POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Bezplatná právna pomoc pred Ústavným súdom SR


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Banská Bystrica

Otázka: Bezplatná právna pomoc pred Ústavným súdom SR

Dobrý deň. Chcela by som získať bezplatnú právnu pomoc pred Ústavným súdom. Na koho sa môže občan v hmotnej núdzi ešte obrátiť so žiadosťou o bezplatné právne zastúpenie v konaní pred Ústavným súdom, keď ho Centrum právnej pomoci nemôže zastupovať? Dôvodom je totižto, že dlhodobá exekúcia jeho dôchodku sa nezapočítava do jeho sociálnych pomerov. Pritom Ústavný súd ma vyzýva, aby som do 10 dní doplnila sťažnosť o udelenie splnomocnenia pre konkrétneho advokáta v konaní pred Ústavným súdom. Budete mi schopní pomôcť?

Odpoveď: Bezplatná právna pomoc pred Ústavným súdom SR

Dobrý deň.

V konaní pred Ústavným súdom SR Vás môže zastupovať len advokát.

Bezplatne zastupujeme pred Ústavným súdom SR po predchádzajúcej dohode, ak ide o zastupovanie pre prieťahy v konaní.

 

Zákon stanovuje povinné zastupovanie v konaní pred Ústavným súdom. Dôvodom je aj to, aby sa na Ústavný súd neobracali ľudia sami a potom by bol Ústavný súd zahltený prípadmi. 

Ústavná sťažnosť musí byť kvalifikovane odôvodnená.

 

V prípade, ak ide o trestné konanie môžete sa so žiadosťou o ustanovenie advokáta obrátiť priamo na Ústavný súd a on po posúdení Vašich majetkovým pomerov a iných skutočností rozhodne o ustanovení advokáta.

 

Advokát inak nemá povinnosť poskytovať právne služby bezplatne. 

Trápi vás "Bezplatná právna pomoc pred Ústavným súdom SR" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Bezplatná právna pomoc pred Ústavným súdom SR (Iné oblasti práva)

Čo mám robiť, keď ma Ústavný súd vyzval, aby som do desiatich dní doplnil sťažnosť o splnomocnenie advokáta, a právnici v mojom okrese požadujú, aby som dopredu zaplatil za dva právne úkony, pričom nemám ani na živobytie?

Odpoveď: Bezplatná právna pomoc pred Ústavným súdom SR

(odpoveď odoslaná: 11.06.2020)

Dobrý deň,
rozumiem Vašej situácii. 

Ak ide o prieťahy v konaní, tak Vás zastúpime v konaní pred Ústavným súdom zadarmo. V iných prípadoch to ale nie je možné.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Bezplatná právna pomoc pred Ústavným súdom SR (Iné oblasti práva)

Dobrý deň. Potrebujem usmernenie. Čo presne znamená výrok v závere ústavného uznesenia, ktorý znie: Poučenie: Proti tomuto rozhodnutiu nemožno podať opravný prostriedok; to neplatí, ak rozhodnutím orgánu medzinárodnej organizácie, zriadeného na uplatňovanie medzinárodnej zmluvy, ktorou je Slovenská republika viazaná, vznikne Slovenskej republike povinnosť v konaní pred ústavným súdom znovu preskúmať už prijaté rozhodnutie ústavného súdu (čl. 133 ústavy). Chcem sa spýtať, či vyššie uvedené hovorí o tom, že je možné po ústavnom súde podať sťažnosť do Štrasburgu. Interpretujem to správne? Ak áno, nemalo by v poučení byť jasne a presne napísané, o ktorú medzinárodnú organizáciu ide, a v akej lehote, aby sa predišlo premeškaniu termínu? Konkrétne "Štrasburg" spolu s určenou lehotou - 6 mesiace? Ak je tomu tak, ústavný súd by mal v ústavnom náleze tieto skutočnosti uvádzať jasne a presne, aby aj občan bez právneho vzdelania mal možnosť lepšie pochopiť a zhodnotiť situáciu. Toto by umožnilo poškodenému občanovi vyjadriť sa, navrhnúť, resp. trvať na tom, aby proces pokračoval v Štrasburgu. Keďže môj advokát tvrdil, že nie je možné obrátiť sa na Štrasburský súd. Poučenie od ústavného súdu je momentálne napísané pomerne nezrozumiteľne. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Bezplatná právna pomoc pred Ústavným súdom SR

(odpoveď odoslaná: 11.06.2020)

Dobrý deň, časť, ktorú ste citovali nehovorí o tom, že môžete podať sťažnosť do Štrasburgu. 

Nie je povinnosťou ústavného súdu informovať o tejto možnosti. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Bezplatná právna pomoc pred Ústavným súdom SR" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.