Máte
otázku?

Odpustenie zvysku trestu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Nitra

Otázka: Odpustenie zvysku trestu

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, ako mám postupovať. Pred dvoma mesiacmi som podal žiadosť na súd a dodnes mi neprišla žiadna odpoveď. Je možné to nejakým spôsobom urýchliť, keďže som dodržal všetky podmienky určené súdom?

Odpoveď: Odpustenie zvysku trestu

Dobrý deň, pri rozhodovaní o žiadostiach na podmienečné upustenie od výkonu zvyšku trestu (predpokladám trestu zákazu činnosti) súd nemá ani v Trestnom zákone, ani v Trestnom poriadku určenú žiadnu lehotu na vydanie rozhodnutia. V prvom rade Vám odporúčam informovať sa prostredníctvom infocentra príslušného súdu o aktuálnom stave Vášho konania. T.j. zistiť na infocentre (pracovníčke je potrebné nadiktovať spisovú značku Vášho konania), či už bolo vo veci vydané rozhodnutie, nariadené verejné zasadnutie alebo či sa spis nachádza u sudcu. Ak zistíte, že od podania Vašej žiadosti nebol vo Vašej trestnej veci vykonaný žiadny procesný úkon súdu odporúčam Vám zaslať na súd žiadosť o vydanie rozhodnutia vo Vašej veci (t.j. urgenciu). Žiadnym iným spôsobom nedokážete súd donútiť k tomu, aby čo najskôr vydal rozhodnutie vo Vašej veci.

Trápi vás "Odpustenie zvysku trestu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Odpustenie zvysku trestu (Trestné právo)

Je možné požiadať o odpustenie zvyšku zákazu činnosti po odobratí zbrojného preukazu za závažný priestupok v oblasti zbraní a streliva, alebo sa to týka len trestného zákona?

Odpoveď: Odpustenie zvysku trestu

(odpoveď odoslaná: 19.08.2020)

Dobrý deň,
možnosť požiadať o odpustenie zvyšku zákazu činnosti sa netýka iba trestného zákona. Aj zákon č. 372/1990 Zb. o priestupkoch umožňuje požiadať o odpustenie zvyšku zákazu činnosti, a to podľa ustanovenia § 14 ods. 3.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Odpustenie zvysku trestu (Trestné právo)

Dobrý večer, mala by som otázku. Môjho brata odsúdili do väzenia v Košiciach-Šaci. Dostal trest 2 roky a 8 mesiacov. Kedy môže požiadať o podmienečné prepustenie a čo musí urobiť, aby sa dostal von na podmienečné prepustenie?

Odpoveď: Odpustenie zvysku trestu

(odpoveď odoslaná: 18.01.2017)

Dobrý deň,

v rozhodnutí o odsúdení je možné zistiť, či bol odsúdený za prečin, alebo zločin. Podľa § 66 ods. 1 Trestného zákona Súd môže odsúdeného podmienečne prepustiť na slobodu, ak odsúdený vo výkone trestu plnením svojich povinností a svojím správaním preukázal polepšenie a môže sa od neho očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život, ak ide o osobu odsúdenú za prečin po výkone polovice uloženého nepodmienečného trestu odňatia slobody alebo rozhodnutím prezidenta Slovenskej republiky zmierneného nepodmienečného trestu odňatia slobody. Ak ide o osobu odsúdenú za zločin po výkone dvoch tretín uloženého nepodmienečného trestu odňatia slobody alebo rozhodnutím prezidenta Slovenskej republiky zmierneného nepodmienečného trestu odňatia slobody.

Pokiaľ si Váš brat podá žiadosť o podmienečné prepustenie, súd bude posudzovať vyššie uvedené skutočnosti a rozhodne. Na rozhodnutie o podmienečnom prepustení nie je právny nárok (slovné spojenie: "súd môže").


Podotázka: Odpustenie zvysku trestu (Trestné právo)

Dobrý večer, mala by som otázku. Môjho brata odsúdili a trest dostal na 2 roky a 8 mesiacov. Kedy môže požiadať o podmienečné prepustenie a čo musí urobiť, aby bol prepustený podmienečne?

Odpoveď: Odpustenie zvysku trestu

(odpoveď odoslaná: 22.12.2016)

Dobrý deň,

záleží od toho, či bol odsúdený za spáchanie prečinu alebo zločinu. To, či ide o prečin alebo zločin môžete nájsť v rozhodnutí trestného súdu.

Podľa § 66 ods.1 písm. a) Trestného zákona Súd môže odsúdeného podmienečne prepustiť na slobodu, ak odsúdený vo výkone trestu plnením svojich povinností a svojím správaním preukázal polepšenie a môže sa od neho očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život, a ak ide o osobu odsúdenú za prečin po výkone polovice uloženého nepodmienečného trestu odňatia slobody alebo rozhodnutím prezidenta Slovenskej republiky zmierneného nepodmienečného trestu odňatia slobody. Ak spáchal zločin, tak až po výkone 2/3 trestu odňatia slobody.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odpustenie zvysku trestu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.