Máte
otázku?

A tartásdíj megszűnése Szlovákia


A tartásdíj megszűnése a szülők és a gyermekek közötti tartásdíjakra vonatkozhat gyermekek, más rokonok, de a házastársak között is.

A legtöbb gyakran előfordul a tartásdíj megszüntetése (gyermek támogatás) egy felnőtt gyermek (személy).

A gyakorlatban két helyzet fordulhat elő a munkaviszony megszűnése tekintetében feleségtartási díj. Az első eset az, ha a tartásdíjakat (gyermektámogatás) volt bírósági határozattal határozzák meg.

A második eset akkor, amikor a tartásdíjat (gyermektartás) nem határozta meg egy bírói döntés.

A gyermektámogatás megszüntetését nem bírósági határozat határozza meg


Ha az Ön esetére alkalmazott bíróság nem határozott meg konkrét határozattal (például válás, ítélet, végzés, a megegyezés jóváhagyása), a szülőnek, aki tartásdíjakat fizet, nem kell külön javaslatot benyújtania forduljon a bírósághoz, és ily módon kérje a gyermektartási kötelezettség megszüntetését.

A gyermektámogatás bírósági határozattal történő megszüntetése


A gyermektámogatás bírósági határozattal történő megszüntetését a megszüntetés iránti javaslat benyújtásával kell elvégezni a Családkönyv 78. cikke alapján.

Abban az esetben, ha a felelős szülő szándékosan megtagadja a gyermektartási kötelezettségek teljesítését, végrehajtási vagy büntetőeljárást kockáztathat vele szemben.

A gyermektámogatás megszüntetése érdekében különösen a bírósági javaslat helyes megfogalmazására van szükség. Az alábbiakban felsoroljuk azokat az okokat, amelyek alapján lehetőség van a bírósági határozat által megállapított gyermektámogatás megszüntetésére irányuló javaslat benyújtására.


JUDr. Milan Ficek,
ügyvéd | Szlovákia | Pozsony
LEXANA - asistentka

Text správy
Moja správa
Text v prvnim tlacitku