sudca Krajského odvolacieho súdu v trestnej veci na doručenie rozsudku a či sa dá ústne vyhlásenie brať dňom pojednávania ako právoplatné alebo mám čakať na písomné vyhotovenie rozsudku a do kedy? Ďakujem.

Odpoveď: Odvolanie v trestnom konaní

(odpoveď odoslaná: 02.12.2015)

Dobrý deň, lehota na vyhotovenie rozsudku je 30 dní. Predĺžená môže byť až na 60 dní. 
Rozhodnutie je už právoplatné, pretože proti nemu nie je prípustné odvolanie. 


Podotázka: Odvolanie v trestnom konaní (Trestné právo)

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o radu. Bol som súdený na okresnom súde v Sp. Novej Vsi za výživné. Na posledné pojednávanie som dal súhlas, aby konali v mojej neprítomnosti. Toto sa stalo v januári 2015. V marci som volal na súd a súdna úradníčka mi povedala, že som bol odsúdený, ale že rozsudok ešte nie je. Teraz som sa dozvedel, že ma okresný súd odsúdil a keďže sa im vracala pošta ako "adresát neznámy", tak je rozsudok právoplatný a musím nástúpiť na výkon trestu. Pritom moja priateľka s mojim synom sú na tej adrese celý deň doma a žiadna pošta mi nechodila. Môžete mi poradiť? Veľmi pekne Vám ďakujem.

Odpoveď: Odvolanie v trestnom konaní

(odpoveď odoslaná: 30.09.2015)

Dobrý deň, v tomto prípade sa uplatnila fikcia doručenia. Na súde (a aj v prípravnom konaní na polícií) sa vždy súd dotazuje na Vašu adresu, na ktorej sa zdržiavate. Tu ste určite nahlasovali adresu, na ktorej sa zdržiavate. Tým pádom sa rozhodnutie Okresného súdu správoplatnilo aj napriek tomu, že ste sa o zásielke nedozvedeli. 

Môžete urobiť ešte to, že napriek tomu podáte odvolanie, uvediete, že ste odvolanie nedostali a zároveň podáte žiadosť o odklad výkonu trestu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odvolanie v trestnom konaní" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.