Máte
otázku?

Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Nezaradené, Žilina

Otázka: Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu?

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať, koľko trvá súdu odpovedať na môj návrh, keď som ho podal poštou doporučene prvou triedou. Ďakujem.

Odpoveď: Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu?

Dobrý deň, neuviedli ste aký návrh ste podali. Všeobecne je však možné povedať, že súdy návrhy zasielajú najprv odporcom na vyjadrenie sa. Po vyjadrení odporcu súd môže rozhodnúť v niektorých veciach bez nariadenia pojednávania, ale vo väčšine prípadov nariadi pojednávanie. Dĺžka tohto postupu závisí najmä na pracovnej vyťaženosti súdu. Súdy nemajú v zákone určené lehoty, počas ktorých by mali spraviť jednotlivé úkony. V prípade, že ste na súd poslali návrh, ktorý nespĺňa zákonom predpísané náležitosti súd Vás vyzve, aby ste tieto nedostatky v určenej lehote odstránili. Rovnako Vás súd vyzve na zaplatenie súdneho poplatku, ak nebol poplatok uhradený na návrhu v kolkoch.

Trápi vás "Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu? (Nezaradené)

Dobrý deň, potreboval by som poradiť. Pred časom som mal súd o osvedčenie sa v podmieneke. Mal som tam nejaké priestupky, ale teraz žijem riadny život: mám prácu, byt v prenájme. Sudkyňa ma síce osvedčila, ale rozhodnutie nie je právoplatné, keďže prokurátorka podala sťažnosť. Rád by som sa spýtal, ako to bude ďalej prebiehať, keďže prípad ide na krajský súd. Pošlú mi predvolanie, alebo ma budú súdiť bez môjho prítomnosti? Stretol sa už niekto s takýmto prípadom?

Odpoveď: Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu?

(odpoveď odoslaná: 16.05.2023)

Dobrý deň,
ide v zásade o bežný prípad. Súd bude postupovať v súčinnosti s Vami, a ak bude potrebné zabezpečiť Vašu prítomnosť pri nejakom úkone, tak Vám bude doručené predvolanie. Ak prokurátorka podala sťažnosť, tak Krajský súd preskúma správnosť a zákonnosť rozhodnutia proti, ktorému sťažnosť smerovala a podľa toho čo zistí, následne rozhodne určitým spôsobom. Ak chcete zistiť v akom štádiu sa konanie nachádza, tak bude najlepšie informovať sa na infocentre príslušného súdu podľa spisovej značky, prípadne im adresovať krátku písomnú žiadosť o informáciu o stave konania. Kontakt na jednotlivé súdy nájdete napríklad na stránke www.otvorenesudy.sk. To, či súd potvrdí rozsudok alebo ho zmení bude závisieť od konkrétnych okolností. Musíte presvedčiť súd, aby potvrdil rozsudok, že výkon rozhodnutia by nebol správne riešenie.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu? (Nezaradené)

Dobrý deň, mohli by ste mi, prosím, poskytnúť informácie o tom, koľko dní má súd na to, aby sa vyjadril k termínu pojednávania po podaní návrhu na zvýšenie výživného? Ďakujem.

Odpoveď: Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu?

(odpoveď odoslaná: 21.04.2023)

Dobrý deň, zákon súdu neustanovuje žiadne konkrétne lehoty, v ktorých by mal po podaní návrhu v mimosporovom konaní (ale rovnako to platí aj v sporovom konaní) vytýčiť termín pojednávania. Vždy to závisí od konkrétneho sudcu, od toho, aký má nápad vecí. a pod.

Všeobecne ale platí, že súd má postupovať v konaná tak, aby vec bola čo najrýchlejšie prejednaná rozhodnutá, má predchádzať zbytočným prieťahom v konaní, konať hospodárne a bez zbytočného a neprimeraného zaťažovania strán. 


