Máte
otázku?

Premlčanie pri zmenkovom vzťahu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Trnava

Otázka: Premlčanie pri zmenkovom vzťahu

Dobrý deň. Chcel by som sa informovať o platnosti zmenky, ktorá bola splatná k dňu 31.09.2015. Rád by som tiež vedel, či môžem túto zmenku vymáhať od človeka, ktorý má založenú s.r.o. a plánuje vyhlásiť bankrot. Vopred ďakujem za poskytnuté informácie.

Odpoveď: Premlčanie pri zmenkovom vzťahu

Dobrý deň. To, či je zmenka platná, alebo nie, závisí najmä od toho, či spĺňa všetky obligatórne obsahové náležitosti upravené v zákone č. 191/1950 Zb. (Zákon zmenkový a šekový).
Domnievam sa však, že Vaša otázka smeruje skôr k premlčaniu pri zmenkovom vzťahu. Premlčanie pri zmenkách upravuje najmä § 70 a § 71 spomenutého zákona. V zmysle prvého odseku § 70 pritom platí, že „zmenečné nároky proti prijímateľovi sa premlčujú v troch rokoch odo dňa zročnosti (splatnosti) zmenky“.
Pokiaľ ide o zmenkového dlžníka, treba tu rozlišovať, či ide o fyzickú osobu, ktorá je zakladateľom a spoločníkom v spomínanej obchodnej spoločnosti, alebo či je zmenkovým dlžníkom samotná obchodná spoločnosť.
Zmenku si v zásade môžete uplatniť proti zmenkovému dlžníkovi. Ak by však bol na dlžníka vyhlásený konkurz, pohľadávku si bude potrebné uplatniť v rámci konkurzu.

Trápi vás "Premlčanie pri zmenkovom vzťahu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Premlčanie pri zmenkovom vzťahu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.