Máte
otázku?

Ako postupovať, ak kupujúci neposkytne po predaji auta súčinnosť?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Nezaradené, Prešov

Otázka: Ako postupovať, ak kupujúci neposkytne po predaji auta súčinnosť?

Dobrý deň, predali sme staršie, avšak plne pojazdné auto. Kupujúci podpísal kúpno-predajnú zmluvu po jej prečítaní a vykonali sme aj skúšobnú jazdu. Mali sme auto odhlásiť, avšak v piatok nám kupujúci zavolal s informáciou, že sa mu odtrhol sylomblok (držiak motora), ktorý bol pred rokom vymenený za úplne nový. Predpokladáme teda, že šlo o jeho chybu. Potrebovali by sme poradit, ako by sme mali postupovať. Podľa nového zákona je potrebné, aby pri odhlásení bol prítomný aj kupujúci. Ten však namieta ďalšie argumenty, napríklad to, že by sme mali s odhlásením počkať, pretože nemá finančné prostriedky a mohli by sme auto odhlásiť až v budúcom týždni, čo by bolo už 15 dní po podpise kúpno-predajnej zmluvy. Zmluva tiež uvádza, že sa kupujúci a predávajúci dohodli na tom, že predávajúci dáva kupujúcemu splnomocnenie na prepis auta. Kupujúci však nie je ochotný vybaviť ani splnomocnenie. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako postupovať, ak kupujúci neposkytne po predaji auta súčinnosť?

Dobrý deň, v prípade, že poruchu na vozidle spôsobil kupujúci po predaji vozidla, za túto nezodpovedáte a ste teda oprávnený odmietnuť nároky kupujúceho na reklamáciu technického stavu automobilu. Podľa novej právnej úpravy, je nový držiteľ vozidla do 30 dní od dňa vykonania prevodu držby prihlásiť vozidlo. Ak osoba, na ktorú sa držba vozidla previedla, požiada orgán Policajného zboru po 30 dňoch odo dňa, keď sa na ňu previedla držba vozidla, o zápis do dokladov vozidla ako držiteľ, je povinná predložiť odborný posudok o kontrole originality vozidla s výsledkom „spôsobilé“ nie starší ako 15 dní. Ak osoba, na ktorú sa držba vozidla previedla, nepožiada orgán Policajného zboru o zápis do dokladov vozidla ako držiteľ ani po 60 dňoch odo dňa, keď sa na ňu držba vozidla previedla, osvedčenie o evidencii časť I, časť II a tabuľky s evidenčným číslom sa evidujú ako odcudzené. V prípade, že nedosiahnete zmenu vlastníctva resp. držby v evidencii vozidiel ani do 60 dní, odporúčam Vám oznámiť dopravnému inšpektorátu skutočnosť, že zmena vlastníctva resp. držby nebola zo strany kupujúceho nahlásená, v dôsledku čoho dôjde k evidencii EČV ako odcudzených. 

Trápi vás "Ako postupovať, ak kupujúci neposkytne po predaji auta súčinnosť?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako postupovať, ak kupujúci neposkytne po predaji auta súčinnosť? (Nezaradené)

Dobrý deň, chceli by sme sa informovať. V sobotu sme predali auto s tým, že kupujúci nám priniesol síce splnomocnenie, ale bolo prázdne. Preto sme sa s manželom dohodli, že nám ho v pondelok pošle poštou. Máme aj podpísanú kúpno-predajnú zmluvu a pán kupujúci sa teraz vyhovára, že mu to nikde nechcú overiť. Tvrdí, že údajne pri tom musia byť súčasne prítomní obaja, aj kupujúci aj predávajúci. Ako máme ďalej postupovať? Cena vozidla bola zaplatená. Ďakujem. Lenka.

Odpoveď: Ako postupovať, ak kupujúci neposkytne po predaji auta súčinnosť?