Podotázka: Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu? (Nezaradené)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala na nasledujúcu situáciu: Môj priateľ má dieťa so svojou bývalou a chcel by požiadať o zníženie výživného, pretože si myslí, že matka tieto peniaze využíva na svoje osobné potreby, ako napríklad úvery alebo kozmetičku. Aktuálne platí výživné vo výške 200 eur mesačne. Pred tromi týždňami poslal žiadosť na súd. Viete mi povedať, ako dlho by mohlo trvať, kým dostane odpoveď? Navyše mu matka dieťa nechce dávať, aj keď súdom mu nebol udelený žiadny zákaz styku s dieťaťom. Môj priateľ zarába menej, a k tomu mu ešte strhávajú úver, ktorý si vzal kvôli svojej bývalej partnerke. Jeho mesačný príjem je približne 700 eur a z toho ide 350 eur na splácanie úveru a 200 eur na výživné. Ako je pravdepodobné, že mu súd výživné zníži a ako dlho môže trvať vyjadrenie? Žiadosť bola podaná v meste s malým počtom obyvateľov, teda nie v veľkomeste. Ďakujem.

Odpoveď: Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu?

(odpoveď odoslaná: 15.04.2023)

Dobrý deň, na rozhodnutie súdu (vyjadrenie ako Vy píšete), súd nemá zákonom stanovenú presnú lehotu. Výživné môže byť súdom znížené len vtedy, ak bolo aj určené rozhodnutím súdu alebo dohodou rodičov schválenou súdom. Je potrebné počkať na písomnosť zo súdu, a podľa toho postupovať. 

Návrh Vášho priateľa na zníženie výživného preto, že matka peniaze využíva na úver, nie je dôvodom na vyhovenie. Dôvod na zníženie výživného je, ak sa u osoby povinnej platiť výživné zmenia majetkové pomery v takej miere, že nie je schopný súdom stanovené výživné platiť, napríklad z dôvodu straty zamestnania. Túto zmenu pomerov by musel Váš priateľ dostatočne súdu preukázať na to, aby súd vyhovel jeho návrhu.

Podľa § 78 zákona o rodine, dohody a súdne rozhodnutia o výživnom možno zmeniť, ak sa zmenia pomery. Okrem výživného pre maloleté dieťa je zmena alebo zrušenie výživného možné len na návrh. Ak dôjde k zrušeniu alebo zníženiu výživného pre maloleté dieťa za uplynulý čas, spotrebované výživné sa nevracia. Pri zmene pomerov sa vždy prihliadne na vývoj životných nákladov.

Na jednej strane píšete, že matka dieťaťa používa výživné na platenie úveru a zároveň, že otec dieťaťa platí úver. Nepíšete, či ide o dva rozdielne úvery, a na čo boli poskytnuté. 

Úver, ktorý bol poskytnutý na bývanie je opodstatnený výdavok, nakoľko bývanie je jednou zo základných životných podmienok, ktoré musia byť dieťaťu v rámci jeho osobnej starostlivosti zabezpečené. Preto nemožno matke dieťaťa vyčítať platenie úveru, ak by išlo o úver na bývanie. 

Zároveň úver, ktorý platí Váš priateľ, je tiež potrebné posúdiť, či ide o úver na byt, v ktorom býva matka s dieťaťom alebo o aký úver ide. Ak by úver, ktorý platí Váš priateľ nebol poskytnutý na účel, ktorý zodpovedá výdavkom dieťaťa, tak by Váš priateľ nemohol na neho poukazovať, nakoľko súd neberie do úvahy výdavky povinného rodiča, ktoré nie je nevyhnutne vynaložiť. 

Podľa  § 62 ods. 5 zákona o rodine, výživné má prednosť pred inými výdavkami rodičov. Pri skúmaní schopností, možností a majetkových pomerov povinného rodiča súd neberie do úvahy výdavky povinného rodiča, ktoré nie je nevyhnutné vynaložiť.

Ešte k postupu súdu po podaní návrhu na zníženie výživného uvádzam, že súd návrh najprv posúdi z pohľadu splnenia procesných podmienok konania. Teda, či návrh podala osoba oprávnená, či návrh spĺňa podstatné náležitosti a či boli k návrhu priložené potrebné dôkazy. Zároveň, súd musí posúdiť, či bol návrh na zníženie výživného podaný na miestne príslušný súd. 

