POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Opakované doručovanie nevyžiadaných plnení


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trenčín

Otázka: Opakované doručovanie nevyžiadaných plnení

Dobrý deň. Chcel by som Vás poprosiť o radu. V marci tohto roku volali mojej manželke zo spoločnosti Helvetia Apotheke s ponukou vyskúšať výživový doplnok. Manželka súhlasila a nadiktovaná bola aj adresa. Následne nám prišiel balíček, ale s povinnosťou platby 3,99 eur, o čom v telefonáte nebolo reč. Zaplatili sme túto sumu, aby sme mali pokoj. O mesiac nám však prišiel ďalší balíček v poštovej obálke, ktorý poštárka hodila priamo do schránky. Tentoraz ale s povinnosťou platby až 6,39 eur. Ponuku ďalšieho balíčka sme v telefonáte neobdržali, a tak sme boli prekvapení, že za niečo máme znovu platiť. Zničil som zásielku a hodil ju do koša, pretože nemám dôkaz o tom, že mi niečo doručili. Myslel som, že tým problém skončí. Nanešťastie, prišiel ďalší balíček. V sprievodnom liste bolo napísané, že balíčky budú prichádzať pravidelne až do doby, kým ich telefonicky nezrušíme. Zrušili sme teda tieto zásielky telefonicky. Bolo nám však oznámené, že neuhradené pohľadávky budeme musieť zaplatiť. Chcem sa opýtať, je to pravda? Musím ich skutočne zaplatiť aj keď som sa k ničomu nezaviazal a nič platené som si neobjednal? Začína to vyzerať, ako keby táto spoločnosť používala nekalé praktiky na vymáhanie peňazí. Má to dokonca zdanie, že sa popri tom porušujú aj zákony. Ďakujem Vám vopred za odpoveď.

Odpoveď: Opakované doručovanie nevyžiadaných plnení

Dobrý deň,

podľa Vami uvádzaného skutkového stavu možno konštatovať, že v danej veci sú vám doručované nevyžiadané plnenia. Podľa § 53 ods. 8 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v účinnom znení (ďalej len "Občiansky zákonník") nevyžiadaním plnením je aj ďalšie opakujúce sa plnenie poskytnuté spotrebiteľovi na základe zmluvy uzavretej prostriedkami diaľkovej komunikácie, ak spotrebiteľ výslovne o takéto plnenie nepožiadal. Ak dodávateľ nepreukáže opak, považuje sa opakujúce sa plnenie za nevyžiadané.

Teda, ak ste v telefonickej objednávke výslovne neuviedli, že žiadate o opakujúce plnenie (alebo ste s tým výslovne nesúhlasili), ide podľa vyššie citovaného ustanovenia o nevyžiadané plnenia.

V prípade nevyžiadaných plnení sú práva a povinnosti dodávateľa a spotrebiteľa ustanovené v § 53 ods. 8 veta prvá Občianskeho zákonníka, podľa ktorého: Ak poskytne dodávateľ spotrebiteľovi plnenie a spotrebiteľ si ho neobjednal (teda ide o nevyžiadané plnenie), nie je spotrebiteľ povinný plnenie vrátiť ani ho uschovať a vylúčené sú aj ďalšie nároky dodávateľa voči spotrebiteľovi. Ak ste teda nevyžiadané plnenie len vyhodili (a teda nevrátili ho, neuschovali ho a ani zaň nezaplatili), nedopustili ste sa žiadneho protiprávneho konania a takýto postup je v súlade s uvedeným ustanovením Občianskeho zákonníka.

Čo sa týka oblasti verejného práva, môžete podať podnet na preskúmanie konania uvedenej spoločnosti Slovenskej obchodnej inšpekcii.

Trápi vás "Opakované doručovanie nevyžiadaných plnení" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Opakované doručovanie nevyžiadaných plnení" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.