Máte
otázku?

Vymáhanie dlhu Customer Finance Holding


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Bratislava

Otázka: Vymáhanie dlhu Customer Finance Holding

Dobrý deň, dnes, 29. 3. 2017, mi došli papiere zo súdu z dňa 10. 11. 2016. Ide o rozhodnutie o zaplatení dlhu zo dňa 21. 11. 2011 pre Customer Finance Holding. Nejde o nejakú premlčaciu dobu? Jedná sa o sumu 483.60 eur plus úroky. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vymáhanie dlhu Customer Finance Holding

Dobrý deň, pokiaľ Vám prišlo rozhodnutie súdu, to znamená, že už bolo súdne konanie. V tomto súdnom konaní ste mohli namietať premlčanie. Dôležité je, či ste boli spotrebiteľom a tiež kedy začalo súdne konanie.

Môžete skúsiť podať odvolanie a namietať premlčanie. Čo by ste mali presne urobiť, závisí aj od toho, čo všetko bolo v súdnom konaní prednesené.

Trápi vás "Vymáhanie dlhu Customer Finance Holding" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vymáhanie dlhu Customer Finance Holding (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, aké kroky by som mala podniknúť, ak mi prišiel dokument z okresného súdu týkajúci sa vymáhania dlhu. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vymáhanie dlhu Customer Finance Holding

(odpoveď odoslaná: 22.09.2022)

Dobrý deň,
ak vám bola doručená žaloba, ktorú podal na vás veriteľ, v takomto prípade by bolo potrebné sa k tejto vyjadriť. V prípade, ak by ste zostali pasívna a k žalobe sa nevyjadrili, súd bude vychádzať len z tvrdení a dôkazov predložených žalobcom - veriteľom, dôsledkom čoho môže žalobe vyhovieť, a to aj v prípade, keď by veriteľ v práve nebol. V civilnom spore totiž platí zásada, že súd vychádza len z tvrdení sporových strán a teda zo skutkového stavu, ktoré mu tieto predložia. Sám od seba nezisťuje skutočný stav veci a tento ho kvázi nezaujíma, nakoľko sporové konanie je postavené na povinnosti tvrdenia a dokazovanie, ktorá je uložená sporovým stranám. Sudca je len ten, kto vec rozhodne na základe toho, čo mu strany do skončenia dokazovania predložili.

Ak ste si vedomá svojho dlhu, určite by bolo namieste posúdiť, či Váš dlh, ktorý je vymáhaný v súdnom konaní už nie je premlčaný a či bola žaloba podaná zo strany vášho veriteľa včas. Pokiaľ ide o premlčanie, pri pôžičke je premlčacia doba trojročná. To znamená, že ak do troch rokov od splatnosti (od kedy veriteľ mohol žiadať peniaze prvý raz) nepodal žalobu, tak je nárok premlčaný. Ak ju podal po tejto lehote, môžete ako dlžník (žalovaná) vzniesť námietku premlčania a súd bude musieť žalobu zamietnuť. Ak si nie ste istý, či je dlh premlčaný, v každom prípade námietku premlčania vzneste vo vyjadrení k žalobe.

Iný prípad by bol, ak by veriteľ dlh vymáhal na základe uznania dlhu, ktorý ste mu v minulosti podpísali. V takomto prípade by bola premlčacia doba 10 -ročná, pričom by plynula rovnako, ako je vyššie uvedené.

Ak ste si však svojho dlhu vedomá, môžete sa vyjadriť aj tak, že vznášate námietku premlčania, ale pokiaľ by mal súd za to, že žaloba bola podaná včas a dlh nie je premlčaný, žiadate o povolenie zaplatiť dlh formou splátok. Uvedené len za predpokladu, že dlh neviete a nechcete zaplatiť naraz. Ak súd žalobe vyhovie, zaviaže vás aj na náhradu trov konania protistrany.

Bolo by však dobré posúdiť predmetnú vec aj vzhľadom na skutočnosť, kto je veriteľom, nakoľko ak by sa jednalo o dlh zo zmluvy o úvere poskytnutej bankou alebo nebankovou spoločnosťou, bolo by potrebné skúmať aj samotnú spotrebiteľskú zmluvu, či spĺňa náležitosti podľa zákona a či náhodou nie možné úver považovať za bezúročný a bez poplatkov. 

Tiež ak Vám bol doručený platobný rozkaz, je potrebné podať odpor, nielen vyjadrenie k žalobe. Odporúčam kontaktovať advokáta.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vymáhanie dlhu Customer Finance Holding" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.