Ak má návrh niektoré, z vyššie uvedených nedostatkov, súd vyzve navrhovateľa na ich odstránenie s určením lehoty, ktorá nesmie byť kratšia ako 10 dní, s poučením súdu, že ak nedostatky nebudú odstránené, súd konanie zastaví. Ak je návrh v poriadku z procesného hľadiska, tak potom ho súd doručí matke dieťaťa na vyjadrenie. Matka sa písomne vyjadrí a podľa jej vyjadrenia súd postupuje v konaní ďalej.


Trápi vás "Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu? (Nezaradené)

Dobrý deň, moja sestra bola podvedená o pozemky. Súdny proces prebieha už päť rokov a zatiaľ jej neprišlo žiadne vyrozumenie. Viete mi, prosím, povedať, koľko to obvykle trvá na najvyššom súde?

Odpoveď: Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu?

(odpoveď odoslaná: 16.11.2022)

Dobrý deň,
konanie by určite nemalo prebiehať tak dlho, avšak nejaká všeobecná lehota sa určiť nedá. Najlepšie bude podať žiadosť o informáciu o stave konania. Adresujte súdu na ktorom konanie prebieha takúto žiadosť, poukážte nato ako dlho konanie už prebieha a požadujte informáciu v akom štádiu sa konanie nachádza. Súd by Vám následne mal odpovedať. Na Najvyššom súde z mojich skúseností to trvá cca 1-1,5 roka. 

 


Podotázka: Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu? (Nezaradené)

Dobrý deň, už v decembri som podala návrh na výživné pre dospelú osobu (pre mňa). Dnes som sa obrátila na môj okresný súd s požiadavkou o informácie, pretože som odvtedy nebola nijako informovaná. Odpoveďou mi bolo, že "momentálne sa čaká na vyjadrenie protistrany k návrhu". Mohla by som sa opýtať, ako dlho môže súd na toto vyjadrenie čakať? Mám totiž pocit, že protistrana túto situáciu bude ignorovať čo najdlhšie.

Odpoveď: Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu?

(odpoveď odoslaná: 21.07.2022)

Dobrý deň, súdy spravidla stanovujú účastníkom konania lehoty na vyjadrenie, cca 10 - 15 dní. V prípade, ak sa účastník v súdom určenej lehote k návrhu navrhovateľa nevyjadrí, súd by mal pristúpiť k nariadeniu termínu pojednávania.

Súd nevyčkáva na vyjadrenie účastníka konania neprimerane dlho. Bolo by to v rozpore so zásadou rýchlosti a hospodárnosti konania. Z tohto dôvodu súd vždy ukladá pri zasielaní podania účastníkovi konania konkrétnu lehotu, dokedy má tento možnosť podať vyjadrenie.

V mimosporových konaniach, ktorým konanie o určenie výživného na plnoletú osobu je, je súd povinný zisťovať skutočný stav veci. Ak by Vám súd nezaslal vyjadrenie protistrany a súčasne, ak by ani nenariadil termín pojednávania do dvoch mesiacov, potom sa obráťte priamo na súd so žiadosťou o nariadenie termínu pojednávania. 

Ja som sa stretol najviac s čakaním 6 mesiacov na vyjadrenie protistrany. Ak to však už trvá viac ako 3 mesiace, tak sa sťažujte na prieťahy v konaní. Najskôr sudkyni a keď nebude reagovať, potom predsedovi súdu.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu? (Nezaradené)

Dobrý deň, koľko bude trvať, kým súd rozhodne o zverení do osobnej starostlivosti?

Odpoveď: Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu?

(odpoveď odoslaná: 01.04.2022)

Dobrý deň,
je to veľmi ťažké povedať a odhadnúť. Závisí to primárne od správania účastníkov konania, či je dohoda alebo sa budú o deti "hádať". Rovnako to závisí od súdu a jeho vyťaženosti. Máme konania s dohodou, ktoré sú ukončené do 3-4 mesiacov. Máme konania, kde bez dohody trvá súdne konanie aj 1-2 roky. Niekedy kým je vec ukončená právoplatne, môže uplynúť aj dlhší čas. Je to naozaj individuálne.


