Máte
otázku?

Odvolanie proti trovám konania


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Trenčín

Otázka: Odvolanie proti trovám konania

Dobrý deň, chcela som sa opýtať: Prišlo mi rozhodnutie zo súdu o zaplatení právnych trov vo výške 1570 eur do troch dní. Dá sa proti tomu ešte odvolať? Prípadne, dalo by sa s pánom právnikom dohodnúť na mesačných splátkach? Za Vašu odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Odvolanie proti trovám konania

Dobrý deň. Pokiaľ ide o rozhodnutie prvostupňového súdu, proti trovám konania sa môžete odvolať v lehote 15 dní odo dňa doručenia rozhodnutia. Proti rozhodnutiu druhostupňového súdu už odvolanie nie je prípustné. Na druhej strane ak by ste chceli trovy uhradiť v splátkach, musíte kontaktovať advokáta protistrany a požiadať ho o splátkový kalendár. V takomto prípade Však bude na vôli tohto advokáta, resp. jeho klienta, či Vám umožnia zaplatiť trovy konania v splátkach.

Trápi vás "Odvolanie proti trovám konania" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Odvolanie proti trovám konania (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohľadom uznesenia o zaplatení súdnych poplatkov do 15 dní. Ak moja mama nie je schopná zaplatiť tieto poplatky zo svojho príjmu, je možné sa dohodnúť na splátkach? Pokiaľ by nebolo možné uzavrieť dohodu o splátkach, aké sú ďalšie postupy? Prípadne, ako sa berie do úvahy príjem nás, detí s vlastnými rodinami? Môže nám byť uplatnená exekúcia, ak nežijeme s mamou v jednej domácnosti? Môj brat žije spolu s ňou v domácnosti, ako môže byť situácia ovplyvnená v jeho prípade? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Odvolanie proti trovám konania

(odpoveď odoslaná: 12.03.2019)

Dobrý deň, Vaša matka sa môže skúsiť dohodnúť s veriteľom, teda s tým, kto má nárok na náhradu súdnych trov, ohľadom splátok. Na takúto dohodu však nemá žiadny právny nárok, závisí teda iba na veriteľovi, či na takúto dohodu pristúpi. Ak nepristúpi, môže podať návrh na vykonanie exekúcie, kde Vaša matka môže znova požiadať o splátky. Ak Vaša matka spĺňa podmienky stanovené zákonom, exekútor povolí splátky.

Podľa § 61g ods. 2 Exekučného poriadku: 

"Exekútor splnenie vymáhaného nároku v splátkach povolí vždy, ak

a) povinný je fyzickou osobou,

b) povinný vymáhaný nárok nespochybňuje,

c) nejde o opakovanú žiadosť povinného v exekučnom konaní,

d) vymáhaný nárok presahuje sumu minimálnej mzdy a nepresahuje 2 000 eur,

e) povinný vyhlási, že vymáhaný nárok bude zaplatený najviac v desiatich mesačných splátkach, ktoré s výnimkou prvej a poslednej splátky budú rovnomerne rozvrhnuté,

f) povinný zaplatí prvú splátku najmenej vo výške 50 eur do 15 dní od doručenia upovedomenia o začatí exekúcie a vyhlási, že ďalšie splátky bude platiť mesačne, a to vždy ku dňu kalendárneho mesiaca, ktorý sa číselne zhoduje s dňom zaplatenia prvej splátky."

Ak sa povinnosť uhradiť súdne trovy vzťahuje iba na Vašu matku, nemôžu siahnuť na plat nikomu inému, iba Vašej matke.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odvolanie proti trovám konania" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.