Máte
otázku?

Právo na opravu nepravdivých údajov v TV vysielaní


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Právo na opravu nepravdivých údajov v TV vysielaní

Televízia Markíza odvysielala dňa 14. 06. 2018 v Televíznych novinách príbeh nášho domu a dvora v súvislosti s falošnými pokutami od policajného náčelníka. Chcela by som vedieť, aký je postup pre nápravu tejto chyby, keďže nás v dedine ohovárajú. Zaujímalo by ma tiež, či môžeme v tejto súvislosti žiadať o finančné odškodnenie. Nemáme nič spoločné so správou, išli na zlú adresu.

Odpoveď: Právo na opravu nepravdivých údajov v TV vysielaní

I./ Vo veci je potrebné uplatniť ustanovenia zákona č. 308/2000 Z.z. o vysielaní a retransmisii.
Podľa ust. § 21 cit. zákona platí /vyberáme / :
" (1) Ak bol vo vysielaní odvysielaný nepravdivý alebo pravdu skresľujúci údaj o právnickej osobe alebo o fyzickej osobe, ktorú možno na základe tohto údaja presne určiť, táto právnická osoba alebo fyzická osoba má bez ohľadu na svoju štátnu príslušnosť, miesto trvalého pobytu alebo dlhodobého pobytu právo požadovať odvysielanie opravy bezplatne. Vysielateľ je povinný na žiadosť tejto osoby opravu uverejniť.
(3) Žiadosť o odvysielanie opravy musí mať písomnú formu a musí sa doručiť vysielateľovi najneskôr do 30 dní odo dňa odvysielania napadnutých údajov, inak právo na odvysielanie opravy zaniká.
(4) Zo žiadosti o odvysielanie opravy musí byť zrejmé, v čom spočíva nepravdivosť údajov, prípadne skreslenie pravdy; súčasťou žiadosti je návrh znenia opravy.
(5) Vysielateľ je povinný odvysielať opravu v rovnakom programe, ako bol uverejnený napadnutý údaj, alebo v rovnako hodnotnom vysielacom čase, a to takým spôsobom, aby oprava bola formou a rozsahom primeraná odvysielaniu napadnutých údajov.
(6) Vysielateľ je povinný odvysielať opravu bezplatne, s výslovným označením „oprava“ a s uvedením mena a priezviska fyzickej osoby alebo názvu právnickej osoby, ktorá o odvysielanie opravy požiadala.
(7) Vysielateľ je povinný odvysielať opravu do ôsmich dní odo dňa doručenia žiadosti o uverejnenie opravy.
9) Vysielateľ nie je povinný odvysielať opravu, ak
a) by sa odvysielaním navrhnutého textu spáchal trestný čin, priestupok, iný správny delikt alebo by odvysielanie navrhnutého textu bolo v rozpore s dobrými mravmi,
b) by odvysielanie navrhnutého textu bolo v rozpore s právami a právom chránenými záujmami tretej osoby,
c) predtým, ako mu bola doručená žiadosť o odvysielanie opravy, odvysielal opravu z vlastného podnetu pri dodržaní podmienok podľa tohto zákona,
d) môže preukázať pravdivosť údaja, ktorého oprava sa požaduje.
10) Ak vysielateľ neodvysiela opravu vôbec alebo nedodrží podmienky podľa odsekov 5 až 8, o povinnosti odvysielať opravu rozhodne súd na návrh osoby, ktorá o opravu žiadala.
(11) Ak osoba, ktorá o opravu žiadala, nepodá návrh podľa odseku 10 do 15 dní po márnom uplynutí lehoty podľa odseku 7, právo na odvysielanie opravy zaniká."

II./ Na základe uvedeného musíte televíziu požiadať o odvysielanie opravy v lehote do 30 dní ohľadom tohto vysielania s tým, že súčasne musíte navrhnúť znenie opravy, teda televízia v konkrétnej reportáži hľadala na Vašej adrese konkrétnu osobu - polic. náčelníka, a zverejnením záberu na Váš dom, kde redaktor osobu hľadal, došlo k zverejneniu nepravdivého údaju, nakoľko na zverejnenej adrese uvedená osoba nebýva a Vy ako rodina s tým nemáte nič spoločné. Na základe zverejnenia Vášho domu ste utrpeli posmech a hanbu, keďže Vás na základe reportáže považujú za osoby, ktoré sú spojené s kauzou polic. náčelníka. Polic. náčelník býva na celkom inej adrese s uvedením obrázku domu, nie názvu ulice. 