Trápi vás "Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu? (Nezaradené)

Dobrý deň. V máji 2020 som podala poštou na Krajský súd v Bratislave návrh na uznanie právoplatnosti rozsudku o rozvode zo zahraničia. Odvtedy mi neprišla žiadna odpoveď. Môžem predpokladať, že dostanem odpoveď aj v auguste, hoci v tom mesiaci súdy zvyčajne nepracujú? Kedy by som mohla očakávať odpoveď? Napriek tomu, že som dokumenty podala náležite a opatrené všetkými potrebnými pečiatkami, nič mi doposiaľ neprišlo. Ďakujem vám za odpoveď.

Odpoveď: Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu?

(odpoveď odoslaná: 09.07.2020)

Dobrý deň,
súdy pracujú aj počas letných prázdnin, hoci nie bežným pracovným tempom. Konanie o uznanie cudzích rozhodnutí na Slovensku je vždy zdĺhavé konanie, najmä z dôvodu nutnosti doručovať súdne písomnosti protistrane často do zahraničia.

Stav Vášho konania môžete overiť telefonicky na infocentre súdu. Uvedú Vám spisovú značku konania, cez ktorú budete vedieť Váš spis lepšie sledovať.

Bežne takéto konanie, aj keď sú splnené všetky zákonom vyžadované predpoklady a riadne doručené súdne rozhodnutia, trvá 4-8 mesiacov.


Podotázka: Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu? (Nezaradené)

Dobrý večer, chcem sa Vás opýtať na nasledovné. Okresný súd stanovil mesačnú splátku 30 € z bežného výživného na ročné výživné, s tým, že v prípade neplatenia jednej splátky je splatný celý dlh. Je to moja povinnost toto platiť? Ako sa môžem domôcť toho, aby platil čo má, keď si vybavil právnika, ktorý mu povedal, že sa nedopúšťa žiadneho trestného činu ak platí výživné od apríla 2019, vždy po termíne ako je súdom určený podľa právoplatného rozsudku z roku 2014? Poradila mi aj kolízna, že je to vykonateľné, avšak polícia nič nespraví, lebo to nie je právoplatné a poslali ma domov. Celkový dlh je 1200 €. Mám si hľadať právnika? Bohužiaľ, nemám na to dostatok financií. Čo by som mala urobiť najlepšie? Ak je nevyhnutné nájsť si právnika, nemám inú možnosť než sa obmedziť v stravovaní, aby som si ho mohla zaplatiť. Ohodnotila som Vás hviezdičkami, avšak systém mi neumiestnil možnosť napísať slovné hodnotenie. Ďakujem.

Odpoveď: Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu?

(odpoveď odoslaná: 05.03.2020)

Dobrý deň, 
ako sme už uviedli v predchádzajúcej odpovedi, vo veci je potrebné urgovať krajský súd, aby vo veci rozhodol, priepis podania dať na vedomie predsedovi krajského súdu.
Pokiaľ ide o výživné, môžete upozorniť býv. manžela, že rozsudok okresného súdu je predbežne vykonateľný a teda je povinný platiť výživné podľa rozsudku okresného súdu s tým upozornením, že podáte návrh na vykonanie exekúcie. Zročné výživné v zmysle zákona a judikatúry nie je predbežne vykonateľné.
Návrh na vykonanie exekúcie Vám spíše ktorýkoľvek súdny exekútor bez ohľadu na to, kde máte trvalý pobyt Vy.
 