(odpoveď odoslaná: 03.09.2021)

Dobrý deň,
toto býva častý problém. Predá sa auto, ale nie je súčasne odhlásené a kupujúci neposkytne podklady pre jeho odhlásenie. Správne by sa malo postupovať tak, že sa podá žaloba, v ktorej sa žaluje nahradenie prejavu vôle súhlas s odhlásením auta na jeho meno. Na základe rozhodnutia súdu, aj bez splnomocnenia polícia odhlási auto na jeho meno. Väčšina ľudí to však rieši spôsobom, že nahlási takéto konanie na polícii ako podozrenie zo spáchania trestného činu. Vo väčšine prípadov sa kupujúci zľaknú a poskytnú súčinnosť pri prepise auta. Vplyvom objektívnej zodpovednosti nie je vylúčené, že Vám narobí pokuty a budete ich musieť zaplatiť.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako postupovať, ak kupujúci neposkytne po predaji auta súčinnosť? (Nezaradené)

Auto som predala, ale kupujúci na nič nereaguje. Má vypnutý mobil a nedá sa s ním skontaktovať. Čo mám urobiť a ako mám ďalej postupovať? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako postupovať, ak kupujúci neposkytne po predaji auta súčinnosť?

(odpoveď odoslaná: 06.03.2019)

Dobrý deň, ak bola pri predaji podpísaná písomná kúpna zmluva na toto motorové vozidlo a nezaplatil Vám do dnešného dňa kúpnu cenu motorového vozidla, môžete sa domáhať úhrady kúpnej ceny motorového vozidla aj súdnou cestou. Ak by toto vymáhanie bolo neúspešné, nakoľko sa preukáže, že je nemajetný, bude potrebné posúdiť, či už pri podpisovaní kúpnej zmluvy nekonal s vedomím, že Vám kúpnu cenu nezaplatí. V takom prípade by ste mohli byť uvedená do omylu a mohlo by sa jednať o trestný čin podvodu.


Podotázka: Ako postupovať, ak kupujúci neposkytne po predaji auta súčinnosť? (Nezaradené)

Dobrý deň, mám vážny problém. Kúpil som auto, ktoré by som chcel prepísať na seba, ale bohužiaľ sa nemôžem skontaktovať s mužom, ktorému som za auto zaplatil. Ako sa neskôr ukázalo, auto nebolo jeho vlastníctvom. Kúpil som ho teda od nevlastníka, jeho kamaráta, ktorý nevedel, že jeho auto predal. Minule som sa skontaktoval s pravým majiteľom a on si praje riešiť situáciu prostredníctvom polície. Neviem, ako postupovať, keďže som za auto zaplatil 300 € a neviem, či je možné dostať späť peniaze alebo či je možné auto prepísať na môj meno. Vopred ďakujem za skorú odpoveď.

Odpoveď: Ako postupovať, ak kupujúci neposkytne po predaji auta súčinnosť?

(odpoveď odoslaná: 05.07.2018)

Dobrý deň,

podľa § 49 Občianskeho zákonníka Právny úkon je neplatný, ak ho konajúca osoba urobila v omyle vychádzajúcom zo skutočnosti, ktorá je pre jeho uskutočnenie rozhodujúca, a osoba, ktorej bol právny úkon určený, tento omyl vyvolala alebo o ňom musela vedieť. Právny úkon je takisto neplatný, ak omyl táto osoba vyvolala úmyselne. Omyl v pohnútke nerobí právny úkon neplatným.

Voči tomu, kto Vám auto "predal" a vzal si od Vás peniaze sa môžete domáhať neplatnosti právneho úkonu a vydania peňazí. Rovnako máte možnosť podať trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu podvodu. 

Auto ste povinný vrátiť skutočnému vlastníkovi a prípadný prepis riešiť priamo s ním. Ak bude súhlasiť s prepisom, potom je potrebné uzavrieť kúpnu zmluvu a dohodnúť sa na podmienkach. Ak s prepisom súhlasiť nebude, tak auto nebude možné zaevidovať.

Z hľadiska občianskeho práva ste sa vlastníkom auta nestali, pretože ste ho nadobudli od nevlastníka.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako postupovať, ak kupujúci neposkytne po predaji auta súčinnosť?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.