Máte
otázku?

Konkurz a povolenie oddĺženia


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Banská Bystrica

Otázka: Konkurz a povolenie oddĺženia

Dobrý deň. Žiadosť o povolenie oddĺženia po ukončení konkurzu alebo osobného bankrotu podávam k číslu konania, ktorým bol konkurz vyhlásený, alebo samostatne. Rozhoduje o oddĺžení sudca, ktorý rozhodoval o vyhlásení bankrotu alebo konkurzu, alebo je to iný sudca? Ďakujem.

Odpoveď: Konkurz a povolenie oddĺženia

Dobrý deň

podľa § 167 ods. 1 zák. č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii: “Návrh na oddlženie je oprávnený podať dlžník, ktorý je fyzickou osobou, spolu s návrhom na vyhlásenie konkurzu, prípadne počas konkurzného konania až do zrušenia konkurzu. Návrh na povolenie oddlženia okrem všeobecných náležitostí návrhu musí obsahovať aj odôvodnenie, ktoré vyjadruje poctivý zámer dlžníka vynaložiť primerané úsilie na uspokojenie svojich veriteľov.”

Návrh musí byť podaný najneskôr do právoplatnosti uznesenia, ktorým súd rozhodol o zrušení konkurzu a musí obsahovať všeobecné náležitosti. Ďalšou podmienkou je, že dlžník počas konkurzu plnil všetky zákonom vyžadované povinnosti a že poskytoval súdu a správcovi súčinnosť, ktorú od neho bolo možné spravodlivo požadovať.

 

 

Trápi vás "Konkurz a povolenie oddĺženia" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Konkurz a povolenie oddĺženia (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, Môj manžel a ja spĺňame podmienky pre osobný bankrot, ktorý by nám umožnil oddlžiť sa. Exekúcia mi trvá už viac ako rok. Ďalší veriteľ nám zaslal oznámenie o postúpení pohľadávky na súdne vymáhanie, takže sa obávame ďalšej exekúcie. Túto pohľadávku získal od predchádzajúceho veriteľa, ktorý nám celú ju spoplatnil a s ktorým spolupracuje niečo ako dcérska spoločnosť (SLSP predalo pohľadávku EOS KSI). S EOS KSI som sa hneď, ako mi oznámili, že prevzali pohľadávku, pokúsila dohodnúť, a reagovali ústretovo. Poslali mi rozhodcovskú dohodu, kde som priznala dlh, a dohodli sme sa, že o dlhu bude rozhodovať rozhodcovský súd. Chcem sa spýtať, či mám aj v takomto prípade možnosť oddlžiť sa osobným bankrotom. Situácia sa skomplikovala tým, že napriek tomu, že veritelia poznajú moje majetkové a príjmové pomery (nemáme s manželom žiadny nehnuteľný ani hnuteľný majetok, ktorý by nám mohli zobrať), som im posledné dva mesiace nebola schopná uhradiť dohodnutú splátku. Konkrétne ide o spotrebný úver 27 000 s poplatkami, ktorý sa navýšil exekúciou bez ručenia majetkom. Plánujem riešiť oddlženie konkurzom, ale obávam sa, že títo veritelia sa do konkurzu neprihlásia. Môže to znamenať, že celý dlh mi zostane tak, či tak? Ak uvediem oboch veriteľov, majú právo sa poprieť a zostať mimo konkurzu? Ako toto správne riešiť, a prosím, vysvetlite mi to pochopiteľne pre laika. Ďakujem.

Odpoveď: Konkurz a povolenie oddĺženia

(odpoveď odoslaná: 31.07.2022)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzam, že vašim veriteľom nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, či už je to banka alebo vymáhačská spoločnosť, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy, lebo by ste mohli uznať premlčaný dlh, pričom všeobecná premlčacia doba pre uplatnenie práva na súde je 3 roky od splatnosti neuhradenej splátky /§ 101 Obč. zákonníka/.

Ohľadom vyhlásenia konkurz musíte kontaktovať Centrum právnej pomoci, kde v zmysle ust.  zákona o konkurze a reštrukturalizácii platí, že dlžník pri vyhlásení konkurzu musí byť povinne zastúpený uvedeným Centrom právnej pomoci /§ 166k/ citovaného zákona/. Adresy kancelárií Centra právnej pomoci nájdete na internete /link : https://www.centrumpravnejpomoci.sk/sekcia/2-kontakt/.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Konkurz a povolenie oddĺženia (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, môžem vyhlásiť osobný bankrot, keď mám exekúciu za výživné a bol som trestaný za majetkovú trestnú činnosť? Peter

Odpoveď: Konkurz a povolenie oddĺženia

(odpoveď odoslaná: 14.03.2022)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že v zmysle ust. § 166k/ zákona o konkurze a reštrukturalizácii musíte byť pri podaní návrhu v zmysle uvedeného zákona povinne zastúpený Centrom právnej pomoci.

V zmysle ust. § 166c/ cit. zákona o konkurze a reštruturalizícii vyhlásením konkurz nie súc dotknutécpohľadávky na výživnom vrátane príslušenstva, takže dlh na výživnom budete musieť uhradiť.

Odporúčam kontaktovať Cnetrum právnej pomoci vo Vašom okrese. Adrese V



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Konkurz a povolenie oddĺženia" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.