Máte
otázku?

Krádež osobných údajov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Banská Bystrica

Otázka: Krádež osobných údajov

Dobrý deň! Z firemného archívu niekto ukradol alebo prekopíroval moju výplatnú pásu s rodným číslom. Táto osoba ju následne poslala e-mailom zástupcovi šéfa. Čo môžem urobiť?

Odpoveď: Krádež osobných údajov

Dobrý deň

môžte podať trestné oznámenie podľa § 374 ods. 1 zák. č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon podľa ktorého “kto neoprávnene poskytne, sprístupní alebo zverejní a) osobné údaje o inom zhromaždené v súvislosti s výkonom verejnej moci alebo uplatňovaním ústavných práv osoby, alebo b) osobné údaje o inom získané v súvislosti s výkonom svojho povolania, zamestnania alebo funkcie, a tým poruší všeobecne záväzným právnym predpisom ustanovenú povinnosť, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok”, teda mohlo by ísť o trestný čin - neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi. 

Trápi vás "Krádež osobných údajov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Krádež osobných údajov (Trestné právo)

Dobrý deň, istý pán zneužil moje osobné údaje a zaregistroval na moje meno firmu, v ktorej údajne pôsobím ako konateľ. O tejto skutočnosti som sa dozvedel len vďaka tomu, že mi to povedali na Okresnom úrade, kde som si prišiel vybaviť živnosť. Mohli by ste mi poradiť, čo mám urobiť?

Odpoveď: Krádež osobných údajov

(odpoveď odoslaná: 25.09.2019)

Dobrý deň,

vo veci je potrebné podať návrh na príslušný okresný súd s návrhom na zrušenie zápisu údajov s tým, že boli zneužité vaše osobné údaje, ktoré boli zapísané do obchodného registra, keďže podpisy na listinách predložených obchodnému registru nie sú vaše.

Citujeme ust. § 299 Civil. mimosporového poriadku :

"Konanie o zrušenie zápisu údajov

" (1) Každý, kto má právny záujem na správnosti údajov zapísaných v obchodnom registri, alebo každý, koho sa zapísané údaje týkajú, najmä zapísaná osoba, spoločník zapísanej osoby alebo člen štatutárneho orgánu zapísanej osoby, môže navrhnúť, aby registrový súd zrušil zápis do obchodného registra.

(2) Návrh na zrušenie zápisu údajov do obchodného registra treba odôvodniť tým, že skutkové a právne predpoklady na vykonanie zápisu neboli splnené.

(3) Konanie o zrušenie zápisu údajov sa začína na návrh."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Krádež osobných údajov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.