Máte
otázku?

Kedy rozhodne súd o podmienečnom prepustení ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Košice

Otázka: Kedy rozhodne súd o podmienečnom prepustení ?

Ako dlho sa čaká na papierky, ak ich advokátka podala 1. 3. 2017?

Odpoveď: Kedy rozhodne súd o podmienečnom prepustení ?

Dobrý deň,

na Vašu otázku odpovedáme nasledovné :

1./ Podľa ust. § 415 a nasl. Trestného poriadku o podmienečnom prepustení z výkonu trestu odňatia slobody rozhoduje súd na návrh prokurátora, riaditeľa ústavu na výkon väzby alebo riaditeľa ústavu na výkon trestu odňatia slobody, v ktorom sa trest vykonáva, záujmového združenia občanov alebo na návrh odsúdeného na verejnom zasadnutí. Ak bol návrh odsúdeného o podmienečné prepustenie zamietnutý, môže ho odsúdený opakovať až po uplynutí jedného roka od zamietnutia okrem prípadu, že návrh bol zamietnutý len preto, že ho odsúdený podal predčasne.  Ak podmienečné prepustenie navrhne riaditeľ ústavu na výkon väzby alebo riaditeľ ústavu na výkon trestu odňatia slobody, v ktorom odsúdený vykonáva trest, alebo sa k takému návrhu pripojí, môže rozhodnutie o tom, že odsúdený sa podmienečne prepúšťa, urobiť so súhlasom prokurátora aj predseda senátu.

V týchto prípadoch súd rozhodne najneskôr do 60 dní od jeho doručenia.

Súd môže odsúdeného podmienečne prepustiť na slobodu, ak odsúdený vo výkone trestu plnením svojich povinností a svojím správaním preukázal polepšenie a môže sa od neho očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život, a

a) ak ide o osobu odsúdenú za prečin po výkone polovice uloženého nepodmienečného trestu odňatia slobody alebo rozhodnutím prezidenta SR zmierneného nepodmienečného trestu odňatia slobody,

b) za zločin po výkone dvoch tretín uloženého nepodmienečného trestu odňatia slobody alebo rozhodnutím prezidenta SR  zmierneného nepodmienečného trestu odňatia slobody.

Pri podmienečnom prepustení súd určí skúšobnú dobu na jeden rok až sedem rokov; skúšobná doba sa začína podmienečným prepustením odsúdeného.

ak ide o osobu odsúdenú za zločin po výkone dvoch tretín uloženého nepodmienečného trestu odňatia slobody alebo rozhodnutím prezidenta Slovenskej republiky zmierneného nepodmienečného trestu odňatia slobody.

Pri rozhodovaní o podmienečnom prepustení súd prihliadne aj na to, v akom ústave na výkon trestu odsúdený trest vykonáva.

Pred samotným rozhodnutím o podmienečnom prepustení musí byť odsúdený vyslúchnutý.

To neplatí v prípade, ak návrh na podmienečné prepustenie podá riaditeľ ústavu na výkon väzby alebo riaditeľ ústavu na výkon trestu odňatia slobody, v ktorom si odsúdený odpykáva trest, alebo sa riaditelia k takémuto návrhu pripoja, môže rozhodnutie o podmienečnom prepustení urobiť so súhlasom prokurátora aj predseda senátu. Ak návrh podali iné osoby ako riaditeľ na výkon väzby alebo riaditeľ na výkon trestu odňatia slobody, napr. odsúdený alebo iné oprávnené osoby, odsúdený musí byť pred rozhodnutím vyslúchnutý.

Trápi vás "Kedy rozhodne súd o podmienečnom prepustení ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kedy rozhodne súd o podmienečnom prepustení ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.