Podotázka: Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu? (Nezaradené)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako dlho mám čakať, alebo či mám postupovať ďalej? V mojom prípade sa na okresnom súde uskutočnilo pojednávanie o zvýšení výživného, ktoré sa konalo dňa 2. 4. 2019. Návrh som podala v septembri 2018. Môj exmanžel sa odvolal a na telefonickom rozhovore o informáciách týkajúcich sa spisu mi na krajskom súde, kde sa odvolal, povedali, že od 6. 8. 2019 evidujú tento prípad. Povedali mi tiež, že krajský súd zaslal všetky dôkazy, ktoré som zháňala (niekoľkokrát sme si s exmanželom dopisovali o dôkazoch, žiadali vyjadrenie). Odvtedy je však už marec 2020 a zo súdu mi stále nič neprišlo a tiež nebol stanovený termín nového pojednávania. Zdá sa mi, ako by sa nič nedejalo a moja žiadosť je len položená kdesi na súde. Neviem, ako mám ďalej postupovať, pretože chýbajúce výživné je pre nás veľký problém. Môj exmanžel stále platí podľa starého rozhodnutia 70 eur, hoci bol nariadený príkaz na zvýšenie výživného na 150 eur a jeho ročné dlhy z výživného mu boli nariadené splácať. Skrátka, naozaj neviem, ako sa toto pohnúť dopredu. Ďakujem za vašu odpoveď.

Odpoveď: Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu?

(odpoveď odoslaná: 04.03.2020)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že vec bola z dôvodu podania odvolania postúpená na príslušný krajský súd.

Ak krajský súd nekoná, vo veci môžete na krajský súd zaslať určeniu so žiadosťou o rozhodnutie vo veci resp. vytýčenie termínu pojednávania, a kópiu urgencie poslať na vedomie aj predsedovi krajského súdu. 
V otázke uvádzate, že bývalý manžel uhrádza výživné podľa pôvodného rozsudku 70 €, pričom okresný súd rozhodol o zvýšení výživného na 150 €. Poznamenávame, že podľa ust. § 44 Civil. mimosporového poriadku platí, že "rozsudky o výživnom sú vykonateľné doručením."

T. j. : Bez ohľadu na  podané odvolanie proti rozsudku okresného súdu je bývalý manžel povinný platiť výživné podľa terajšieho rozsudku okresného súdu - t.j. 150 €; to, že bývalý manžel podal odvolanie nemá vplyv na odklad vykonateľnosti rozsudku okresného súdu.


K uvedenému zaujal názor aj NS SR : "V prípade rozsudku, ktorý je predbežne vykonateľný, plynie ale lehota na plnenie (už) od jeho doručenia povinnému účastníkovi. Vykonateľnosť teda v prípade takéhoto rozsudku predchádza právoplatnosť. Počiatok behu lehoty na plnenie pri takomto rozsudku sa preto neviaže na právoplatnosť rozsudku; deň právoplatnosti nie je tu z hľadiska vzniku vykonateľnosti významný. Keďže predbežne vykonateľný rozsudok možno vykonať bez ohľadu na právoplatnosť, nemá podanie odvolania proti predbežne vykonateľnému rozsudku za následok odklad jeho vykonateľnosti."

Predbežná vykonateľnosť sa týka len bežného výživného/t.j. 150 €/, a nie výživného zročného.
 


Trápi vás "Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu? (Nezaradené)

Dobrý deň, v novembri 2018 som podal návrh na zvýšenie výživného pre maloleté dieťa. V januári bola u mňa pani z ÚPSVaRu na obhliadke bytu. Od vtedy sa však nič nedeje. Zo súdu mi ešte nič neprišlo, preto by som sa rád spýtal, ako dlho mám ešte čakať. Ako dlho trvá súdu kým sa vyjadrí? Ďakujem.

Odpoveď: Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu?

(odpoveď odoslaná: 19.03.2019)

Dobrý deň, v týchto prípadoch nie je možné jednoznačne povedať, koľko bude súdu trvať, kým sa vyjadrí. Všetko záleží na jednotlivých prípadoch, ich zložitosti a na pracovnom vyťažení súdu. Ak ste podali návrh v novembri 2018 a obhliadka bytu bola až v januári a odvtedy ste od súdu nedostali žiadnu reakciu, môžete spísať urgenciu na súd, v ktorej uvediete časový sled udalostí vo Vašom konaní a požiadate súd o nariadenie termínu pojednávania.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako dlho mám čakať na vyjadrenie súdu?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.