Zo znenia § 21 ods. 4 zák. č. 308/2000 Z. z. vyplýva, že žiadosť o odvysielanie opravy musí obsahovať konkrétne skutočnosti, v ktorých spočíva nepravdivosť údajov, prípadne skreslenie pravdy s tým, že súčasťou tejto žiadosti musí byť aj návrh znenia opravy. Ak vysielateľ neodvysiela opravu o povinnosti odvysielať opravu rozhodne súd na návrh osoby, ktorá o opravu žiadala, teda na Váš návrh. Vysielateľ musí posudzovať pri svojom rozhodnutí, či konkrétnej žiadosti na odvysielanie opravy vyhovie alebo nevyhovie, konkrétne skutočnosti, z ktorých vyplýva nepravdivosť údajov, prípadne skreslenie pravdy.

O opravu musíte požiadať písomne doporučeným listom v lehote najneskoršie do 30 dní od vysielania a televízia musí oznam o oprave odvysielať v lehote najneskoršie do 8 dní od doručenia žiadosti. Ak Vaša žiadosť nebude vybavená a oprava vo vysielaní uverejnená, musíte podať návrh súd do ďalších 15 dní odo dňa keď mala byť oprava uverejnená v TV vysielaní.

Citujeme aj z rozs. OS Trnava,sp.zn.: 16C/147/2011 :
"V dôsledku odvysielania príspevku v hlavnom vysielacom čase, dlhodobo najsledovanejšej spravodajskej relácii došlo k zásahu do jeho práva na ochranu osobnosti. Príspevok videli rodinní príslušníci, známi a obchodní partneri. Vyvolalo to konflikt s rodičmi, príspevok mal nepriaznivý dopad na jeho pracovný život v oblasti finančného sprostredkovania, u klientov vnímal nedôveru, nechceli mu zveriť peniaze a utrpel tak finančnú stratu. Poukázal na právny názor NS SR - R 45/2000 - ak k neoprávnenému zásahu do osobnostných práv fyzickej osoby dôjde televíznym vysielaním, treba vždy vychádzať z toho, že mal širokú publicitu."

 

Poznamenávame, že v rámci žiadosti o odvysielanie opravy nemôžete požadovať ospravedlnenie. K tomu OS Bratislava IV. spis. zn. : 19C/9/2014 uvádza, že pokiaľ sa žalobca v rámci opravy domáha aj odvysielania ospravedlnenia, toto v rámci konania o odvysielanie opravy nemožno požadovať. Účelom odvysielania opravy je uvedenie nepravdivých alebo pravdu skresľujúcich informácií na pravú mieru, účelom tohto inštitútu však nie je a z povahy veci vyplýva, že ani nemôže byť ospravedlnenie. Dotknutá osoba sa samozrejme môže súdnou cestou domáhať aj odvysielania ospravedlnenia avšak nie z totožných dôvodov, ako sa domáha odvysielania opravy a len prostredníctvom zákonných prostriedkov 
ochrany osobnosti, ktoré poskytuje § 11 a nasl. Obč. zákonníka. Súčasťou textu opravy nemôže byť ospravedlnenie, ktoré by v skutočnosti nahrádzalo konanie o ochranu osobnosti. Súd sa stotožňuje s názorom, že pokiaľ žalobca pôvodne žiadal od žalovaného opravu aj ospravedlnenie, tomuto vysielateľ nevyhovel, ale pokiaľ by žiadal len opravu nevylučuje, že by jej nebolo vyhovené avšak vzhľadom na lehoty dané zák. č. 308/2000 Z. z. už tejto žiadosti nemôže vyhovieť. 


Pokiaľ by ste chceli vymáhať náhradu škody, museli by ste v súdnom konaní preukázať výšku škody, ktorý Vám uverejnením obrazu Vášho domu vznikla, ale to už je osobitné konanie, iné od návrhu na odvysielanie opravy v TV vysielaní.
Sme názoru, že nárok na náhradu škody by ste nepreukázali, nakoľko vo vysielaní neboli zverejnené Vaše tváre ako tváre osôb, ktoré majú podiel na činnosti policajného náčelníka v obci. Práve z uvedeného dôvodu má zákon o vysielaní a retransmisii predmetné ustanovenia o práve na opravu nepravdivých alebo pravdu skresľujúcich údajov, ktoré predstavujú aj formu satisfakcie Vás ako poškodených osôb, ktorých dom bol zverejnený ako miesto kde hľadali podozrivú osobu a Vy pritom s touto kauzou nemáte nič spoločné.

Zrejme k "závade" vo vysielaní, nechceme vec zľahčovať, došlo aj z dôvodu, že záber bol braný a odvysielaný spôsobom, že zrejme veď nikto to nebude posudzovať, ale to už je zodpovednosť vysielateľa.

Odporúčame kontaktovať advokáta. Vo veci je príslušným Okresný súd Bratislava IV. 

©
 

Trápi vás "Právo na opravu nepravdivých údajov v TV vysielaní" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Právo na opravu nepravdivých údajov v TV vysielaní" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.